Pozitivan trend

Očekuje se oporavak tržišta radnih stanica potkraj ove i sljedeće godine

Očekuje se oporavak tržišta radnih stanica potkraj ove i sljedeće godine
Depositphotos / Ilustracija

Isporuke osobnih radnih stanica u Europu, Bliski istok i Afriku (EMEA) oštro su pale u 2. polugodištu 2022. godine, prema IDC-u. Međutim, očekuje se da će se tržište solidno oporaviti do kraja ove godine kako se potražnja ponovno povećava.

Jedinične isporuke porasle su 26,8 posto na godišnjoj razini u prvom polugodištu 2022., ali su pale za 15.8 posto u drugom polugodištu 2022. zbog široke poslovne neizvjesnosti. IDC predviđa da će se pad nastaviti tijekom prve polovine 2023. godine, uz pad tržišta od 21 posto na godišnjoj razini. No povratak ekspanziji očekuje se u drugom polugodištu 2023. godine, s predviđenim rastom od 17 posto za četvrto tromjesečje i rastom od 21,3 posto koji se očekuje tijekom 2024. godine.

"Neizvjesnost oko izbijanja rata u Europi, energetske krize i inflacije uvelike su opteretili odluke o ulaganju u hardver poduzeća i negativno utjecali na potražnju", rekao je Mohamed Hefny, viši voditelj programa IDC EMEA Systems & Infrastructure Solutions.

Hefny je rekao da će povratak rastu biti potaknut uglavnom potrebom za zamjenom starijih radnih stanica. "Ugovori o održavanju i podršci ne mogu odgoditi ciklus osvježenja zastarjelih radnih stanica za još jednu godinu", pojašnjava Hefny.

Rast će također biti potaknut povećanom upotrebom mobilnih radnih stanica povezanih s porastom politika rada od kuće, kao i kontinuiranim migracijama na Windows 10 i Windows 11. Potražnja će također biti potaknuta nadogradnjama srednjeg i vrhunskog ISV-a certificirane stolne radne stanice, koje će uključivati značajke kao što su DDR5 i PCIe 5.0 kako bi se ubrzao razvoj novih tehnologija kao što su AI i strojno učenje.