Osnovan PHP Foundation

Osnovan PHP Foundation

Foto: DepositPhotos

Budućnost PHP programskog jezika u rukama je Dmitrija Stogova i Nikite Popov, koji su uspjeli pridobiti deset kompanija kako bi zajedno oformili PHP Foundation te na taj način financirali developere čiji se rad zasniva na ovom programskom jeziku.

Na čelu ove privremene administracije je osnivač PHP-a Rasmus Lerdorf, a idejni tvorci Stogov i Popov pomažu u postavljanju temelja te konkretnijeg rada fundacije. Njih su dvoje istaknuti PHP developeri te kao takvi i cijenjeni u zajednici.

Upravo je Popov prvi iznijela ideju o svemu ovome, a naglasila je i da se svi zajedno žele fokusirati više na LLVM. Zbog PHP Foundation će napustiti poziciju unutar JetBrains, gdje je radila kao softver developer za PhpStorm IDE.

Nadalje, direktor prodaje Roman Pronskiy podijelio je objavu u kojoj predstavlja fundaciju i u njoj naglašava značaj PHP developera Joea Watkinsa te ističe kako samo nekoliko osoba, uključujući njega, razumije određene dijelove PHP koda. Objasnio je i koliko budućnost PHP-a ovisi o Stogovu i Popov.

Inače, Stogov radi kao inženjer u Zendu, gdje je jedini developer s potrebnim znanjem vezanim za PHP JIT.

Što se kompanija uključenih u fundaciju tiče, to su JetBrains, Zend, Acquia, Laravel, Automattic, Private Packagist, Symfony, Tideways, Craft SMS i PrestaShop.

Zašto je PHP uopće toliko važan?

Zato što se na njemu bazira 78 posto web stranica i aplikacija, a nedostaje developera koji imaju potrebno znanje za rad s njime. Upravo zato se nudi ukupno 300.000 američkih dolara poticaja za rad u njemu od strane deset kompanija, od čega čak 100.000 daje JetBrains. Na godišnjoj razini to ne djeluje mnogo, ali s vremenom će svota rasti, a vjerojatno i PHP Foundation, što i jest cilj.

Tako će se PHP očuvati na adekvatan način i otklonit će se postojeći sigurnosni rizici, nastali zbog nedovoljno stručnih ljudi koji bi "držali sve pod kontrolom".

Još iz kategorije

Microsoft kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara

Microsoft kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara

18.01.2022.

Velika gaming akvizicija Microsofta kupnjom Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara govori da će Microsoft platiti 95 dolara po dionici za Activision. Naravno treba pričekati i odluku regulatora.

Čak tri četvrtine developera aktivno traži novi posao

Čak tri četvrtine developera aktivno traži novi posao

18.01.2022.

Situacija u kojoj se svijet trenutno nalazi najbolje odgovara developerima softvera, koji imaju posla „preko glave“ pa samim time i najviše prilika u smislu karijere. Zato ne čudi previše što tri četvrtine njih aktivno traži novi posao, odnosno, nove prilike.

Rust postao drugi službeni jezik Linuxa

Rust postao drugi službeni jezik Linuxa

18.01.2022.

Linux okruženje podosta se mijenja s godinama i to se može vidjeti po činjenici da C programski jezik više nije jedini s kojim se u njemu radi. Primjerice, Rust nikad nije bio bliži Linuxu, a sljedeća nadopuna operativnog sustava čak će dodati podršku za taj programski jezik, kao drugi za Linux kernel!