Održana završnica Elektroboja, pobjedu odnijele električne škare

Održana završnica Elektroboja, pobjedu odnijele električne škare
eStudent

Završnica studentskog natjecanja Elektroboj održala se 14. lipnja 2018. u Bikers Beer Factoryju, poznatom zagrebačkom pubu koji je svoja vrata otvorio predstavljanju projekata perspektivnih i talentiranih studenata iz područja elektrotehnike i računarstva.

Okupljene su pozdravili voditelji programa, Marin Adrić i Ivana Bašljan,  a predsjednica udruge eSTUDENT, Martina Radanović, zahvalila se mentorima, partnerima i cijelom organizacijskom timu na potpori. Članovi stručnog žirija koji su vrednovali projekte natjecatelja, činili su Gordan Galić (Xylon), Mirjana Erić i Goran Jurković (Global Logic), Dario Antolović (Rimac Automobili), Hrvoje Kaluđer (Led elektronika), Ante Buljac (INETEC), Tihomir Čihak (Končar), profesori s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Hrvoje Džapo i Igor Krois te prijatelj projekta Davor Cihlar.

Hrvoje Džapo predstavio je studentski inkubator zvan SPOCK koji pomaže mladim poduzetnicima da od svojih projekata stvore i razviju vodeće startupe. Studenti Sveučilišta u Zagrebu i oni koji su završili studij unazad dvije godine imaju priliku sudjelovati u programu koji omogućava podršku, vodstvo, stjecanje znanja i razvoj vještina potrebnih da ideje pretvore u profitabilna rješenja i uspješne tvrtke.

Nakon uvodnih riječi, uslijedilo je predstavljanje projekata sedam timova koji su dogurali do velikog finala Elektroboja.

Ekipa jednostavnog naziva Tim 1 (Andrea Matić, Maja Ovčarik, Nikola Vrebčević), probila je led te je na temu Sigurnosti predstavila svoj detektor mjesečarenja. Ovaj sustav preko ultrazvučnog senzora i jedinice za alarmiranje obavještava skrbnika o ustajanju iz kreveta osobe koja mjesečari. Zahvaljujući ovom uređaju mogu se spriječiti razne nezgode i izbjeći rizične situacije.

Duo nazvan The Postal Predators (Filip Šklebar i Jurica Rešetar) napravio je uređaj koji bi svima nama dobro došao u ovim vrućim ljetnim danima. Naime, njihov Smart Sun uređaj preko UVA i UVB senzora mjeri jačinu UV radijacije koja itekako može biti opasna za ljudsku kožu. Na taj način se želi korisnika obavijestiti o štetnosti UV zraka te zaštititi od mogućih opekotina koje se mogu dobiti na predugom izlaganju suncu prilikom šetnje, bicikliranja, trčanja i sličnih aktivnosti. Uređaj je nosiv i bežično se puni, a koliko je mali dokazuje i činjenica da se može nositi kao i privjesak za ključeve.

Ostatak timova okušao se u realiziranju ideja na temu Agronomija. Tim StrujuTresem koji čine (Slaven Damjanović, Martin i Dražen Pervan, Marko Čalić) osmislio je sustav za praćenje vremenskih uvjeta u vinogradima i voćnjacima te predviđanje razvoja bolesti i preventivnog djelovanja u svrhu sprječavanja razvoja bolesti. Ovaj sustav, temeljen na LoRa tehnologiji, ima domet do 10 km te senzore temperature, vlažnosti zraka, tla i lista pomoću kojih bi poljoprivrednici mogli bolje tretirati svoje usjeve i predvidjeti štetu. Ovu ideju žiri je nagradio trećim mjestom i nagradom od 3 000 kn.

Prvo mjesto i 8 000 kn osvojila je ekipa Scissorhands (Ivana Tipura, Petra Bucić i Josip Gulan) koja je svoje električne škare demonstrirala žiriju i publici režući, ne tako tanku granu. Stavljanjem elektromotora u držač, postigli su da se ne vrti kružno nego translacijski čime oštrici daje sposobnost rezanja. Naime, ove škare mogu se koristiti u maslinarstvu i voćarstvu te znatno olakšavaju fizički rad poljoprivrednika, a imaju i zaštitnu rukavicu koja daje signal ako ju oštrica dotakne čime se ona odmah otvara kako bi spriječili da se osoba poreže.

„Da je pčelarenje lako, pčelar bi bio svatko“- rekli su dečki Matija Hržić i Denis Martinić iz tima BeeSmart predstavljajući svoju Pčelarsku GSM vagu koja omogućuje daljinsko praćenje bitnih parametara te obavještava vlasnika putem SMS-a ili poziva o potencijalnim krađama ili prevrtanju košnice. Drugo mjesto i 5 000 kn odnijela je grupa A je to (Karlo Siladi, Luka Posilović, Dorian Ljubenko i Marin Parmać) sa svojim projektom Prostec. Životinje na uhu imaju oznaku odnosno markicu s brojkama. Farmeri kako bi došli do jedne određene životinje trebaju ući u tor među tisuće njih, pronaći tu markicu te zapisati šifru od 12 znamenki. Kako bi se uštedilo na vremenu i pojednostavio taj postupak, dečki su razvili uređaj koji bi iz udaljenosti mogao očitati elektronske markice na životinjama te na licu mjesta farmeru pokazati vrstu, datum rođenja, lokaciju životinje te da li je cijepljena.

Agropoštari Krešimir Baković i Nikola Petrušić, svoju bespilotnu letjelicu koju nazivaju Black post, demonstrirali su u dvorištu Bikers Beer Factoryja. Naime, pomoću nje se brže obilazi zemljišni posjed, dobivaju direktni podaci s terena, pravovremeno uočavaju nametnici, ekološki je prihvatljiva, ali i ekonomski isplativa. Najbitniji faktor je ušteda vremena jer osoba ne mora fizički biti prisutna na određenom posjedu i time olakšava posao prosječnog poljoprivrednika.

Ena Fuzul i Barbara Ćosić, voditeljice natjecanja Elektroboj, još jednom su se zahvalile partnerima, predsjedništvu eSTUDENT udruge, ostalim timovima u njoj te partnerima, mentorima i svima koji su kroz ovo natjecanje pružili priliku studentima da svoje ideje realiziraju i suoče se s izazovima koje stvaranje jednog ozbiljnog projekta nosi.