Online kupnja – popularna je među mladima, a vole je jednako i muškarci i žene

Online kupnja – popularna je među mladima, a vole je jednako i muškarci i žene

Foto: DepositPhotos

Danas je za neke jedan od važnijih dana u godini – Crni petak ili Black Friday. Dan nakon američkog Dana zahvalnosti već se tradicionalno obilježava kao dan kada počinju blagdanske rasprodaje. U Sjedinjenim Američkim Državama četvrti petak u studenom puno se ranije počeo obilježavati kao Black Friday, dok je u ostatku svijeta taj pojam prepoznat tek od 2000-ih. To je jedan od dana u godini kada je potrošnja u SAD-u na najvišim razinama, a stampeda ljudi koji žele ugrabiti stvari po što nižim cijenama znaju dovesti do ozljeda pa čak i smrti. Srećom, u Hrvatskoj popusti nisu toliki da bi izazvali naguravanja ili stampeda, ali kako biste izbjegli gužve, svejedno nije naodmet razmisliti o drugoj mogućnosti – online kupnji.

Istraživanje koje je provela IMAS agencija za potrebe Erste grupe na uzorku od 500 ispitanika, pokazalo je da online kupnju podjednako vole i žene i muškarci, a posebno je popularna među ispitanicima između 15 i 29 godina. Također, istraživanje je pokazalo da online kupnja nije tako popularna u Hrvatskoj kao u ostalim zemljama, članicama Erste grupe (Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunjska, Hrvatska i Srbija). Tako se, primjerice 43% ispitanika iz Hrvatske izjasnilo da je preko interneta kupilo ili namjerava kupiti odjeću ili modne dodatke, dok su stanovnici Češke i Slovačke najspremniji na online kupnju u toj kategoriji. Čak 78% Čeha, odnosno 73% Slovaka tvrdi da je kupilo ili planiralo kupiti odjeću ili modne dodatke preko interneta. Ispitanicima u svim državama zajedničko je to što se relativno mali postotak njih izjasnio da je kupio ili bi kupovao hranu preko interneta. Postotak takvih ispitanika najmanji je u Srbiji (23%), a u stopu ih slijede Hrvatice i Hrvati s 24%. Ipak, vidljivi su određeni pomaci u prihvaćenosti internetske trgovine pa primjerice, 13% Mađara voljnije je nego prošle godine preko interneta kupovati elektroničke uređaje.

Nakon odjeće i modnih dodataka, 38% ispitanika u Hrvatskoj kupovalo bi ili već kupuje preko interneta knjige, dok bi njih 30% kupovalo ili već kupuje elektroničke uređaje poput televizora, mobitela, tableta i slično. U segmentu kupovanja aranžmana za putovanja i odmore preko interneta vidljiv je i najveći porast u odnosu na 2017. godinu, s prošlogodišnjih 35% na 46% ove godine. Ispitanici koji se najviše koriste online kupnjom spadaju u dobnu skupinu od 15 do 29 godina.

Stanovnici Češke prednjače i u korištenju online/mobilnih načina plaćanja; 72% ispitanika IMAS-ovog istraživanja izjasnilo se za korištenje ovih načina plaćanja. Slijede ih Slovaci sa 65%, dok se Hrvati s 42% nalaze na trećem mjestu zemalja iz kojih dolaze ispitanici. U korištenju ovakvih načina plaćanja dominiraju mladi od 15 do 29 godina, a blagu prednost tome daju žene. Klijenti Erste banke online/mobilne načine plaćanja koriste u postotku od 46%.

Iz godine u godinu kartična industrija bilježi trend rasta, a s time i sve više raznoraznih pokušaja zloupotreba kod plaćanja na internetskim prodajnim mjestima. Osim sve većeg udjela ovog oblika kartičnog plaćanja te specifičnosti okruženja u kojem se ono odvija, prepoznavanje i prijavljivanje pokušaja prijevara pokazuje i veću svijest i znanje korisnika o plaćanju karticama.

Postoji nekoliko stvari na koje treba pripaziti prilikom online kupnje. Potrebno je obratiti pozornost na osnovne informacije o trgovcu te na adresu i recenzije stranice s koje se kupuju. Idealno bi bilo kupovati u renomiranim i poznatim web trgovinama te trgovinama kod kojih se plaćanje inicira preko poznatih internetskih platnih servisa. Osim toga, važno je da korisnici redovito prate svoje račune, izvode i transakcije karticama te da ne odgovaraju ni na kakve e-mailove, poruke ili pozive u kojim ih se traži dostava ili unos podataka s kartica ili njihovih osobnih podataka. Korisnih se savjeta možete prisjetiti i na linku.

Uz pravilnu zaštitu sigurnosti kod online kupovine, uživanje u svim blagodatima Black Friday-a može započeti.

Još iz kategorije

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

25.05.2019. komentiraj

Približava se osmo izdanje Shift konferencije – Powered by ICT Županija koja će na dva dana, 30. i 31. svibnja, Split pretvoriti u središte IT industrije te na jednom mjestu okupiti vodeće svjetske stručnjake iz renomiranih tvrtki kao što su Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox, Minecraft, Slack i mnoge druge. Očekuje se da će ovogodišnja, najveća IT konferencija na području Jugoistočne Europe, imati čak 1500 sudionika.

Holografska tehnologija je mogući ključ za budućnost kvantnog računarstva

Holografska tehnologija je mogući ključ za budućnost kvantnog računarstva

24.05.2019. komentiraj

Budućnost kvantnog računalstva moglo bi biti svjetlo, odnosno, uspjeh koji se u tehnološkom smislu postigao na holografskom području. Sve skupa zvuči kao znanstvena fantastika, ali zbog načina na koji se emitira svjetlost, odnosno ponašaju iza granica valnih duljina, otvaraju se vrata za rad s podacima kvantnog računalstva.

Trump preko leđa Huaweija želi Kini pokazati mišiće, slijede 3 opasna mjeseca

Trump preko leđa Huaweija želi Kini pokazati mišiće, slijede 3 opasna mjeseca

23.05.2019. komentiraj

Sjedinjene Američke Države ipak su odlučile malo popustiti i omogućiti Huaweiju poslovanje s američkim kompanijama, objavilo je Ministarstvo trgovine (DOC). Samim time, kineskom tehnološkom gigantu osigurana je privremena dozvola za pružanje podrške postojećim proizvodima, odnosno, proizvodima koje su korisnici kupili, ili se pretplatili na njih, prije zabrane poslovanja na američkom tlu.