„Otključavanje“ mobilnih telefona postalo protuzakonito u SAD-u

„Otključavanje“ mobilnih telefona postalo protuzakonito u SAD-u
Fotolia

Početkom veljače američki Ured za zaštitu autorskih prava (Copyright Office) je donio odluku kojom  dosadašnja legalna praksa otključavanja mobilnih telefona postaje protuzakonita. U tijeku je peticija protiv te odluke, a koja do 23. veljače mora prikupiti stotinu tisuća potpisa podrške kako bi Bijela kuća predmet formalno preuzela u razmatranje.

Ured za zaštitu autorskih prava svake tri godine radi evaluaciju pravila,a krajem prošle godine je po prvi puta donesena odluka koja dosadašnju praksu stavlja izvan zakonskih granica. Do odluke se, prema službenom očitovanju,  došlo na temelju činjenice da na tržištu postoje brojne alternative otključavanju te da shodno tome ne postoji strah od monopola i nedovoljne količine izbora za krajnje korisnike.

Odluka vrijedi isključivo za proceduru otključavanja, odnosno zaobilaženja zaštite kojom telekom operatori ograničavaju korištenje mobilnih telefona na svojim mobilnim mrežama.

Ostvarivanje punog pristupa sustavu i podacima na mobilnom telefonu (tzv. jailbreak i root), a koji omogućuje veću razinu kontrole i korištenje alternativnih mobilnih aplikacija koje se ne mogu naći putem službenih izvora poput Apple App Store ili Google Play online servisa, i dalje ostaju legalni - uz klauzulu  da takav postupak poništava garanciju koja dolazi uz uređaj. Zanimljivo je da se u istoj odluci jailbreak i root procedure, kada se radi o tablet računalima, smatraju - ilegalnim.