„Otključavanje“ mobilnih telefona postalo protuzakonito u SAD-u

„Otključavanje“ mobilnih telefona postalo protuzakonito u SAD-u

Foto: Fotolia

Početkom veljače američki Ured za zaštitu autorskih prava (Copyright Office) je donio odluku kojom  dosadašnja legalna praksa otključavanja mobilnih telefona postaje protuzakonita. U tijeku je peticija protiv te odluke, a koja do 23. veljače mora prikupiti stotinu tisuća potpisa podrške kako bi Bijela kuća predmet formalno preuzela u razmatranje.

Ured za zaštitu autorskih prava svake tri godine radi evaluaciju pravila,a krajem prošle godine je po prvi puta donesena odluka koja dosadašnju praksu stavlja izvan zakonskih granica. Do odluke se, prema službenom očitovanju,  došlo na temelju činjenice da na tržištu postoje brojne alternative otključavanju te da shodno tome ne postoji strah od monopola i nedovoljne količine izbora za krajnje korisnike.

Odluka vrijedi isključivo za proceduru otključavanja, odnosno zaobilaženja zaštite kojom telekom operatori ograničavaju korištenje mobilnih telefona na svojim mobilnim mrežama.

Ostvarivanje punog pristupa sustavu i podacima na mobilnom telefonu (tzv. jailbreak i root), a koji omogućuje veću razinu kontrole i korištenje alternativnih mobilnih aplikacija koje se ne mogu naći putem službenih izvora poput Apple App Store ili Google Play online servisa, i dalje ostaju legalni – uz klauzulu  da takav postupak poništava garanciju koja dolazi uz uređaj. Zanimljivo je da se u istoj odluci jailbreak i root procedure, kada se radi o tablet računalima, smatraju – ilegalnim.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Zemlje s najvećim brojem žena inovatorica

INFOGRAFIKA: Zemlje s najvećim brojem žena inovatorica

17.01.2020. komentiraj

Inovacije iza kojih stoje žene činile su u 2017. tek 13,07 posto svih koje su te godine prijavljene te odobrene od strane nadležnih institucija. No, nije u cijelom svijetu tako loša situacija po žene i to se može vidjeti po brojkama Britanskog ureda za intelektualno vlasništvo.

U Beču do kraja 2020. tisuću e-punionica

U Beču do kraja 2020. tisuću e-punionica

17.01.2020. komentiraj

Bečko energetsko poduzeće „Wien Energie“ kontinuirano razvija gradsku infrastrukturu za punjenje električnih automobila. Postavljanje e-punionica i prelazak na električnu mobilnost ključni su za ispunjenje ciljeva Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Naime, automobili koji se pune „zelenom“ električnom energijom za vrijeme svoga trajanja proizvedu i do 75 % manje stakleničkih plinova od automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Hrvatska nadmašila razvijenije zemlje u digitalnom učenju

Hrvatska nadmašila razvijenije zemlje u digitalnom učenju

17.01.2020. komentiraj

Centar za europske političke studije (CEPS) istražio je uspješnost europskih zemalja u digitalnom učenju i ustanovio da su Estonija, Nizozemska i Finska napredovale u digitalnom obrazovanju, dok su se Italija i Njemačka našle na začelju ljestvice.