DO LINUXA JEDNOSTAVNIJE

Ova Linux distribucija korisnicima nudi jednostavan alat za migraciju s Windowsa

Iako se za mnoge Linux distribucije kaže su u najmanju ruku jednako funkcionalne kao Microsoftov operativni sustav, to nije baš tako. Osim u slučaju Feren OS, koji djeluje poznato i novo istovremeno.

Ova Linux distribucija korisnicima nudi jednostavan alat za migraciju s Windowsa
Depositphotos

Poslovno okruženje u sve većoj mjeri "odiše" Linuxom, kojeg se može pronaći na serverima, najmoćnijim računalima današnjice i u uredima gdje se ne žele zamarati plaćanjem softvera kojem postoji alternativa. Zbog sve izraženije potrebe za snalaženjem u njemu, korisno je znati kako obaviti tranziciju s Windowsa.

Iako se za mnoge Linux distribucije kaže su u najmanju ruku jednako funkcionalne kao Microsoftov operativni sustav, to nije baš tako. Osim u slučaju Feren OS, koji djeluje poznato i novo istovremeno.

Uvelike se oslanja na KDE Plasma desktop s podosta poboljšanja, kao Nemo file manager koji je zamijenio Dolphin te učinio cijeli distro elegantnijim i prijateljskije okrenutim prema korisniku. Posebno se to odražava na primjeru Feren OS Transfer alata.

On služi za tranziciju s Windowsa prema Ferenu na dojmljiv način, tako što se čuva apsolutno sve s prethodnog operativnog sustava i prenosi na Feren OS na način da je sve odmah funkcionalno. Kao i inače, za testiranje okruženja bez ikakvih posljedica u smislu da će se išta promijeniti na računalu, tu je Live distribucija.

Da ne duljimo, evo što je potrebno da se krene u tranziciju. Preuzmite Feren OS, kreirajte bootable USB drive s preuzetog ISO image, "bootajte" računalo s tog USB drivea, "mountajte" specifičan direktorij u "domaćinskom" (eng. host) operativnom sustavu (Windows) kroz "gostujući" (Linux). Zatim, pristupite datotekama i ostalim podacima, a uz korištenje Feren OS Live distribucije pokrenite Transfer Tool, koji nudi backup "uz jedan klik".

To nije kraj, sad je potrebno znati i kako se služiti s Transfer Tool. Objasnit ćemo i to:

  1. Boot Feren OS

Potrebno je "bootati" u Feren OS Live distribuciju.

  1. Napravite mount za Windows drive

Desni klik na drive na kojem je Windows particija i kliknite Mount. Time podaci s Windowsa postaju dostupni na Feren OS.

  1. Otvorite Transfer Tool

Unutar Feren OS desktop izbornika idite na System ap Transfer Tool.

  1. Backup podataka

U Transfer Tool idite na Backup Data.

  1. Omogućite backup vanjskom izvoru (eng. external source)
  2. Izaberite "mountani" Windows drive

Iz padajućeg izbornika povezanog s Backup Data izaberite "mountani" drive i nakon toga lokaciju gdje napraviti backup. Potom kliknite na Begin Backup i kad se završi, zatvorite Transfer Tool.

  1. Instalirajte Feren OS i povratite (eng. restore) backup podatke

Kad se instalacija završi, ponovno pokrenite Transfer Tool, ali ovaj put kliknite na Restore Data i onda Begin Restore.