„Otključavanje“ mobilnih telefona postalo protuzakonito u SAD-u

„Otključavanje“ mobilnih telefona postalo protuzakonito u SAD-u

Foto: Fotolia

Početkom veljače američki Ured za zaštitu autorskih prava (Copyright Office) je donio odluku kojom  dosadašnja legalna praksa otključavanja mobilnih telefona postaje protuzakonita. U tijeku je peticija protiv te odluke, a koja do 23. veljače mora prikupiti stotinu tisuća potpisa podrške kako bi Bijela kuća predmet formalno preuzela u razmatranje.

Ured za zaštitu autorskih prava svake tri godine radi evaluaciju pravila,a krajem prošle godine je po prvi puta donesena odluka koja dosadašnju praksu stavlja izvan zakonskih granica. Do odluke se, prema službenom očitovanju,  došlo na temelju činjenice da na tržištu postoje brojne alternative otključavanju te da shodno tome ne postoji strah od monopola i nedovoljne količine izbora za krajnje korisnike.

Odluka vrijedi isključivo za proceduru otključavanja, odnosno zaobilaženja zaštite kojom telekom operatori ograničavaju korištenje mobilnih telefona na svojim mobilnim mrežama.

Ostvarivanje punog pristupa sustavu i podacima na mobilnom telefonu (tzv. jailbreak i root), a koji omogućuje veću razinu kontrole i korištenje alternativnih mobilnih aplikacija koje se ne mogu naći putem službenih izvora poput Apple App Store ili Google Play online servisa, i dalje ostaju legalni – uz klauzulu  da takav postupak poništava garanciju koja dolazi uz uređaj. Zanimljivo je da se u istoj odluci jailbreak i root procedure, kada se radi o tablet računalima, smatraju – ilegalnim.

Još iz kategorije

Završen Gamescom 2019 – raj za gejmere

Završen Gamescom 2019 – raj za gejmere

24.08.2019. komentiraj

Najveći svjetski sajam igara Gamescom u Kölnu danas je zatvorio svoja vrata nakon peta dana intenzivnog dogovaranja novih poslova, ali i igranja najnovijih igara koje se tek očekuju na tržištu. Gamescom je okupio ponovno i poslovnu zajednicu na posebno dijelu koji je održan prva dva dana i gdje su developeri međusobno razgovarali o razvoju igara, enginima za igre, novim modelima animacija, dok su izdavači tražili potencijalne nove uspješnice.

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

24.08.2019. komentiraj

Hrvatska znanstvenica, teorijska fizičarka, prof. dr. sc. Željka Fuchs Stone, direktorica Centra za klimu i vodu na institutu New Mexico Tech, poznata i kao lovkinja na uragane, započela je sa svojim kolegama znanstvenicima novi projekt “OTREC”, kojim planiraju razotkriti misterij nastanka uragana.

GNOME  i KDE zajednički za Linux desktop

GNOME i KDE zajednički za Linux desktop

23.08.2019. komentiraj

Linux za desktop računala ima mnogo obožavatelja, ali nikad nije uspio pridobiti mase u smislu kao Windows ili Mac OS, što je posljedica fragmentacije izvedene od strane različitih proizvođača. O tome je pričao i osnivač Linuxa Linus Torvalds, no možda ta kritika više neće vrijediti sad kad su dva najveća rivala za Linux desktop odlučila raditi zajedno.