Otvoreno učilište Algebra uvelo pripreme za državnu maturu

Otvoreno učilište Algebra uvelo pripreme za državnu maturu

Otvoreno učilište Algebra od ove školske godine pokreće program priprema za državnu maturu, namijenjen svim učenicama i učenicima srednjih škola koji će državnu maturu polagati ove školske godine, oslanjajući se pritom na veliko iskustvo koje Otvoreno učilište Algebra ima u edukaciji tijekom 15 godina postojanja, kao i na Centar karijera, specifično tijelo koje djeluje u sklopu Visokog učilišta Algebra a koje pomaže maturantima i studentima da ispravno planiraju svoju karijeru, ovisno o interesima i sposobnostima kojima raspolažu.

Otvoreno učilište Algebra provodi pripreme za državnu maturu iz matematike, hrvatskog jezika, engleskog jezika, biologije, kemije i fizike, i to u osnovnim (B) i višim razinama (A). Sve su pripreme u potpunosti usklađene sa studijskim programima hrvatskih sveučilišta, veleučilišta i visokih škola.

U provedbi priprema za državnu maturu u sklopu ovog programa Otvorenog učilišta Algebra nekoliko je inovativnih specifičnosti. Korištenjem vlastitih softverskih rješenja koja su razvijena i primijenjena u praksi tijekom godina (sustav za automatizirano testiranje myQtest, informacijski sustav ALPS i učenički portal), Otvoreno učilište Algebra provodi ulazno testiranje maturanata što omogućava slaganje homogenih skupina polaznika sličnog predznanja, kao i parcijalna testiranja tijekom priprema te samo završno testiranje.

Svi pripremni ispiti dostupni su kroz sustav od trenutka upisa, generiraju se iz velike baze pitanja s državne mature i maturantima ostaju trajno dostupni, što je još jedna od prednosti priprema za državnu maturu u Algebri. Na učeničkom portalu maturantima su dostupne sve potrebne informacije, raspored priprema, materijali za učenje i ispiti, kao i dodatni zadaci za vježbu sa analizom postupka rješenja.

Maturanti već sada mogu provjeriti kako ovaj sustav funkcionira te uz besplatnu registraciju na http://ispiti.drzavnamatura.hr polagati probne ispite iz matematike, hrvatskog, engleskog, biologije, kemije i fizike, dok će uskoro biti dostupni i ispiti iz politike i gospodarstva te psihologija.

Svi materijali za pripremu ispita državne mature razvijeni su po dugogodišnjim Algebrinim standardima kvalitete, a na pripremi su surađivali vodeći hrvatski profesori koji su mentori i savjetnici te aktivno sudjeluju u ispravljanju ispita državne mature. Navedeni eksperti također rade na pripremama učenika za državna i međunarodna natjecanja. Ovakvim pristupom stvoren je jedinstveni nastavni plan priprema, a kreirani su i vrhunski sadržaji koji nisu nigdje drugdje dostupni.

''Prema dosadašnjim iskustvima, nakon niza održanih karijernih savjetovanja i povratnih informacija maturanata, razvidno je da su učenicima završnih razreda potrebne informacije i da jako dobro reagiraju na ovaj program pripreme za državnu maturu. Iako im je mnoštvo informacija dostupno na mrežnim stranicama, potrebno ih je dodatno razjasniti na konkretnim primjerima i iskustvima.

Mnogi su učenici naveli kako do sada nisu imali prilike na takav sustavan i detaljan način razgovarati o pitanjima državne mature i upisa na fakultete te dobivene informacije smatraju vrlo korisnima“, izjavila je Klaudija Šarkanj, prof. psihologije, stručna suradnica u Centru karijera Visokog učilišta Algebra i voditeljica programa pripreme za državnu maturu.

Kao jednu od specifičnosti programa, valja naglasiti i da su termini samih priprema prilagođeni različitim navikama i potreba maturanata. Tako će se pripreme za državnu maturu provoditi u zimsko-proljetnom ciklusu (19 dana tijekom zimskih i proljetnih praznika), subotnjem ciklusu (19 subota tijekom drugog polugodišta, počevši od siječnja), proljetnom ciklusu (19 dana tijekom vikenda u drugom polugodištu i za proljetnih praznika) te vikend ciklusu (19 dana vikendom, počevši od veljače). Time Algebra nudi jednu od najfleksibilnijih satnica i rasporeda priprema za državnu maturu, s potpunim brojem sati svakog predmeta bez obzira na ciklus u kojem se nastava realizira.

U regionalnim središtima organizirana su i besplatna karijerna savjetovanja, kako bi se maturanti mogli informirati o sustavu državne mature i načinu provođenja priprema, a sljedeći termini savjetovanja su 2. prosinca 2013. u Osijeku, 5. prosinca 2013. u Zagrebu, 16. siječnja 2014. u Rijeci te 20. siječnja 2014. u Splitu.

Točne informacije o vremenu i lokaciji provođenja karijernih savjetovanja zainteresirani maturanti mogu pronaći na stranicama Algebrinog portala za državnu maturu, www.drzavnamatura.hr, putem koje se mogu i prijaviti za ova savjetovanja.