Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u
DepositPhotos

U zagrebačkom Studentskom centru održan je okrugli stol pod nazivom „Postani i TI, djevojka IT!“ Tom prigodom, djevojkama viših razreda srednjih škola, za koje je taj događaj organiziran, o svom radnom iskustvu i položaju žena u IT industriji iskustva su prenosile govornice iz raznih javnih i privatnih institucija.

Kristina Posavec, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, istaknula je kako su žene u IT industriji još uvijek nedovoljno primijećene te su i dalje slabo zastupljene na vodećim pozicijama u tom području. Također je naglasila kako je IT široko i sveobuhvatno područje koje traži stručnjake raznih profila i zanimanja i nije nužno završiti tehnološki fakultet da bi se radilo u IT sektoru.

Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, govorila je o promicanju ravnopravnosti žena i njihovom udjelu u radu u IT-u, ali i o ravnopravnoj ulozi u odlučivanju i vodećim pozicijama na radnim mjestima. Posebno je istaknula suradnju sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva i naglasila kako je vesele ovakvi događaji te kako se nada da će ih u budućnosti biti i više.

Nataša Kapov Kostovski, voditeljica odjela implementacije softvera tvrtke Lemax i organizatorica Supergirls inicijative, govorila je o strahovima i predrasudama pri izboru tehničkog fakulteta za mladu djevojku, ali i pokazala na osobnom primjeru i primjerima svojih suradnica kako je u redu težiti onome u čemu si dobar. Ohrabrila je djevojke da slijede snove, iskoriste svoje snage i nađu ono u čemu su dobre, te bez straha zakorače u svijet IT-a koji im pruža jako puno mogućnosti i prilika.

Andrijana Prskalo Maček, zamjenica ravnatelja CARNET-a, predstavila je rad svoje institucije i projekt e-Škole te iz vlastitog iskustva pojasnila kako je to raditi na projektima kojima se utječe na poboljšanje života, rada i obrazovanja mnogih oko sebe.

Matea Žilak, asistentica Zavoda za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva, ispričala je svoje iskustvo za vrijeme studiranja te znanstvenog rada, a predstavila je i rad na razvoju inovativnih ICT rješenja za edukaciju i komunikaciju osoba sa složenim komunikacijskim potrebama. Zajedno sa studenticama FER-a, bila je na raspolaganju odgovarati na pitanja djevojaka koje su zainteresirane za studij na tom fakultetu.

Posebne gošće okruglog stola bile su Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, Kristina Leko Kuštrak, savjetnica uprave za IT i poslovne operacije u AKD-u, te Ivana Gudelj Tičak, članica Uprave APIS IT-a. One su podijelile iskustva studiranja i rada u IT sektoru na različitim pozicijama i s različitim radnim ulogama.