Pad broja isporuke tableta na razvijena tržišta, rast na tržištima u razvoju

Pad broja isporuke tableta na razvijena tržišta, rast na tržištima u razvoju
Fotolia

PC industrija bi mogla biti potresena sve većom zastupljenošću tablet uređaja u poslovnom i privatnom svijetu. Sve više manji i jeftiniji uređaji zauzimaju tržište većih i skupljih računala. No, sve je stvar perspektive. Prema predviđanjima IDC-a, smanjit će se broj isporuke tablet uređaja zbog sve veće konkurencije smartphone telefona s većim zaslonima i uređaja poput pametnih satova. IDC vjeruje da će u 2013 biti isporučeno 227,4 milijuna tablet uređaja, što je 2 milijuna manje od predviđanih 229,3 milijuna tablet uređaja.

Iako to nije velik pad, i moglo bi se reći da se radi samo o procjenama i nagađanjima, broj isporuka je porastao za 57,7 posto u odnosu na 2012 godinu. No, brojke koje IDC donosi ukazuju na neke stvari kojima bi trebalo pridati pažnje, te se postavlja pitanje jesu li manje skupi tablet uređaji još uvijek preskupi, kupuju li potrošači tablet uređaje visokih performansi iako je to nepotrebno za njihove potrebe i koliko su potrošači spremni odvojiti sredstava za kupnju uređaja?

U poslovnom svijetu, tablet uređaji su vrlo malo zastupljeni, te se najviše korite u sektorima obrazovanja i maloprodaje, te na poslovni svijet otpada 10 posto svih prodanih tablet uređaja u 2012, te se predviđa da će taj udio rasti na samo 20 posto do 2017 godine.

IDC također navodi kako se u razvijenijim zemljama počeo usporavati rast prodaje tablet uređaja, te se očekuje da će rapidan rast biti zabilježen na tržištima koja su tek u razvoju poput Azijskog i Pacifičkog tržišta. Predviđa se da će do 2017 godine biti isporučeno 407 milijuna tablet uređaja.

Zbog pritiska konkurencije, IDC očekuje daljnji pad cijena tablet uređaja zbog toga što proizvođači koriste jeftinije komponente pri izradi kako bi cijenom bili što konkurentniji na tržištu.

U smislu regionalne aktivnosti , IDC ističe da su Sjeverna Amerika, Zapadna Europa i Japan, koji su tradicionalno bili lideri po usvajanju tablet uređaja, zabilježili usporavanje prodaje, u usporedbi s ostalim dijelovima svijeta. Na ova tržišta danas otpada 60,8 posto svih prodanih tablet uređaja, no predviđa se da će do 2017 taj udio pasti na 49 posto, a tržišta u razvoju će zauzeti udio od 51 posto.