Održano završno natjecanje „Ideje godine“:

Održano završno natjecanje „Ideje godine“:

Deset timova srednjoškolaca danas je odmjerilo svoje snage i kreativnost prezentirajući pred žirijem i okupljenim sudionicima natjecanja svoje poduzetničke ideje koje su razvili u sklopu ovogodišnjeg izdanja projekta "Ideja godine".

"Ideju godine", kao prvo hrvatsko 'business plan' natjecanje ponovno je organizirao portal Srednja.hr, u suradnji s partnerima - Visokim učilištem Algebra i Visokim učilištem Effectus, gdje je danas i održano finalno natjecanje. Na ovogodišnje se natjecanje ukupno prijavilo četrdeset timova, što predstavlja porast u odnosu na prošlu godinu, čime su organizatori natjecanja naročito zadovoljni.

Kao i tijekom ranijih natjecanja, nije bilo dovoljno osmisliti tek ideju za neku uslugu ili proizvod, već je trebalo razviti i odgovarajući poslovni plan (koji je ove godine po prvi puta morao uključivati i aktivnosti digitalnog marketinga), a natjecateljski su timovi pritom morali razmisliti i objasniti kako će suvremenu tehnologiju - onu koja je njima posebno bliska, poput računala, pametnih telefona, društvenih mreža... - koristiti tijekom realizacije svojeg projekta. Timove su tijekom cijelog natjecanja pratili njihovi mentori, nastavnici iz matičnih škola, a brojne su korisne komentare dobili i u obliku povratnih informacija od samog žirija u tjednima koji su prethodili ovom finalu.

U žiriju "Ideje godine" ove su godine sudjelovali Marko Matijević (Srednja.hr), Hrvoje Balen (Visoko učilište Algebra), Nataša Trojak (Visoko učilište Effectus), a na završnom im se natjecanju kao gostujući član koji je dodatno procijenio javne nastupe timova pridružio i Mihovil Barančić, poduzetnik i jedan od osnivača Zagrebačkog inkubatora poduzetništva.

Portal Srednja.hr i partneri u sklopu ovogodišnjeg projekta također su obišli velik broj srednjih škola u Hrvatskoj, animirajući timove sa zanimljivim i inovativnim idejama da se prijave na ovo natjecanje, pa i konačni broj prijavljenih timova potvrđuje rastući značaj ovog natjecanja i sve veći interes među srednjoškolcima za ovu vrstu stjecanja i dokazivanja znanja.

Nakon višemjesečnog rada na projektima sa svojim mentorima i postupka ocjenjivanja kojega je proveo žiri, u finale se plasiralo 10 timova:

  • GIMSI 1, Gimnazija Sisak, Renato Božić, Borna Andres i Dominik Pezelj - Mentorica Blaženka Slovenec
  • IB, I. gimnazija Varaždin, Tamara Fruk i Sven Tot - Mentorica Kristina Oršić-Manojlović
  • Lex, Elektrotehnička škola Zagreb, Borneo Culović, Ivan Bukvić, Tomislav Jug, Patrik Pongrac - Mentorica Dalma Mišura
  • Kim, Škola za modu i dizajn, Marinela Blatančić, Ivana Hursa, Karolina Grah - Mentorica Julijana Zrno
  • IDA, Škola za modu i dizajn, Antonija Dugandžija, Ivana Filipović, Dora Dodić - Mentorica Julijana Zrno
  • Riječani, Prva riječka hrvatska gimnazija, Borna Tićak, Virna Zavidić, Renata Šustar - Mentor Igor Pap
  • New Vision, Druga ekonomska škola Zagreb, Viva Čuljak, Diana Krndija, Petra Laljak - Mentorica Ljiljana Šandrk
  • Illa, I. Gimnazija Osijek, Antonija Jelić - Mentor Ivan Čelebić
  • Trampolin, Prirodoslovna i grafička škola Rijeka, Marin Nižić, Slavica Blašković, Kristijan Žic - Mentor  Matija Rubinić
  • M&M's, Srednja škola "Vladimir Gortan" Buje, Melisa Keranović, Samanta Mulić i Martin Purišić - Mentorica Dolores Mihelić Malbašić

Nakon što je svaki tim danas tijekom desetak minuta pred publikom, mentorima, nastavnicima i učenicima iz konkurentskih timova imao prilike potvrditi svoje ranije ocjene temeljem kojih su se plasirali u finale - ili čak i neadekvatnom prezentacijom ugroziti dotad postignuto - žiri je sljedeće timove i projekte proglasio najboljima:

1. mjesto: Trampolin, Prirodoslovna i grafička škola Rijeka, Marin Nižić, Slavica Blašković, Kristijan Žic - Mentor Matija Rubinić

2. mjesto: M&M's, Srednja škola "Vladimir Gortan" Buje, Melisa Keranović, Samanta Mulić i Martin Purišić - Mentorica Dolores Mihelić Malbašić

3. mjesto: Lex - Elektrotehnička škola Zagreb, Borneo Culović, Ivan Bukvić, Tomislav Jug, Patrik Pongrac - Mentorica Dalma Mišura

Više informacija o pobjedničkim projektima možete pronaći u nastavku.

Pobjednički tim "Ideje godine" osim priznanja, certifikata i mogućnosti savjetovanja za razvoj projekta odnosno stručni rad s mentorima, osvaja i studijsko putovanje u Europi.

'Sretni smo što projekt svake godine dobiva na značaju i što ga učenici zajedno sa svojim mentorima prepoznaju kao kvalitetnim. Svi koji su sudjelovali na današnjem finalu su pobjednici jer su se odvažili razmišljati o poduzetničkim pothvatima, a nadamo se da će im iskustvo u Ideji godine pomoći u budućim planovima i razvoju', izjavio je Marko Matijević, osnivač portala srednja.hr.

'Projekt Ideja godine pruža srednjoškolcima priliku da razmišljaju i djeluju u praksi. Vidjeli smo deset interesantnih projekata i jasno je da su se timovi jako potrudili pri izradi planova i prezentacija. Najbitnija stvar u svemu je da su ovako mladi ljudi došli u priliku da se educiraju o poduzetničkom načinu razmišljanja i pokušali smisliti proizvod koji bi mogao konkurirati na tržištu', kazao je Mihovil Barančić, jedan od osnivača Zagrebačkog inkubatora poduzetništva.

“Vjerujem da više predstavljenih projekata ima potencijal i da su vrijedni daljnjeg razvoja. Savjetujem svima - pokušajte, čak i ukoliko ideja ne uspije, naučit ćete jako puno o poduzetništvu i steći vještine koje poslodavci danas najviše cijene, poput vještina rješavanja problema. Riječ je o nečemu što se ne može naučiti iz knjiga, a bit će vam itekako potrebno tijekom života. Zadovoljni smo što su tehnološki aspekti i elementi digitalnog marketinga, koje smo ove godine posebno naglašavali kao važne, u većini timova bili dobro prepoznati. Čestitam svim finalistima, naročito stoga što su uložili znatan dodatni napor u razvoj svojih projekata u odnosu na ono što već moraju raditi u školi te su primijenili znanja koja su dosad stekli tijekom školovanja“, poručio je sudionicima Hrvoje Balen, predsjednik Upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra.

'Ovo natjecanje i njegovi ovogodišnji pobjednici dokaz su da se može gledati i djelovati izvan okvira. Dovoljno je potaknuti i pokrenuti mlade, pomoći im da se izraze i oblikuju svoje inovativne i kreativne ideje i projekte, da im se da prilika da budu drugačiji i rezultati u osiguranje njihove budućnosti neće izostati', izjavila je dr.sc. Mira Lenardić, dekanica Visoke škole za financije i pravo - Effectus.

Više informacija o projektu "Ideja godine" možete pronaći na adresi www.srednja.hr/Ideja-godine.