Od korisnika Sheep Marketplacea ukradeno 96 000 Bitcoinsa

Od korisnika Sheep Marketplacea ukradeno 96 000 Bitcoinsa
Fotolia

Baš kao i bilo koja druga vrsta novca,on-line valuta Bitcoin može biti ukradena. A upravo proteklog tjedna od korisnika na Sheep Marketplaceu je ukradeno 96 tisuća Bitcoinsa, čija je vrijednost oko 60 milijuna funti. Ova krađa svrstala se među najveće real-life krađe u povijesti, a navodi ukazuju da je Bitcoinse ukrao netko unutar Sheep Marketplacea.

U listopadu je zatvorena zloglasna Silk Road web stranica na kojoj se trgovalo oružjem, drogom i ostalim stvarima na crnom tržištu. Zatvaranjem Silk Road stranice, Sheep Marketplace je postao jedno od najpopularnijih mjesta za trgovanje narkoticima. Njihovi klijenti su plaćali nezakonite kupovine Bitcoin valutom, koja kupcima daje gotovo potpunu anonimnost.

U prošlotjednom se izvješću navodi da su osoba ili osobe skidale Bitcoins novce s računa kupaca i dobavljača, dok su računi istovremeno izgledali netaknuto. Tijekom vikenda kada su administratori Sheep Marketplacea otkrili prevaru, stranica je odmah ugašena, no do tada je već ukradeno 96 tisuća Bitcoinsa, od kojih svaki po trenutnom tečaju vrijedi najmanje 650 funti.

Nekoliko oštećenih korisnika Sheep Marketplacea tvrtki da iza krađe stoji vlasnik stranice imena Tomas. Međutim, zbog samog procesa transakcije Bitcoins novca, moguće je pratiti trag ukradenog novca. Iako se Bitcoin može kupiti pod lažnim imenom, svaka transakcija je javno vidljiva.

Ovih nekoliko oštećenika pokrenulo je vlastitu istragu, u kojoj su pratili putem Blockchain stranice za praćenje Bitcoins transakcija, tijek ukradenih Bitcoinsa koje su lopovi razdijelili na manje iznose po drugim računima. No, da bi mogli konvertirati Bitcoins u realni novac, transakcije moraju ići sve do bankovnih računa, te ne postoji niti jedan drugi način na koji mogu zamijeniti Bitcoinse za pravi novac.