Održana konferencija EMC Innovation Day 2014

Održana konferencija EMC Innovation Day 2014

Jučer je održana EMC Innovation Day 2014 konferencija na kojoj je predstavljena globalna strategija i najnovije tehnologije vodeće IT kompanije u području sustava za pohranu podataka, IT sigurnosti i Cloud računarstva.

Konferencija je okupila vodeće domaće i regionalne stručnjake iz kompanija EMC, VMware i RRC koji su kroz svoje prezentacije naglasili važnost shvaćanja sve brže rastuće količine podataka i uređaja spojenih na internet kao i interne kompanijske podatkovne centre te potreba koje eksponencijalno rastuća količina istih prouzrokuje.

Konferenciju su pozdravnim i uvodnim obraćanjem prisutnima otvorili Žaneta Findrik Nöthig i Ranko Zec predstavljajući EMC strategiju i novosti objavljene na EMC World 2014 konferenciji koja je održana početkom svibnja 2014. godine u Las Vegasu.

Ranko Zec naglasio je važnost menadžmenta odnosno rapidnog porasta osobnih uređaja koje zapolenici donose u kompanijsko okruženje. Uzimajući u obzir i platformu odnosno operativne sustave na tim uređajima, istaknuo je kako menadžment i sigurnosni aspekti, u odnosu na zahtjeve korisnika koji su se unatrag nekoliko godina drastično promijenili, nešto što definira operacije i poslovne i IT procese vodećih svjetskih i domaćih kompanija. Vrijeme provisioninga novih usluga prema korisnicima također se drastično smanjilo upravo upotrebom novih i revolucionarnih tehnologija što je pak prouzročilo nove zahtjeve sa sigurnosnog aspekta upravljanja podatkovnim centrom. Za razliku od ostalih IT proizvođača hardvera i softvera, EMC kroz federaciju sa ostalim vodećim IT kompanijama poput VMware, RSA,  Pivotal, Intel i General Electric, svojim korisnicima dozvoljava da sami definiraju i kreiraju vlastite IT strategije bez ograničenja tzv. vendor lock-in tehnologija i rješenja.

Žaneta Findrik Nöthig predstavila je nova EMC rješenja predstavljena nedavno na EMC World 2014 konferenciji te naglasila kako je tehnološka strategija EMC kompanije usklađena sa potrebama vlastitih korisnika kao i globanim IT trendovima. Istaknula također je razlike između druge i treće IT platforme odnosno strategiju koju je potrebno implementirati kako bi korisnici bili spremni na postojeće i predstojeće izazove prijelaza sa druge na treću IT platformu.

Kao lider je u istraživanju i razvoju, EMC komapnija u taj segment godišnje ulaže 12% prihoda i upravo je to razlog zbog kojeg je EMC prepoznat kao lider na globalnom IT tržištu, a Software Defined Storage poput revolucionarnog EMC ViPR rješenja odnosno mnogobrojnih Software Defined Enterprise rješenja koja EMC isporučuje kroz federaciju sa kompanijama VMware, RSA, Pivotal, Intel i General Electric, dostupna su i danas, a veliku količinu istih moguće je besplatno preuzeti sa EMC web-stranice i testirati u ne-produkcijskim okruženjima.

Ostale vodeće tehnologije koje EMC isporučuje kroz VCE partnerstvo sa kompanijama Cisco, VMware i Intel poput Vblock ili VSPEX rješenja, izvrsno su prepoznata i prihvaćena od strane korisnika i partnera a broj globalnih instalacija svakodnevno raste, čime EMC postaje tržišni lider u privatnim i hibridnim Cloud rješenjima.

EMC XtremIO all-flash diskovni sustav predstavio je Iztok Sitar istaknuvši nekoliko primjera implementacije i upotrebe all-flash diskovnog sustava u praksi. Virtual Desktop Infrastructure (VDI) rješenja postala su dio IT strategije mnogobrojnih globalnih te svega nekolicine domaćih kompanija unatrag nekoliko godina a implementacija istih rezultirala je mnogim uštedama, prvenstveno na vremenu potrebnim za upravljanje velikim brojem korisničkih računala, operativnim sustavima i aplikacijama kao i sigurnosnim aspektom, a na kraju i uštedama u smislu kapitalnih i operativnih troškova. Drugi primjer upotrebe XtremIO sustava za pohranu podataka velike su instalacije odnosno farme virtualnih poslužitelja za koje je XtremIO rješenje u mogućnosti zadovoljiti razne potrebe na strani sustava za pohranu podataka paraleno isporučujući performanse i kapacitet, a zanimljiv je podatak da je EMC objavio kako će isplatiti 1 milijun US dolara korisniku koji može dokazati da su se in-line data servisi na uređaju odnosno deduplikacija isključila ili onom korisniku koji iskusi “system level garbage“ kolekciju. Više o tome na linku.

Siniša Mitrović predstavio je EMC Isilon, vodeće i najbrže rastuće scale-out NAS rješenje na tržištu. Isilon svoju primjenu nalazi u raznim segmentima poslovanja poput Media i Healthcare kao idealno rješenje za pohranu velikih količina nestrukturiranih podataka odnosno pohranu velikih datoteka kao što su npr. audio, video ili slikovni zapisi. Isilon je specifičan zbog svog OneFS operativnog sustava pomoću kojeg ga je moguće skalirati do 20 Petabytea pri čemu ukupan kapacitet može prema krajnjem korisniku biti prikazan kao jedan diskovni volumen. Osim jedinstvenih hardverskih mogućnosti, Isilon nudi i mnogobrojna softverska svojstva što je prepoznalo i samo tržište zbog čega je zauzeo definitivno prvo mjesto u NAS segmentu među sustavima za pohranu podataka.

Primož Golob predstavio je nova rješenja iz EMC Data Protection and Availability Division - Data Domain 2200, back-up rješenje namijenjeno za male do srednje velike tvrtke, te novu verziju operativnog sustava Data Domain OS 5.5 koju je moguće aplicirati i na određene modele starijih Data Domain serija proizvoda. Nova Data Domain serija uređaja i nova verzija Data Domain operativnog sustava također donose mnoga poboljšanja kao povećanu podršku za arhiviranje, integraciju te podržane protokole kao i podršku za proizvode drugih IT proizvođača. Također je predstavljen i novi EMC Avamar koji se trenutno nalazi u 7.1 verziji, u kojoj je napravljena integracija sa VMware vCloud Director-om, te EMC NetWorker 8.2 s kojim dolazi podrška za EMC Isilon i EMC VNX sustave za pohranu podataka, Microsoft Cloud softverska rješenja, a isto tako i aplikacija za menadžment sustava pomoću mobilnih uređaja.

Darko Habijanec i Miša Miletić iz tvrtke RRC predstavili su ViBRICK, integrirano Cloud-ready rješenje bazirano na EMC, Cisco i VMware tehnologijama koje je već danas dostupno u tri varijante, namijenjene za tri različite veličine kompanija odnosno broja zaposlenika korisnika IT-a i usluga. ViBRICK rješenja namijenjena su manjim i srednje velikim korisnicima koja u svoje tri varijante na jednom mjestu mogu zadovoljiti sve hardverske i softverske potrebe za korisničke podatkovne centre a ujedno i jedinstvenu podršku koja obuhvaća sve komponente ViBRICK sustava.

Dejan Grubić predstavio je Software Defined Enterprise i kako taj globalni IT trend vidi kompanija VMware. Globalni lider u segmentu virtualizacije poslužitelja, desktop i aplikacija korisnicima nudi niz novih menadžment alata i softverskih rješenja pomoću kojih korisnici jednostavnije, efikasnije te u konačnici uz smanjene kapitalne i operativne troškove mogu upravljati svojim podatkovnim centrima kao i planirati sve nadogradnje, proširenja i potrebe IT kapaciteta danas i u budućnosti.

Jure Raičevič predstavio je EMC InfoArchive, unificirano softversko rješenje za arhiviranje i dekomisiju aplikacija pomoću kojeg korisnici mogu postići velike uštede trajnjim arhiviranjem aplikacija koje više nisu u upotrebi a opterećuju IT infrastrukturu te raspoložive ljudske i tehnološke resurse. Tipični primjeri upotrebe InfoArchive softverskog rješenja dekomisija je legacy aplikacija kojom korisnici uklanjaju razne potencijalne rizike, te postizanje propisanih zakonskih regulativa vezano za arhiviranje strukturiranih i nestrukturiranih podataka.