Održan deseti “European Innovation Day“ summit

Održan deseti “European Innovation Day“ summit

Huawei je u Budimpešti održao “European Innovation Day 2022“, svoj središnji summit s temom uloge i važnosti inovacija u Europi. Kompanija je već desetu godinu domaćin događaja na kojem zajedno s partnerima omogućava uvid u to kako tehnološke inovacije mogu unaprijediti digitalizaciju, olakšati prijelaz na zelenu energiju, unaprijediti očuvanje bioraznolikosti te razvijati talent.

Oko 250 predstavnika javnog i privatnog sektora te akademske zajednice okupilo se ovog tjedna u Budimpešti, kako bi razgovarali o ulozi inovacija u polju tehnologije te na koje načine i u kojoj mjeri tehnologija može pomoći u rješavanju izazova s kojima se danas suočavamo. Tijekom summita Huawei je prikazao svoja brojna pametna rješenja koja se temelje na 5G tehnologiji te koja su već implementirana diljem svijeta u raznim sektorima gospodarstva, poput poboljšanja učinkovitosti logistike u lukama, rudarenju s privatnim 5G mobilnim mrežama, zaštiti okoliša te smanjenju emisije stakleničkih plinova.

“U Huaweiju smo čvrsto uvjereni kako jedino kontinuiranim ulaganjem u istraživanje i razvoj možemo ostati predvodnici u inovacijama koje će razviti tehnologije budućnosti. Dok je proces inovacija pun neizvjesnosti, kao i naš put u budućnost, jedno je sigurno: one će biti ključne za realizaciju naše održive budućnosti. Radujemo se suradnji s našim partnerima na stvaranju pametnije, zelenije i održivije Europe“, rekao je u svom govoru Jeff Wang, predsjednik Odjela za odnose s javnošću i komunikacije u Huaweiju.

Huaweijeva tehnološka rješenja temeljena na 5G tehnologiji u jednakoj mjeri koriste i startupi i velike globalne kompanije. Tako je u Austriji tvrtka Dronetech razvila pametno rješenje koje smanjuje uporabu vode i pesticida u poljoprivredi istovremeno povećavajući produktivnost. U Grčkoj Huaweijeva rješenja pomažu u ranoj detekciji požara, Mađarska u suradnji s Huaweijem gradi prvo europsko 5G željezničko čvorište koje će uvelike olakšati prijevoz tereta, a u Turskoj je 5G tehnologija ugrađena u najveću krovnu solarnu elektranu.

“Tradicionalna taksonomija koja dijeli proizvodnju, usluge i digitalnu ekonomiju nestaje. Međunarodne organizacije i vlade trebale bi surađivati s privatnim sektorom kako bi podržale produktivnu digitalnu transformaciju s umjetnom inteligencijom,“ rekao je Marco Kamiya, šef Odjela za inovacijske strategije i digitalizaciju pri UN-u.

Huawei isto tako nastavlja poticati razvoj mladih talenata u sklopu vlastitog programa za razvoj “Seeds for the Future“ koji promiče ICT obrazovanje. Tijekom summita potpisan je sporazum o suradnji s mađarskim Sveučilištem za javnu službu. Stipendiju “Seeds for the Future“ ukupne vrijednosti oko 5 milijuna eura u protekle je dvije godine dobilo oko 1000 studenata iz 12 europskih zemalja, a u Hrvatskoj se dodjeljuje drugu godinu zaredom.