DIJELJENJE TROŠKOVA POTROŠNJE MREŽE

Odluka EU-a o pravednoj podjeli mogla bi se odgoditi do 2025

Odluka EU-a o pravednoj podjeli mogla bi se odgoditi do 2025
Depositphotos

Odluka Europske komisije o tome treba li predložiti zakonodavstvo kojim se velike tvrtke koje se bave sadržajem prisiljavaju da doprinose troškovima mreže mobilnih operatera smatra se malo vjerojatnom do 2025. Pozivajući se na neobjavljene izvore, Reuters tvrdi da je prikupio početne povratne informacije kao dio šireg savjetovanja u sektoru komunikacija u EU, a široka strategija EK o tom pitanju vjerojatno će biti predložena tijekom 2024.

Međutim, s trenutnim petogodišnjim mandatom sadašnjih povjerenika koji istječe u studenom te godine, odluka o tome hoće li se donijeti zakonodavstvo u ovom području vjerojatno će morati pričekati do sljedećeg mandata EK-a. Reutersovi izvori primijetili su kako se očekivalo da će trenutni europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton pokrenuti proces tijekom ovog mandata.

Pitanje velikih davatelja sadržaja koji plaćaju takozvani pravedni doprinos mobilnim operaterima za mrežne troškove bio je veliki problem u industriji do sada ove godine, s razgovorom koji je dominirao MWC Barcelona 2023, a od tada su objavljene razne oštre izjave obje strane. Ne iznenađuje da je argumente za doprinos najjače gurala mobilna industrija s glavnim igračima koji su naglašavali financijske pritiske zbog olakšavanja nemilosrdnog povećanja potražnje za podacima.

Nekoliko pružatelja sadržaja odbacilo je ideju o naplati, tvrdeći da već daju doprinose. Političari i regulatori na kontinentu također podržavaju i osuđuju pravednu raspodjelu, što znači da nije zajamčeno da će bilo koji predloženi zakon proći kroz politički sustav EU-a.