VAŽNA POBUNA

Osam američkih novina podnijelo je tužbu protiv OpenAI-ja i Microsofta

Izdavači tvrde da je OpenAI koristio njihove članke za obuku svojih GPT-2 i GPT-3 LLM-a i primijetili su da će trenutni GPT-4 LLM objaviti gotovo doslovne kopije značajnih dijelova Izdavačevih radova kada se to od njih zatraži

Osam američkih novina podnijelo je tužbu protiv OpenAI-ja i Microsofta
Depositphotos

Skupina od osam američkih novina podnijela je tužbu protiv Microsofta i OpenAI-ja. Tvrde da su tehnološke tvrtke bez dopuštenja koristile njihove članke za treniranje generativnih AI modela.

Novine, u vlasništvu hedge fonda Alden Global Capital's MediaNews Group, navele su u tužbi da Microsoftov Copilot i OpenAI-jev ChatGPT otimaju milijune izdavačevih članaka zaštićenih autorskim pravima bez dopuštenja i plaćanja kako bi potaknuli komercijalizaciju svojih GenAI proizvoda i usluga. Izdavači tvrde da je OpenAI koristio njihove članke za obuku svojih GPT-2 i GPT-3 LLM-a i primijetili su da će trenutni GPT-4 LLM objaviti gotovo doslovne kopije značajnih dijelova Izdavačevih radova kada se to od njih zatraži. Za Microsoft, u tužbi je navedeno da tehnološki div kopira informacije iz njihovih novina za svoj Bing indeks pretraživanja koji zauzvrat pomaže u generiranju odgovora u njegovom Copilot chatbotu bez pružanja hiperlinkova natrag na web stranice novina.

Tužba je također istaknula halucinacije koje je generirao ChatGPT, kao što je navod u novinskom članku u kojem se pušenje pogrešno pripisuje kao lijek za astmu. “Kao da plagiranje rada izdavača nije dovoljno, proizvodi tuženika često su podložni ‘halucinacijama’ gdje ti proizvodi ocrnjuju kredibilitet izdavača lažnim pripisivanjem netočnih izvješća izdavačkim novinama. "Osim što samo profitiraju od krađe sadržaja izdavača, optuženici aktivno kaljaju ugled novina i šire opasne dezinformacije."