Ostavite mobitel kad ste na cesti, nemojte ugrožavati svoj i tuđe živote

Ostavite mobitel kad ste na cesti, nemojte ugrožavati svoj i tuđe živote

Ostavite mobitel kad ste na cesti, nemojte ugrožavati svoj i tuđe živote, poručuje hrvatski pjevač Damir Kedžo, koji se uključio u ovogodišnju kampanju Dan bez mobitela u prometu kako bi sudjelovao u osvješćivanju o opasnostima korištenja mobitela u prometu.

„Jako se zalažem za ideju da se ostavimo navike korištenja mobitela u prometu zbog koje lako možemo izgubiti život. Svaki dan sam na cesti i vidim puno ljudi kako telefoniraju za volanom i često nas samo sekunda dijeli od tragedije!“, istaknuo je Kedžo.

Popularni hrvatski pjevač kroz vlastiti primjer suzdržavanja od korištenja mobitela u prometu kojega prakticira godinama, nastoji utjecati i na druge ljude da se ostave mobitela dok voze automobil, dok su na biciklu ili kad kao pješaci prelaze prometnice.

„Mobitel u vožnji sam prestao koristiti kad sam se osvijestio koliko to čovjeku oduzima pažnju s ceste. Prije par godina vozio sam se autocestom od Karlovca do Zagreba i razgovarao na mobitel. Kad sam završio  shvatio sam da se ne sjećam niti jednog detalja puta koji sam upravo prošao. Kao da uopće nisam bio u prometu. Shvatio sam koliko smo na mobitelu odsutni od okoline, a u prometu je to jako opasno. I tada sam odlučio da nema poziva, nema razgovora, nema SMS-a dok se vozim. I može se tako živjeti i sve stignem obaviti . Štoviše, osjećam se odlično, znam da mi je glava na cesti. Zato poručujem svima, pustite mobitel dok vozite, dok ste u prometu. Ostavite se te opasne navike. Nemojte ugrožavati  svoj život ni živote drugih na cesti“, poručuje Damir Kedžo, ambasador kampanje Dan bez mobitela u prometu 2018., koji je za potrebe kampanje snimio i video spotove.

Upotreba mobitela u prometu je velik sigurnosni problem u cijelom svijetu i smatra se četvrtim ubojicom na cesti. U Hrvatskoj čak 91 posto vozača koristi mobitel za volanom, 33 posto biciklista te 50 posto pješaka prelazi prometnice istodobno pišući poruke ili razgovarajući na mobitel.

Prostim se okom i svakodnevno može vidjeti kako automobili bez razloga prelaze na lijevu stranu, kako na semaforima ima više vozača s mobitelom u ruci nego onih bez, kako pješaci bez osvrtanja prelaze prometnice zadubljeni u ekrane svojih mobitela, ili bicikliste koji jure po pločnicima sa slušalicama na ušima i razgovaraju.

Dan bez mobitela u prometu je kampanja osvješćivanja o tom vrlo rizičnom ponašanju za sigurnost na cesti, koje prakticiraju svi sudionici u prometu. Provodi je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti drugu godinu zaredom, a vrhunac kampanje je obilježavanje 21. 10. kao Dana bez mobitela u prometu.

U kampanju se ove godine aktivno uključuju i učenici prometnih škola koji će porukama kako niti jedan poziv ili SMS nije vrijedan života nastojati utjecati na promjenu ponašanja starijih sugrađana i svojih roditelja.

U okviru kampanje napravljeno je i istraživanje distrakcije mobitelom, kao prvo takvo u Hrvatskoj, na poligonu Centra za sigurnu vožnju ORYX-a i u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti i Zavodom za prometno planiranje.

Rezultati istraživanja bit će prezentirani na Konferenciji „Mi i naši gadgeti u prometu - problemi i izazovi“, koja će se održati 16. 10. u Zagrebu kao prva konferencija na ovu temu, a na kojoj će uz policiju i prometne stručnjake o problematici korištenja mobitela u prometu raspravljati i predstavnici autoindustrije, IT industrije, obrazovanja i zakonodavstva.

Kampanji Dan bez mobitela u prometu 2018. pokrovitelji su Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a podupiru je Hrvatska gospodarska komora, HEP, Janaf, Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste.