„Otključavanje“ mobilnih telefona postalo protuzakonito u SAD-u

„Otključavanje“ mobilnih telefona postalo protuzakonito u SAD-u

Foto: Fotolia

Početkom veljače američki Ured za zaštitu autorskih prava (Copyright Office) je donio odluku kojom  dosadašnja legalna praksa otključavanja mobilnih telefona postaje protuzakonita. U tijeku je peticija protiv te odluke, a koja do 23. veljače mora prikupiti stotinu tisuća potpisa podrške kako bi Bijela kuća predmet formalno preuzela u razmatranje.

Ured za zaštitu autorskih prava svake tri godine radi evaluaciju pravila,a krajem prošle godine je po prvi puta donesena odluka koja dosadašnju praksu stavlja izvan zakonskih granica. Do odluke se, prema službenom očitovanju,  došlo na temelju činjenice da na tržištu postoje brojne alternative otključavanju te da shodno tome ne postoji strah od monopola i nedovoljne količine izbora za krajnje korisnike.

Odluka vrijedi isključivo za proceduru otključavanja, odnosno zaobilaženja zaštite kojom telekom operatori ograničavaju korištenje mobilnih telefona na svojim mobilnim mrežama.

Ostvarivanje punog pristupa sustavu i podacima na mobilnom telefonu (tzv. jailbreak i root), a koji omogućuje veću razinu kontrole i korištenje alternativnih mobilnih aplikacija koje se ne mogu naći putem službenih izvora poput Apple App Store ili Google Play online servisa, i dalje ostaju legalni – uz klauzulu  da takav postupak poništava garanciju koja dolazi uz uređaj. Zanimljivo je da se u istoj odluci jailbreak i root procedure, kada se radi o tablet računalima, smatraju – ilegalnim.

Još iz kategorije

Svjetski poznat etički haker gostuje na Danima komunikacija

Svjetski poznat etički haker gostuje na Danima komunikacija

16.02.2019. komentiraj

Vjerojatno već znate da se krajem ožujka održava ovogodišnje izdanje Dana komunikacija. Organizatori pomalo otkrivaju detalje programa, a ovog su tjedna najavili još jednog zanimljivog gosta.

Hrvati manje razgovaraju, više pišu poruke i ljubav izražavaju emojijima

Hrvati manje razgovaraju, više pišu poruke i ljubav izražavaju emojijima

16.02.2019. komentiraj

U istraživanju koje je Huawei proveo među 2585 ispitanika, Hrvati u ljubavnim odnosima više pišu poruke nego što razgovaraju na mobitel kojeg gotovo stalno nose sa sobom. Tako uređaje redovito nose i u kupaonicu i na WC, a ljubav najčešće izražavaju emojijem i to onim u obliku srca.

Sud pravomoćnom presudom potvrdio da je Microsoft prekršio zakon RH

Sud pravomoćnom presudom potvrdio da je Microsoft prekršio zakon RH

15.02.2019. komentiraj

Nakon osam godina sudovanja radni spor Zrinke Makovac je okončan pravomoćnom odlukom Županijskog suda protiv Microsofta Hrvatske. Budući da Microsoft u sudskom postupku nije uspio dokazati utemeljenost razloga za donošenjem odluke o otkazu,  sud  je utvrdio nezakonitost i nelegalnost dobivenog otkaza te presudio u korist dugogodišnjoj djelatnici Microsofta potvrdila je za ICTbusiness.info Zrinka Makovac.