VELIKA SMJENA

Otkaz dobio CEO OpenAI-a Sam Altman

Otkaz dobio CEO OpenAI-a Sam Altman

Sam Altman, izvršni direktor i suosnivač OpenAI-ja, izbačen je iz vlastite tvrtke nakon što ga je upravni odbor optužio da "nije bio dosljedno iskren u svojim komunikacijama". Altmanovo otpuštanje veliki je potres u Silicijskoj dolini, tvrde analitičari. Na njegovo mjesto dolazi dosadašnja glavna tehnička direktorica Mira Murati.

Nakon pokretanja ChatGPT-a, iznimno popularnog chatbota kojeg je razvio OpenAI, Altman je postao jedan od najvidljivijih direktora tehnoloških tvrtki na svijetu i traženi stručnjak za umjetnu inteligenciju.

U priopćenju od petka, Upravni odbor Open AI-ja objavio je kako "više nema povjerenja u njegovu sposobnost vođenja" i rekao je da je novo vodstvo "potrebno" kako tvrtka napreduje, navodi se u priopćenju objavljenom na web stranici.

“Altmanov odlazak uslijedio je nakon procesa namjerne revizije od strane odbora, koji je zaključio da on nije bio dosljedno iskren u svojoj komunikaciji s odborom, ometajući njegovu sposobnost da izvršava svoje odgovornosti", navodi se u priopćenju odbora. Nije bilo jasno što je Altman navodno sakrio od uprave svoje tvrtke.

“Volio sam svoje vrijeme na openaiju. bilo je transformativno za mene osobno, a nadam se i za svijet. najviše od svega volio sam raditi s tako talentiranim ljudima. kasnije će imati više za reći o tome što slijedi", napisao je.

Mira Murati, tehnička direktorica OpenAI-ja, postat će privremena izvršna direktorica umjesto njega, navodi se u priopćenju. Murati je već pet godina dio vodstva tvrtke sa sjedištem u San Franciscu. Greg Brockman odstupit će sa svoje uloge predsjednika odbora, ali će zadržati svoju drugu poziciju predsjednika OpenAI-ja, navodi se u priopćenju.