Oglasi u Appleovom App Storeu pronalazak željenih aplikacija čine frustrirajućim iskustvom

Oglasi u Appleovom App Storeu pronalazak željenih aplikacija čine frustrirajućim iskustvom

Stariji će često kazati da su prošla vremena bila bolja, ali kad se radi o Appleovom App Storeu, to uistinu vrijedi i to ponajprije zbog napornih oglasa koji otežavaju njegovo korištenje jer su preupadljivi i prenasilni u svom “postojanju“.

Jer, dok često korisnici bez obzira na količinu oglasa pred svojim očima mogu pronaći ono što im treba i što ih zanima na zaslonu pred njima, s App Storeom to sve rjeđe postaje slučaj jer su oglasi preupadljivi. I ne samo to, oglasi su nepovezani s onime što korisnik pretražuje.

Primjerice, upisivanjem poznate aplikacije Spotify u tražilicu, pojavi se oglas za Google Maps preko polovice zaslona i potrebno je izgubiti ponešto vremena za pronaći ono što tražite. Razumljivo, s vremenom će oglasa biti sve više, ali oni ne bi trebali biti temelj korisničkog iskustva nego dodatak, sitnica koja odvraća pažnju i možda je usput zaokuplja do te mjere da se ono što se oglašava konzumira od strane korisnika.

Ovako, čini se kao da Apple "lopatom" nabacuje oglase prema korisnicima i pritom nimalo ne bira koga će oni "pogoditi" ili "promašiti". Jer, Spotify i Google Maps nemaju dodirnih točaka ni u kojem smislu, što znači da je targetiranje potpuni promašaj. Daleko je to od onoga što čini Google, ali i što čini Facebook uzduž svojih društvenih mreža i aplikacija.

I nekako je čudno da se to događa baš Appleu, koji je poznat po urednosti, redu, jednostavnosti i svježem korisničkom iskustvu, oslobođenom ovakvih problema ili grešaka. Nekako je to više namijenjeno za Android svijet, koji se u segmentu oglašavanja ipak čini kao da je nekoliko razina iznad. Barem kad govorimo o App Storeu u odnosu na Google Play Store.

Ali, ovo je možda samo slučajna greška o kojoj će se voditi računa pa u budućnosti ipak korisnik na App Storeu dobije bolje postavljejne oglase, personalizirane i smislene...