Osnovan PHP Foundation

Osnovan PHP Foundation
DepositPhotos

Budućnost PHP programskog jezika u rukama je Dmitrija Stogova i Nikite Popov, koji su uspjeli pridobiti deset kompanija kako bi zajedno oformili PHP Foundation te na taj način financirali developere čiji se rad zasniva na ovom programskom jeziku.

Na čelu ove privremene administracije je osnivač PHP-a Rasmus Lerdorf, a idejni tvorci Stogov i Popov pomažu u postavljanju temelja te konkretnijeg rada fundacije. Njih su dvoje istaknuti PHP developeri te kao takvi i cijenjeni u zajednici.

Upravo je Popov prvi iznijela ideju o svemu ovome, a naglasila je i da se svi zajedno žele fokusirati više na LLVM. Zbog PHP Foundation će napustiti poziciju unutar JetBrains, gdje je radila kao softver developer za PhpStorm IDE.

Nadalje, direktor prodaje Roman Pronskiy podijelio je objavu u kojoj predstavlja fundaciju i u njoj naglašava značaj PHP developera Joea Watkinsa te ističe kako samo nekoliko osoba, uključujući njega, razumije određene dijelove PHP koda. Objasnio je i koliko budućnost PHP-a ovisi o Stogovu i Popov.

Inače, Stogov radi kao inženjer u Zendu, gdje je jedini developer s potrebnim znanjem vezanim za PHP JIT.

Što se kompanija uključenih u fundaciju tiče, to su JetBrains, Zend, Acquia, Laravel, Automattic, Private Packagist, Symfony, Tideways, Craft SMS i PrestaShop.

Zašto je PHP uopće toliko važan?

Zato što se na njemu bazira 78 posto web stranica i aplikacija, a nedostaje developera koji imaju potrebno znanje za rad s njime. Upravo zato se nudi ukupno 300.000 američkih dolara poticaja za rad u njemu od strane deset kompanija, od čega čak 100.000 daje JetBrains. Na godišnjoj razini to ne djeluje mnogo, ali s vremenom će svota rasti, a vjerojatno i PHP Foundation, što i jest cilj.

Tako će se PHP očuvati na adekvatan način i otklonit će se postojeći sigurnosni rizici, nastali zbog nedovoljno stručnih ljudi koji bi "držali sve pod kontrolom".