UMJETNA INTELIGENCIJA

Opći AI ne rješava niti jedan tržišni izazov

Opći AI ne rješava niti jedan tržišni izazov
Depositphotos

Uzbuđenje i potencijalna prilika oko ChatGPT-a, Stable Diffusiona i drugih AI rješenja koja spadaju u kategoriju Opće umjetne inteligencije (Generative AI) su stvarni, ali opća umjetna inteligencija (Generative AI) ne rješava niti jedan tržišni izazov s kojim se suočava bilo koja vrsta AI-ja, sugerira  se u novom izvješću Omdia i pojašnjava se kako Opća umjetna inteligencija (Generative AI) AI nije magija.

"Inicijative opća umjetna inteligencija (Generativne AI) ne rješavaju temeljne izazove s kojima se AI suočava - pristranost, privatnost, odgovornost, dosljednost i objašnjivost", rekao je Mark Beccue, glavni analitičar u Omdiji.

"U stvari, Opća umjetna inteligencija (Generative AI) uvelike usložnjava ove probleme“, tvrdi Beccue. Na primjer, veliki jezični modeli (LLM) koji su izvor većine Generativnih AI izlaza treniraju se na javnim podacima koji mogu uključivati toksičan jezik ili pristrani sadržaj za rasu, spol, seksualnu orijentaciju, sposobnosti, jezik, kulturu i više, što znači sami rezultati mogu biti pristrani ili neprikladni.

Drugi primjer je da se generativni AI rezultati ne mogu lako objasniti - kao i kod većine AI za duboko učenje, rezultate nije lako pratiti do izvora. Dok je objašnjivost izazov u cijeloj umjetnoj inteligenciji, još je veći problem za generativne rezultate umjetne inteligencije koji su navodno po definiciji "stvoreni" kao nešto novo.

Ova 2023. bit će vrlo rana tržišna faza za Opću umjetnu inteligenciju (Generative AI). Omdia predviđa da će ove godine doći do eksplozije kreativnih inovacija oko načina na koji bi se Opća umjetna inteligencija (Generative AI) mogao koristiti, kao i do velike zabune oko toga što je Opća umjetna inteligencija (Generative AI) i čemu služi.

Omdia primjećuje druge tržišne trendove koji oblikuju putanju za Opću umjetnu inteligenciju (Generative AI), uključujući utrku za izgradnju i unovčavanje LLM-a i ključnu ulogu koju igraju pružatelji usluga računalstva u oblaku.