MWC 2023.

Operateri u Barceloni još jednom apelirali na ublažavanje nametnih pravila

Operateri u Barceloni još jednom apelirali na ublažavanje nametnih pravila
Dražen Tomić / Tomich Productions

Izvršni direktor (CEO) Telecoma Italia Pietro Labriola pozvao je na ublažavanje pravila nametnutih operaterima u Europi. S tim apelom, lider talijanskog giganta pridružio se rastućem popisu njegovih kolega s rukovodećih pozicija drugih operatera, koji su tijekom Mobile World Congressa (MWC) u Barceloni pozvali na isto s ciljem ukazivanja na tešku gospodarsku situaciju.

Tijekom uvodnog izlaganja, Labriola je pozvao na stvaranje jednakih uvjeta "za igru" s digitalnim pružateljima usluga i veću otvorenost prema konsolidaciji, istovremeno izražavajući pritužbe zbog zahtjeva industrije da se isključe naslijeđeni sustavi.

"Moramo promijeniti pristup institucija kako bismo omogućili konsolidaciju tržišta. To je jedini način da imamo budućnost", rekao je Labriola, ukazujući na broj velikih tržišta diljem svijeta sa samo tri operatera po zemlji u usporedbi s pretrpanijom situacijom u mnogim zemljama Europe.

Još jedno područje na koje je ciljala izvršna vlast bili su zahtjevi za operatere, posebno postojeće, koji koče napredak, ističući zahtjev za isključivanjem stare tehnologije.

"Govorimo o metaverzumu, ali u Italiji imamo 40.000 govornica koje se ne mogu isključiti. Moramo nepotrebno plaćati univerzalne usluge. Priča nam se o metaverzumu dok još uvijek čekamo nam se vrati oko 50 milijuna eura za telefonske govornice", dodao je vidno uznemiren zbog situacije.

Ipak, priznao je da te vrste problema i razlike između pravila za njih i digitalne poslužitelje nisu ništa novo, nazvavši to "uobičajenim govorom telco igrača" u mnogo navrata tijekom posljednjih desetak godina. Napomenuo je, u tom smislu, da u sadašnjoj kritičnoj situaciji u Europi ne treba odugovlačiti s hrabrim i odvažnim rješenjima koja gledaju prema budućnosti.

"Nedjelovanje nije opcija, vrijeme je za više od riječi, trebamo činjenice i hrabre odluke. Vrijeme je da budemo hrabri", zaključio je izvršni direktor Telecoma Italia.