Organizatori događanja mole da ih se ne zaboravi

Organizatori događanja mole da ih se ne zaboravi

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

„Prijevoznicima je možda donekle svanulo, no nama neće i kad se stvari normaliziraju. Industrija događanja neće se još neko vrijeme revitalizirati. Odgode plaćanja nam ništa ne znače, trebaju nam egzaktne i prohodne mjere koje možemo koristiti odmah,“ rekao je Marko Perica iz Udruženja organizatora i realizatora događanja, koji su se sastali s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore kako bi osvijestili javnost o njihovoj industriji kao jednoj od prvih i najtežih ekonomskih žrtava virusa.

Naime, iako je zabrana javnih okupljanja kao prva uvedena mjera za sprječavanje širenja virusa u potpunosti razumljiva, za struku koja se bavi isključivo organizacijom i realizacijom događanja znači također potpunu zabranu rada.

„Tražimo sufinanciranje minimalno 60 posto osobnog dohotka svih zaposlenika osim vlasnika i članova uprave i oslobođenje od plaćanja komunalne naknade, koja je nama astronomski trošak jer se za skladišta koja su nam potrebna za svu opremu naplaćuje po kubikaži, a ne po kvadraturi,“ rekao je Darko Tuček iz Udruženja.

U udruženju za sada okupljaju 54 tvrtke, no procjenjuju da se radi o oko 280 tvrtki s oko 2700 zaposlenih, koje se bave iznajmljivanjem opreme za realizaciju događanja (rental – audio, video, rasvjetna oprema, sajamska oprema, konferencijska oprema, šatori i ostala oprema, itd.) ili su agencije za organizaciju događanja (event agencije – koncerti, konferencije, sajmovi, kongresi, promocije, korporativna događanja, itd.).

„Bez ikakve namjere da ignoriramo težinu posljedica s kojima se suočavaju i druge gospodarske grane, mi smo jedan od rijetkih sektora kojima je poslovanje preko noći u potpunosti prekinuto. Naučeni smo na 'sukanje' rukava i uzimanje stvari u svoje ruke. Svjesni smo kako cijela situacija u kojoj se nalazimo nije rezultat lošeg poslovanja, već je produkt više sile, zbog čega apeliramo, složno i zajednički, da nas se ne previdi. “ naglasio je Perica.

Još iz kategorije

Ukupno izdano više od 441 tisuće propusnica, 84 posto zatražile tvrtke

Ukupno izdano više od 441 tisuće propusnica, 84 posto zatražile tvrtke

05.04.2020. komentiraj

Najnoviji podaci objavljeni danas na pressici kriznog stožera Civilne zaštite pokazuju kako je ukupan broj zahtjeva dosega 454.605 za e-Propusnicama, od čega je odobrenih 441.721 tisuća propusnica, a odbijenih je 12.884 tisuće. Od ukupnog broja e-Propusnica izdano je tvrtkama čak 373.302 e-Propusnica što u ukupnom broju izdanih propusnica čini čak 84,51 posto.

Tržište nekretnina zamrznuto u vremenu, tek manji dio osiguran od potresa

Tržište nekretnina zamrznuto u vremenu, tek manji dio osiguran od potresa

05.04.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa u potpunosti je paralizirala domaće tržište nekretnina, a stanje je bitno pogoršao i potres u Zagrebu koji je devastirao tisuće zgrada u centru grada. Ove okolnosti će svakako utjecati na cijene nekretnina koje su zadnje tri godine u stalnom rastu, no u ovom trenutku je teško odgovoriti u kojoj mjeri.

Apel HUP-a za proširenjem mjera za očuvanje radnih mjesta na tvrtke koje su morale otpuštati bit će usvojen

Apel HUP-a za proširenjem mjera za očuvanje radnih mjesta na tvrtke koje su morale otpuštati bit će usvojen

05.04.2020. komentiraj

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja najavu Ministarstva rada i mirovinskog sustava da će se na sjednici Upravnog vijeća HZZ-a u ponedjeljak usvojiti zamolba HUP-a kojom je zatraženo da se potpore za očuvanje radnih mjesta omoguće i svim poslodavcima koji su bili primorani otpuštati radnike i zatvoriti tvrtke prije stupanja na snagu paketa tzv. travanjskih mjera Vlade RH.