VELIKA PREVIRANJA

Otišao i vratio se u OpenAI – para vrti tamo gdje burgija ne može ili tko je tu zapravo lud?!

Otišao i vratio se u OpenAI – para vrti tamo gdje burgija ne može ili tko je tu zapravo lud?!

Microsoft je brzo reagirao i angažirao bivšeg izvršnog direktora OpenAI-ja Sama Altmana i predsjednika Grega Brockmana da vode jedinicu za istraživanje umjetne inteligencije. I Altman i Brockman napustili su ChatGPT nakon što su prošli tjedan uklonjeni iz uprave. I navodno su se opet vratili barem Altman koji bi trebao opet postati novi CEO OpenAI-a.

Ova luda saga pokazuje kako su u startupima brzo donose odluke, tvrdi jedan analitičar, ali pritom naglašava kako dokazuje kako se u AI svijetu ipak događaju velika previranja i ništa se zapravo ne zna u kojem smjeru idu tehnologije, rješenja ali i i njihova upotreba.

Zanimljivo,  bivši izvršni direktor streaming platforme Twitch, Emmett Shear, otkrio je da je imenovan privremenim direktorom OpenAI-ja.

Ova, sada ipak izgleda propala imenovanja i kadrovske križaljke uslijedile su uslijedila nakon poplave medijskih nagađanja o Altmanovoj budućnosti otkako je OpenAI najavio njegov odlazak 17. studenoga nakon pregleda od strane odbora tvrtke, koji je zaključio da nije bio dosljedno iskren u komunikaciji s direktorima.

Ludilo u OpenAI-u dokazuje i to da je velik broj zaposlenika OpenAI-ja razmišlja o napuštanju tvrtke i pridruživanju bivšem izvršnom direktoru Samu Altmanu u Microsoftu. Ova vijest pridonosi nemirima koji su započeli kada je upravni odbor smijenio izvršnu vlast prošlog tjedna.

Oko 700 od otprilike 770 zaposlenika tvrtke potpisalo je pismo u kojem se navodi da će dati otkaz ako se Altman ne vrati na mjesto glavnog izvršnog direktora, a istovremeno zahtijevaju ostavku sadašnjeg odbora. Osoblje je također zatražilo da se bivši predsjednik OpenAI-ja Greg Brockman vrati na posao, a da Will Hurd i Bret Taylor budu imenovani nezavisnim direktorima. Zaposlenici su odredili upravljanje tvrtkom od strane uprave.

Rečeno je da je glavni znanstvenik OpenAI-ja Ilya Sutskever, član četveročlanog odbora koji je otpustio Altmana, potpisao pismo, objašnjavajući na društvenim mrežama da radnja nije trebala naštetiti tvrtki i izražavajući nadu u ponovno ujedinjenje. Tehnička direktorica i kratka privremena izvršna direktorica Mira Murati navodno je također bila potpisnica.

Analitičari smatraju kako se iza ove sage oko OpenAI krije zapravo nešto mnogo opasnije, a to je totalni rat na tržištu umjetne inteligencije, ali i posljedično njezinih implikacija na čovječanstvo jer otići, dobiti novi posao, pa se vratiti nakon svih mogućih peripetija ludo je čak i za startup jer  jedni te otpuštaju, pa ucjenjuju, pa vraćaju… I na kraju, napominju analitičari, u AI biznisu danas se okreću milijarde dolara, a tržište će samo rasti.