Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

Foto: DepositPhotos

U zagrebačkom Studentskom centru održan je okrugli stol pod nazivom „Postani i TI, djevojka IT!“ Tom prigodom, djevojkama viših razreda srednjih škola, za koje je taj događaj organiziran, o svom radnom iskustvu i položaju žena u IT industriji iskustva su prenosile govornice iz raznih javnih i privatnih institucija.

Kristina Posavec, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, istaknula je kako su žene u IT industriji još uvijek nedovoljno primijećene te su i dalje slabo zastupljene na vodećim pozicijama u tom području. Također je naglasila kako je IT široko i sveobuhvatno područje koje traži stručnjake raznih profila i zanimanja i nije nužno završiti tehnološki fakultet da bi se radilo u IT sektoru.

Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, govorila je o promicanju ravnopravnosti žena i njihovom udjelu u radu u IT-u, ali i o ravnopravnoj ulozi u odlučivanju i vodećim pozicijama na radnim mjestima. Posebno je istaknula suradnju sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva i naglasila kako je vesele ovakvi događaji te kako se nada da će ih u budućnosti biti i više.

Nataša Kapov Kostovski, voditeljica odjela implementacije softvera tvrtke Lemax i organizatorica Supergirls inicijative, govorila je o strahovima i predrasudama pri izboru tehničkog fakulteta za mladu djevojku, ali i pokazala na osobnom primjeru i primjerima svojih suradnica kako je u redu težiti onome u čemu si dobar. Ohrabrila je djevojke da slijede snove, iskoriste svoje snage i nađu ono u čemu su dobre, te bez straha zakorače u svijet IT-a koji im pruža jako puno mogućnosti i prilika.

Andrijana Prskalo Maček, zamjenica ravnatelja CARNET-a, predstavila je rad svoje institucije i projekt e-Škole te iz vlastitog iskustva pojasnila kako je to raditi na projektima kojima se utječe na poboljšanje života, rada i obrazovanja mnogih oko sebe.

Matea Žilak, asistentica Zavoda za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva, ispričala je svoje iskustvo za vrijeme studiranja te znanstvenog rada, a predstavila je i rad na razvoju inovativnih ICT rješenja za edukaciju i komunikaciju osoba sa složenim komunikacijskim potrebama. Zajedno sa studenticama FER-a, bila je na raspolaganju odgovarati na pitanja djevojaka koje su zainteresirane za studij na tom fakultetu.

Posebne gošće okruglog stola bile su Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, Kristina Leko Kuštrak, savjetnica uprave za IT i poslovne operacije u AKD-u, te Ivana Gudelj Tičak, članica Uprave APIS IT-a. One su podijelile iskustva studiranja i rada u IT sektoru na različitim pozicijama i s različitim radnim ulogama.

Još iz kategorije

Vrhunska tehnologija u službi zdravlja

Vrhunska tehnologija u službi zdravlja

15.06.2019. komentiraj

Radiochirurgia Zagreb svrstala se među najbolje klinike za liječenje inoperabilnog raka gušterače na svijetu, potvrđuju rezultati liječenja karcinoma gušterače kod 30 pacijenata u zadnje dvije godine. Naime, svi pacijenti nakon provedenog liječenja još uvijek su stabilno, što je uspjeh kojim se do sada nije mogla pohvaliti niti jedna svjetska poliklinika.

Obrazovanje budućnosti dolazi u Hrvatsku

Obrazovanje budućnosti dolazi u Hrvatsku

15.06.2019. komentiraj

Microsoft je u Hrvatskoj po prvi put započeo s provođenjem treninga učitelja Teacher Internship Program (TIP), čija je svrha pripremiti nastavnike osnovnih škola za polaganje ispita Microsoft Certified Educator (MCE). Certifikatom MCE potvrđuje se kako je nastavnik stekao globalne kompetencije tehničke pismenosti potrebne kako bi učenicima pružio bogato i prilagođeno iskustvo učenja.

Čak 30 posto građana bez glavnog izvora prihoda izdržalo bi tek mjesec dana

Čak 30 posto građana bez glavnog izvora prihoda izdržalo bi tek mjesec dana

14.06.2019. komentiraj

Usprkos pozitivnim ekonomskim pokazateljima, većina građana pesimistično gleda u budućnost, a čak 86 posto ispitanika ne očekuje da će se pozitivni trendovi nastaviti, pokazalo je istraživanje agencije Improve o ekonomskoj klimi u Hrvatskoj, provedeno u ožujku ove godine.