Osnovan Klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija

Osnovan Klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija
Fotolia

U Puli je ovog vikenda u sklopu održavanja 6. Dana kreativnosti i inovativnosti osnovan dugo iščekivani klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija na inicijativu Ministarstva gospodarstva i uz operativnu podršku Agencije za investicije i konkurentnost.

Za predsjednicu Udruge Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija izabrana je predsjednica Mreže za razvoj i kreativnost i direktorica tvrtke Indigo komunikacije Ivana Nikolić Popović.

Na osnivanju klastera bili su brojni predstavnici kreativnih i kulturnih industrija, Gaella Gottwald, predsjednica HDLU-a, Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a, Seid Serdarević iz Udruge Književni blok, Andrej Petrović iz Tehnološkog parka Varaždin i drugi.

„Osnivanje klastera izuzetno je važno ne samo za segment kreativne i kulturne industrije koji formiranjem ovog klastera napokon dobiva priznanje u segmentu gospodarstva već za ekonomiju uopće. Nastojat ćemo u radu klastera ostvariti kvalitetno međusektorsko povezivanje te educirati sve segmente javne uprave o važnosti razvoja identiteta od proizvoda do pametnih i kreativnih gradova te identiteta Hrvatske uopće“ komentirala je novoizabrana predsjednica Popović.

Klaster konkurentnosti kreativne i kulturne industrije četvrti je klaster osnovan na inicijativu Ministarstva gospodarstva s ciljem jačanja konkurentnosti. Ministarstvo gospodarstva dosad je osnovalo drvni, prehrambeni i metaloprerađivački klaster, a u planu ih je još osam.