Ovogodišnji CeBIT donosi radikalni novi koncept i novo vrijeme održavanja te čak 7 hrvatskih tvrtki

Ovogodišnji CeBIT donosi radikalni novi koncept i novo vrijeme održavanja te čak 7 hrvatskih tvrtki
Dražen Tomić / Tomich Productions

Njemački sajam CeBIT najveći je na svijetu u području informatičkih tehnologija, telekomunikacija, softvera i usluga, a takav ostaje zbog mogućnosti prilagodbe, praćenja trendova i dugoročne vizije. Upravo u tom smjeru išla je ona radikalna o preseljenju sajma na sredinu lipnja umjesto ožujka. I za izlagače, posjetitelje, ali i organizatore ništa se neće promijeniti - osim na bolje! Uz to na sjamu nastupa čak sedam hrvatskih tvrtki, a ICTbusiness.info i ICTbusiness TV biti će u Hannoveru.

Naime, sredina godine idealna je za sajam ove vrste iz razloga što promjene na tržištu dolaze toliko brzo da je nekako najlogičnije CeBIT postaviti upravo u lipnju, kad je pogled na ono što smo dobili i što stiže nekako jasniji nego u ožujku.

"Novi koncept daje sajmu jasniji oblik po pitanju potencijala digitalne sadašnjosti, ali i budućnosti. Riječ je o sajmu, konferenciji i mrežnom događaju u jednom. To je format koji cijelo naše digitalizirano putovanje čini jedinstvenim iskustvom, rekao je Oliver Frese, član uprave organizatora sajma Deutsche Messe AG i šef CeBIT-a.

Dakle, u Hannoveru će ponovno sve biti na razini, a ono što se može očekivati jest nastavak predstavljanja novih i aktualnih tehnologija pod čime se misli na umjetnu inteligenciju (AI), autonomne sustave, virtualnu (VR) i proširenu (AR) stvarnost te humanoidne robote i dronove. Svijet je otišao s ovom godinom potpuno u smjeru tih tehnologija, što su pokazale milijarde američkih dolara ulaganja najvećih kompanija, ali i trendovi na tržištu. Temeljem toga, sajam će biti podijeljen na četiri dijela, od kojih će se svaki baviti u detalje jednom od uzbudljivih tehnolofija.

Ono što se može očekivati, a organizatori već s ponosom predstavljaju, jest da će od 11. do 15. lipnja u Hannoveru gostovati na deset pozornica najznačajniji ljudi industrije, njih čak 600 iz raznih područja. A kao srce cijelog sajma označen je d!campus, veličine deset nogometnih igrališta. Teško da će biti nekoga tko tamo neće pronaći nešto od interesa!

Ukratko, kao i svake godine, CeBIT će biti jasan pokazatelj proizvođačima, ali i kupcima što se sve može očekivati i kakvi izazovi su pred njima. Vidjet će se koji proizvodi ili usluge plijene pažnju, ali i kako se reagira na izložene ili najavljene cijene tih proizvoda ili usluga. No, najzanimljivije će biti za vidjeti hoće li novi datum ostaviti ikakvog traga na organizaciji, posjeti, interesu publike i medija.