Održano 13. izdanje DevArene

Održano 13. izdanje DevArene

Na 13. izdanju DevArene okupilo se 230 sudionika koji su razmijenili znanje i iskustva o tehnologijama i praksama za razvoj softvera. U konferencijskim dvoranama Termi Tuhelj održano je ukupno 29 predavanja.

Konferenciju je organizirala tvrtka Ekobit čijih je 30-ak razvojnih inženjera sudjelovalo u programu. Nastupilo je i nekoliko gostujućih predavača. Domagoj Pavlešić je predavao o razvoju softvera za Microsoftov Azure, Valentin Solina o strojnom učenju, a Dobriša Adamec o arhitekturi serverske strane modernih aplikacija. Julian Steiner, jedini stranac među predavačima, predstavio je NativeScript, rješenje otvorenog koda za razvoj native iOS i Android aplikacija.

U sklopu otvaranja konferencije posjetiteljima se obratio inovator i poduzetnik Albert Gajšak. U inspirativnom govoru posjetiteljima je prenio najvažnije o tome kako se probio na međunarodno tržište s MAKERbuino konzolom te koje još projekte planira u bliskoj budućnosti. Organizator je na kraju iskazao zadovoljstvo provedbom konferencije, ponajprije zbog činjenice da su sva predavanja bila dobro popunjena te su i ove godine dobila jako dobre ocjene sudionika.

Još iz kategorije

Canon dobio pet EISA-inih nagrada za 2019.

Canon dobio pet EISA-inih nagrada za 2019.

17.08.2019. komentiraj

Canon Europe još je jednom prepoznat kao vodeća tvrtka u branši –udruženje European Imaging and Sound Association (Europsko udruženje za slikovne tehnologije i zvuk, EISA) dodijelilo mu je pet prestižnih nagrada. Titule za 2019. potvrđuju Canonovu nenadmašnu optičku izvrsnost i tradiciju, a konkretne nagrade osvojio je EOS RP, kao i  objektivi iz serija RF i EF. Od spektakularnog predstavljanja sustava EOS R u rujnu 2018. Canon je redefinirao granice fotografije dizajnirajući tijela i objektive koji proširuju mogućnosti snimanja fotografima amaterima i profesionalcima, što se odražava i u ovogodišnjim nagradama.

Knjižnice kao predvodnice digitalne transformacije društva

Knjižnice kao predvodnice digitalne transformacije društva

16.08.2019. komentiraj

Uloga knjižničara i informacijskih stručnjaka u promicanju i uspostavi pametnih društava u sklopu globalne digitalne preobrazbe, tema je Međunarodne konferencije IFLA CPDWL Satellite Meeting koja će 20. i 21. kolovoza u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu okupiti više od 160 sudionika iz svih krajeva svijeta.

Roboti će preuzeti desetke milijuna poslova i još više produbiti nejednakosti

Roboti će preuzeti desetke milijuna poslova i još više produbiti nejednakosti

15.08.2019. komentiraj

Roboti su realna prijetnja ljudima, u smislu poslova koje će obavljati, što pokazuje istraživanje provedeno od strane Sveučilišta Oxford. Naime, prema njemu, do 2030. godine bi roboti diljem svijeta trebali preuzeti oko 20 milijuna poslova u proizvodnim granama. Dakle, samo će se nastaviti trend koji je već sad započeo i ubrzavat će se s napretkom tehnologije.