Ovisnost o video igrama sve je češća pojava

Ovisnost o video igrama sve je češća pojava

Foto: Fotolia

U svibnju 2013. godine American Psychiatric Association objavila je peto izdanje „Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders“(DSM-5) i po prvi puta je uvršteno „internet gaming disorder“ (IGD) kao psihičko stanje i problem koji opravdava buduća istraživanja.

Nažalost, sve češći su slučajevi prekomjernog igranja igara na Internetu te su i česti slučajevi iznenadne smrti. Najnoviji slučaj tiče se 32-godišnjeg muškarca sa Tajvana koji je neprekidno igrao igre i srušio se mrtav u obližnjem internet caffeu.

Postavlja se pitanje zašto dolazi do ovisnosti, koji je uzrok tome i zašto su sve češći smrtni slučajevi. Igrači u većini slučajeva se bore za razne nagrade, zatim tu su financijski razlozi (gaming turniri) i socijalna komponenta po kojoj činiš nešto dobro jer su u zajednici u timu.

No, problem je što su ti igrači zaboravili na stvarni život, njega su zamijenili onim virtualnim. Zanimljivo je kako DSM-5 navodi devet kriterija za IGD:

  1. zaokupljenost Internet igrama,
  2. simptom povlačenja u sebe,
  3. potreba za većom količinom vremena kako bi se igrale igre,
  4. neuspješni pokušaji borbe protiv ovisnosti o igrama,
  5. gubitak interesa za hobije – naravno, video igre se ne podrazumijevaju tada kao hobi,
  6. prekomjerna upotreba Internet igara,
  7. laganje članovima obitelji o nepostojanju ovisnosti,
  8. korištenje Interneta za bijeg od lošeg raspoloženja i slično,
  9. gubitak posla, prekid studija ili školovanja zbog ovisnosti o video igrama.

Još iz kategorije

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

18.04.2019. komentiraj

Prostora za pohranu podataka nikad dosta u današnje vrijeme, ali na stolnim i prijenosnim računalima postoje načini kako ga ostvariti što je više moguće, a jedan od njih svakako je Storage Sense. Samo, taj alat može biti problematičan za početnike i dovesti do situacije u kojoj će izbrisati sadržaj računala koje inače korisnik ne bi želio izbrisati.

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

18.04.2019. komentiraj

Tvrtka Tifon na svom je prodajnom mjestu Draganić sjever u rad pustila brzu punionicu za električna vozila pod brendom MOL Plugee. Istovremeno su u rad puštene i brze punionice na prodajnim mjestima Draganić jug i Ravna Gora. Riječ je o prvim brzim punionicama za električna vozila na domaćim autocestama koje povezuju pravac Zagreb – Rijeka te Zagreb – Split.

Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama

Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama

18.04.2019. komentiraj

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova za čovječanstvo. One imaju snažan utjecaj na okoliš, ljudsko zdravlje i ekonomiju diljem svijeta. Znanstvenici već desetljećima upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planeta ima na ljude te biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima gdje porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplinskih otoka. Grad Beč prepoznao je taj problem i odlučio se na provedbu pilot-projekta u jednoj od svojih ulica.