Očekuje se korekcija cijena za DRAM memoriju

Očekuje se korekcija cijena za DRAM memoriju
DepositPhotos

Nestašica čipova osjeti se na raznim područjima brojnih industrija pa neki imaju problema s viškovima te ne čudi što bi uskoro mogla nastupiti “korekcija cijena“ za DRAM. I to brže od očekivanog, barem ako je suditi prema potezu četvrte najveće kompanije koja proizvodi memorijske “pločice“ - Nanya Technology iz Tajvana.

Kroz predstavljanje poslovnih rezultata u trećem kvartalu ove godine, predsjednik kompanije Dr. Pei-Ing Lee rekao je da prodaja potrošaške elektronike, servera i pametnih telefona "izaziva iskre". Baš zato najavljuje "neznatnu i kratkotrajnu korekciju cijena". Kao i konkurencija, Nanya Technology ima problema s viškovima.

Naravno, u situaciji kojoj svjedočimo nisu pomogla inflacija i geopolitičke tenzije, što je dovelo do usporavanja globalne ekonomije. A tako nešto utječe na sve aspekte života diljem svijeta pa memorija svakako nije izuzetak, nažalost.

"Očekujemo kratkotrajnu korekciju cijena za DRAM u četvrtom kvartalu (u kojem smo trenutno, op.a.)", kazao je Lee.

Nije poznato koliko će cijene otići prema dolje, ali ako se Nanya odlučuje za takav potez, može se očekivati i da će tri proizvođača moćnija od tajvanske kompanije svakako otići u identičnom smjeru. To su Samsung, SK hynix i Micron.

Što će se dogoditi u tom slučaju? Očekuje se da će pasti cijene serverskih komponenti vezanih za DRAM, ali i pametnim telefonima. Ili, u najgorem slučaju, pametni telefoni će imati više memorije nego što smo navikli. Za istu cijenu.

Investitorima takve vijesti nisu nimalo ugodne jer je Samsung objavio sjajne rezultate, koji bi mogli biti slabiji ukoliko padnu cijene. Tako nešto vrijedi i za konkurenciju.

Potrošači pak mogu biti sretni jer DRAM će izazvati domino efekt i uređaji će biti jeftiniji ili moćniji za identične cijene. Dakle, win-win situacija!