Ove godine rast svjetske IT potrošnje 2,4 posto na 4,5 bilijuna dolara

Ove godine rast svjetske IT potrošnje 2,4 posto na 4,5 bilijuna dolara
DepositPhotos

Predviđa se da će svjetska IT potrošnja u 2023. iznositi ukupno 4,5 bilijuna dolara, što je povećanje od 2,4 posto u odnosu na 2022., prema najnovijoj prognozi Gartnera. To je pad od predviđanja rasta od 5,1 posto iz prethodnog tromjesečja. Dok inflacija nastavlja nagrizati kupovnu moć potrošača i smanjuje potrošnju uređaja, očekuje se da će ukupna IT potrošnja poduzeća ostati visoka.

"Potrošači i poduzeća suočavaju se s vrlo različitim ekonomskim realnostima", rekao je John-David Lovelock, istaknuti potpredsjednik analitičara u Gartneru. „Dok inflacija razara potrošačka tržišta, pridonoseći otpuštanjima u B2C tvrtkama, poduzeća nastavljaju povećavati potrošnju na digitalne poslovne inicijative unatoč usporavanju svjetskog gospodarstva. Turbulentno gospodarstvo promijenilo je kontekst poslovnih odluka i može dovesti do toga da CIO-ovi postanu neodlučniji, odgode odluke ili promjene redoslijeda prioriteta. To smo vidjeli na djelu s preustrojem koji se odvija među nekim B2B tvrtkama, posebno onima koje su pretjerano ulagale u rast. Međutim, IT proračuni ne pokreću te promjene, a IT potrošnja ostaje otporna na recesiju.“

Predviđa se da će segmenti softvera i IT usluga rasti 9,3 posto odnosno 5,5 posto u 2023. godini. Predviđa se pad segmenta uređaja za 5,1 posto ove godine jer i potrošači i poduzeća produžuju cikluse osvježavanja uređaja. “Tijekom vrhunca pandemije, zaposlenici i potrošači imali su tehnološka osvježenja tableta, prijenosnih računala i mobilnih telefona zbog rada na daljinu i obrazovanja“, rekao je Lovelock. "Bez uvjerljivog razloga za nadogradnju, sredstva uređaja koriste se dulje i tržište trpi.

Stope slobodnih radnih mjesta povećavaju se svakog tromjesečja, a broj otvorenih radnih mjesta po stopi nezaposlenosti rekordno je nizak u mnogim zemljama. Velika konkurencija za talente izaziva CIO-ove da zaposle kvalificirano IT osoblje, ograničavajući rast tvrtki koje se bore za povećanje bez potrebnog talenta. Istovremeno dok potrošnja softvera nastavlja rasti, tržište IT usluga raste jer tvrtke žele angažirati vanjsko IT osoblje za implementaciju i podršku. Na primjer, očekuje se da će potrošnja na savjetovanje dosegnuti 264,9 milijardi dolara u 2023., što je porast od 6,7 posto u odnosu na 2022.

"CIO-ovi gube natjecanje za talente", rekao je Lovelock. “Potrošnja na IT usluge raste brže od internih usluga u svakoj industriji. Kvalificirani IT radnici migriraju od CIO-a u poduzeću prema pružateljima tehnologije i usluga (TSP-ovima) koji mogu držati korak s povećanim zahtjevima za plaće, mogućnostima razvoja i izgledima za karijeru“, zaključuje Lovelock.