„Otključavanje“ mobilnih telefona postalo protuzakonito u SAD-u

„Otključavanje“ mobilnih telefona postalo protuzakonito u SAD-u

Foto: Fotolia

Početkom veljače američki Ured za zaštitu autorskih prava (Copyright Office) je donio odluku kojom  dosadašnja legalna praksa otključavanja mobilnih telefona postaje protuzakonita. U tijeku je peticija protiv te odluke, a koja do 23. veljače mora prikupiti stotinu tisuća potpisa podrške kako bi Bijela kuća predmet formalno preuzela u razmatranje.

Ured za zaštitu autorskih prava svake tri godine radi evaluaciju pravila,a krajem prošle godine je po prvi puta donesena odluka koja dosadašnju praksu stavlja izvan zakonskih granica. Do odluke se, prema službenom očitovanju,  došlo na temelju činjenice da na tržištu postoje brojne alternative otključavanju te da shodno tome ne postoji strah od monopola i nedovoljne količine izbora za krajnje korisnike.

Odluka vrijedi isključivo za proceduru otključavanja, odnosno zaobilaženja zaštite kojom telekom operatori ograničavaju korištenje mobilnih telefona na svojim mobilnim mrežama.

Ostvarivanje punog pristupa sustavu i podacima na mobilnom telefonu (tzv. jailbreak i root), a koji omogućuje veću razinu kontrole i korištenje alternativnih mobilnih aplikacija koje se ne mogu naći putem službenih izvora poput Apple App Store ili Google Play online servisa, i dalje ostaju legalni – uz klauzulu  da takav postupak poništava garanciju koja dolazi uz uređaj. Zanimljivo je da se u istoj odluci jailbreak i root procedure, kada se radi o tablet računalima, smatraju – ilegalnim.

Još iz kategorije

Ovog proljeća još više megabajta, SMS-ova i minuta za sve Simpa korisnike Glanc opcija

Ovog proljeća još više megabajta, SMS-ova i minuta za sve Simpa korisnike Glanc opcija

25.04.2019. komentiraj

Od 24. travnja Simpa korisnici mogu uživati u još više megabajta, minuta i SMS-ova u Glanc opcijama. Naime, Veliki Glanc od danas sadrži čak 6000 megabajta, Srednji Glanc također 1000 megabajta više no što je to bilo do sad te dodatno više minuta za razgovore, dok korisnici Malog i Najmanjeg Glanca imaju na raspolaganju čak dvostruko više internet prometa uz dodatno povećanje broja jedinica minuta i SMS-ova.  Tako će svi Simpa korisnici, ali i oni koji će to tek postati, uz minimalno povećanje mjesečne naknade za navedene opcije moći bezbrižnije komunicirati s najbližima te dijeliti, uploadati i downloadati još više sadržaja.

PRO PR Vision Manager priznanje dodijeljeno Gordani Kovačević

PRO PR Vision Manager priznanje dodijeljeno Gordani Kovačević

24.04.2019. komentiraj

Ovogodišnja titula PRO PR Vision Manager, koja se već 7 godina dodjeljuje za transparentnost u komunikacijama, uručena je predsjednici Ericssona Nikole Tesle, gospođi Gordani Kovačević jer je ona, kao što stoji u obrazloženju članova komisije „u sklopu procesa rukovođenja, veoma važnu ulogu svih ovih godina posvećivala transparentnoj komunikaciji, koristeći različite tehnike i alate prema svim ciljnim javnostima na iskren, razumljiv i transparentan način, a svojim komunikacijskim porukama inspirirala je poslovnu zajednicu“.

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

23.04.2019. komentiraj

Odmah nakon što je počeo ograničavati koje Android aplikacije mogu dobiti dopuštenja za uvid u SMS poruke i listu poziva korisnika koji ih postavlja na svoje uređaje, stigla je nova regulativa kojom će se novi developeri nešto duže pregledavati prije nego uspiju postaviti svoj softver na Play Store e-trgovinu aplikacijama.