Oporavak tržišta rada tek nakon što pronađemo cjepivo i prestanemo strahovati

Oporavak tržišta rada tek nakon što pronađemo cjepivo i prestanemo strahovati

Foto: DepositPhotos

Iako se tržište rada u Hrvatskoj polako oporavlja, prema mišljenju građana do potpune normalizacije će proći još dosta vremena. Rezultati su to ankete koju je proveo portal MojPosao i u kojoj je sudjelovalo više od 1200 ispitanika.

Najviše ispitanika, njih trećina (32%) smatra da će do potpune normalizacije tržišta rada doći tek kada se pronađe cjepivo i/ili lijek za COVID-19. Bez obzira na popuštanje mjera i lagani povratak u 'novu normalu', ispitanici vjeruju kako sve dok strahujemo za sebe i svoje bližnje do normalizacije ne može doći. Kako naglašavaju, našu zemlju „i inače sve snažnije pogađa nego druge“ pa će i trenutna kriza potrajati dulje nego u drugim državama.

U iščekivanju 'povratka' turizma

Mišljenje da će se situacija uravnotežiti iduće turističke sezone dijeli 28 posto građana. Čak i ako se situacija s epidemijom sada smiri, turistički sektor je ove godine narušen, te bi se tek iduće sezone mogli vratiti na puni kapacitet zapošljavanja radnika u turizmu.

Gotovo petina ispitanika (18%) smatra da će se tržište rada normalizirati najesen jer, kako navode, dugo smo živjeli u strahu od zaraze i to se ne može preko noći preokrenuti. Ljudima treba vremena da se priviknu na nove okolnosti i da se opuste.

Dio građana (15%) vjeruje kako će se tržište stići stabilizirati već do ljeta, prvenstveno zato jer smatraju da je „ekonomija živahna osobina“ i zato jer se mi Hrvati - brzo organiziramo.

„Kriza nije financijska nego epidemiološka, nakon smanjenja broja zaraženih sve se vraća u normalu iz razloga što novac i radna mjesta nisu nestali“, vjeruje jedan ispitanik.

Za neke, kriza će potrajati godinama

Manji dio ispitanika (7%) smatra da ćemo na stabilizaciju čekati i nekoliko godina, odnosno da do normalizacija niti neće doći, već ćemo se morati naviknuti na neko novo stanje.

„Tržište rada će se u potpunosti promijeniti i nikad se neće vratiti na stari način poslovanja. Poslodavci će se okrenuti online poslovanju i trgovini, beskontaktnom poslovanju, a dosadašnji način rada u većini sfera društva s vremenom će u potpunosti nestati. Povećat će se potreba za dostavnim servisima, ali i radom od kuće, što će rezultirati zatvaranjem manjih i većih poslovnica. Bit će potrebne, pa čak i tražene, prekvalifikacije.“

Također, neki ispitanici smatraju da situacija na tržištu rada u Hrvatskoj nikada niti nije bila normalna, stoga do normalizacije niti ne može doći.

Još iz kategorije

TOP 10 najprofitabilnijih digitalnih igara za konzole tijekom travnja

TOP 10 najprofitabilnijih digitalnih igara za konzole tijekom travnja

02.06.2020. komentiraj

Superdata je objavio listu najprofitabilnijih igara za konzole tijekom travnja ove godine. Animal Crossing: New Horizons je zadržao prvo mjesto na ovoj listi, dok su se iza njega redom nalazili Final Fantasy 7 Remake, FIFA 20, Grand Theft Auto V, NBA 2K20, Doom Eternal, Fortnite, Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered, Call of Duty: Modern Warfare i Resident Evil 3.

Učenici postaju učitelji

Učenici postaju učitelji

02.06.2020. komentiraj

Naravno, nijedan uvid u Span Academy ne bi bio potpun bez dojmova naših bivših polaznika, koji su sada već neko vrijeme Spanovi zaposlenici. U njihovom slučaju, izvukli su najviše iz svoje edukacije i iskoristili priliku da svoje IT karijere započnu na najbolji mogući način.

Rasco slavi 30 godina postojanja

Rasco slavi 30 godina postojanja

01.06.2020. komentiraj

Krenuli su iz male seoske garaže u Kalinovcu kraj Đurđevca, a danas svoje ralice i posipače prodaju Rusima, Norvežanima, Nijemcima, Kanađanim. Trideseti rođendan danas su simbolično obilježili obraćanjem osnivača svim zaposlenicima u Kalinovcu, dok  pravu proslavu planiraju najesen, kad budu gotovi novi proizvodni i uredski prostori, a s njima i veliki investicijski ciklus vrijedan 80 milijuna kuna.