Ovogodišnji REXPO u znaku prodora kineskog kapitala na domaće tržište

Ovogodišnji REXPO u znaku prodora kineskog kapitala na domaće tržište

Foto: Rexpo

Jedna od najuzbudljivijih grana gospodarstva je graditeljstvo, i to ono koje mijenja sliku okoliša nabolje i koje od prostornog uređenja stvara filozofiju kvalitetnog življenja. No ono što se veže direktno uz graditeljstvo, arhitekturu i urbanizam su investicije. I upravo će o najvećim domaćim i regionalnim investicijskim projektima biti riječ na ovogodišnjem sajmu REXPO, na kojem će se raspravljati o novitetima s područja regionalnih investicija.

Ovogodišnji sajam održat će se 27. i 28. studenog u City Plazi u Zagrebu, a među više od 1500 posjetitelja naći će se domaći i strani ulagači koji će razgovarati o najznačajnijim projektima u regiji, pri čemu je najistaknutiji i najveći gradnja Pelješkog mosta koji će realizirati kineska kompanija China Road and Bridge Corporation. Bit će govora o stranim investicijama, gospodarskoj diplomaciji, energetici, obnovi zapostavljenih megaobjekata u zemlji, ulaganju u sportsku infrastrukturu te razvoj hotelskih projekata i turističkih destinacija.

Na panelu „Balkan silk road – je li Pelješki most prvi prodor Kineza u EU?“ između ostalih će govoriti i Mario Rendulić, predsjednik CSEBA-e te Aleksandar Žurić, predsjednik uprave crnogorskog Monteputa. Ovogodišnji REXPO dobrim dijelom bit će posvećen i gradovima koji u skoroj budućnosti smjeraju ostvarivanje velikih investicijskih projekata kako bi povećali kvalitetu življenja, ali i kako bi turističku ponudu u svojim gradovima dodatno oplemenili. Na panelu „Kako investicijski projekti postaju turističke atrakcije u gradovima“ o tim velikim projektima govorit će gradonačelnik sv. Ivana Zeline, najmlađi načelnik u povijesti općine Bar, Dušan Raičević, te čelna osoba projekta Žičara Učka, Mladen Blažević. Panel „Novi investitori u pohodu na stare prilike. Ili obrnuto?“ održat će se pod pokroviteljsvom Colliers Internationala, a osim stranih investitora, govorit će i Antonio Garcia, konzultatnt iz Brussels Business Support Agency pri belgijskoj ambasadi, Hubert Kosler, predsjednik i izvršni direktor tvrtke YASKAWA Europe Robotics te Bernhard Melischnig, izvršni direktor EOS Matrixa Hrvatska.

Cijeli drugi dan ovogodišnjeg, sedmog po redu REXPO sajma posvećen je isključivo HTL-u, odnosno temama iz segmenta hotela, turizma i razonode, a jedna od najzanimljivijih tema, posebice za tijela lokalne i regionalne samouprave te turističku administraciju, bavit će se sustavnim razvojem turističkih destinacija i turističkim masterplanovima. U sklopu panela „Kako stvoriti uspješne turističke destinacije“ domaći i strani eksperti sagledat će širu turističku sliku izvan okvira resorta, hotelskih objekata i nekretnina, te definirati ključne čimbenike učinkovitog razvoja destinacije.

U sklopu okruglog stola „Pogled investitora s Mediterana – detaljan uvid u širu sliku“ razgovarat će se o tome tko su glavni kupci nekretnina na Sredozemlju, koliko je investitorima bitna infrastruktura, a koliko gostoljubivost, te jesu li brendirane rezidencije ultimativna potvrda elitnog statusa. Upravo je Crvena Luka kraj Biograda zanimljiv turistički projekt koji je privukao oko stranim ulagačima. Radi se o vilama i apartmanima koje Crvena Luka prodaje ljudima za osobno korištenje, ali i iznajmljivanje kad ne borave tamo, čime ta osobna nekretnina postaje i investicijska nekretnina.

HTL Day posvetit će se i aktualnim temama „Lifestyle hoteli – samo prolazni trend?“ i „Razvoj hotela: Brownfield protiv greenfield projekata“, a već tradicionalno, bit će dodijeljena i prestižna nagrada REXPO Best New Hotel Award za koju će se boriti tri finalista s dugog popisa svih novih hotela (ili velikih obnova) koji su u posljednjih 12 mjeseci otvorili svoja vrata u jadranskoj regiji. Svi finalisti izabrani od strane stručnog žirija predstavit će svoj hotel na glavnoj pozornici tijekom REXPO HTL Day-a, a pobjednik REXPO Best New Hotel Awarda bit će proglašen na svečanosti zatvaranja REXPO-a 2018. Prošle je godine ovu važnu nagradu odnio Tarčin Forest Resort and Spa Sarajevo - MGallery by Sofitel. A pobjednika 2018. saznat ćemo uskoro!

Još iz kategorije

A1 Hrvatska donirala medicinsku opremu 1,5 milijuna kuna

A1 Hrvatska donirala medicinsku opremu 1,5 milijuna kuna

02.04.2020. komentiraj

Kliničkoj bolnici Dubrava, primarnom, internističkom respiratornom centru u doba epidemije koronavirusa, jučer je isporučena oprema nužna za brzu instalaciju i priključak najtežih pacijenata na terapiju kisikom u neto vrijednosti od 1.5 milijuna kuna.

Nastavljen pad iznosa bruto inozemnog duga

Nastavljen pad iznosa bruto inozemnog duga

02.04.2020. komentiraj

I u prošloj je godini nastavljen trend pada iznosa bruto inozemnog duga ili, pojednostavljeno, vanjskog duga Hrvatske koji traje od 2015. godine. Tako je bruto inozemni dug na kraju prošle godine iznosio 40,9 milijardi eura i bio je 1,8 milijardi eura ili 4,3% manji nego u prethodnoj godini.

Europska podatkovna platforma za borbu protiv COVID-19 pandemije

Europska podatkovna platforma za borbu protiv COVID-19 pandemije

02.04.2020. komentiraj

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske upućuje poziv znanstvenicima, znanstvenim grupama i ustanovama iz sustava znanosti za uspostavom Europske podatkovne platforme za borbu protiv COVID-19 pandemije.