Ostaje li BlackBerry PlayBook bez svoje nadogradnje?

Ostaje li BlackBerry PlayBook bez svoje nadogradnje?

BlackBerry 10 nadogradnja za PlayBook je ovih dana veoma vruća tema u BlackBerry zajednici. Nakon što se više od godine dana govorilo o BlackBerry 10 nadogradnji za ovaj tablet, čini se kako su pitanja kada i hoće li se uopće to dogoditi postala centar ove priče.

Prošle godine se godine na raznim događanjima poput BlackBerry World, BlackBerry Jam, pa čak i na predstavljanju BlackBerry 10 ove godine, riječ "PlayBook" nije niti spominjala što je više nego dobar znak da iz BlackBerrya doista ne žele govoriti o toj temi.

Zabrinutost korisnika PlayBooka oko nove nadogradnje dodatno se povećala komentarima predsjednika uprave Thorsten Heinsa, koji su kako kažu mnogi izvađeni iz konteksta, u kojima izjavljuje da vjeruje da će tableti izumrijeti za pet godina.

"Razgovarali smo o Playbook nebrojeno puta do sada, čisto hardverska igra zapravo i nije odluka koja ima puno smisla, sad moramo misliti na BlackBerry 10 kao na platformu ne samo kao na proizvod." Ono što je najviše iznenadilo je to što je Heins spomenuo kako bi tableti, uključujući i Kindleove i iPade, trebali zamijeniti mobilni uređaji.

To bi se moglo povezati s najnovijim curenjem informacija koje govore da BlackBerry radi na većoj 5-inčnoj verziji BlackBerry Z10 u nastojanju da preuzme klijentelu Samsung Galaxy S4. No naravno, sve takve informacije treba uzeti sa malenim odmakom, pošto je isto tako krajem prošlog mjeseca procurila slika PlayBooka koji radi s BlackBerry 10 nadogradnjom.

Pošto je navodno bila riječ o „engineering driver test“ tj. testiranju funkcionalnosti koji se radi tako da se driver uređaja napuni stotinama aplikacija, govorkanja su krenula u smijeru koliko će preinaka imati taj novi sistem, no nisu daleko dogurala jer se malo toga uopće moglo zaključiti.

Ipak, BlackBerry je obećao da će PlayBook dobiti nadogradnju na BlackBerry 10 u nekom trenutku kroz 2013. godinu. Hoće li ispuniti obećanje ili ostaviti mnoštvo vjernih korisnika na cjedilu?