SNAŽAN RAST

Očekuje se da će tržište kvantnog računalstva porasti na 7,6 milijardi dolara 2027

Očekuje se da će tržište kvantnog računalstva porasti na 7,6 milijardi dolara 2027
Depositphotos

Potrošnja korisnika za kvantno računalstvo porast će s 1,1 milijarde dolara 2022. na 7,6 milijardi dolara 2027., prema IDC-u. To predstavlja petogodišnju složenu godišnju stopu rasta (CAGR) od 48,1 posto.

Nova prognoza znatno je niža od prethodne prognoze IDC-a o kvantnom računalstvu objavljene 2021. U međuvremenu, na potrošnju korisnika za kvantno računalstvo negativno je utjecalo nekoliko čimbenika, uključujući sporiji napredak u razvoju kvantnog hardvera od očekivanog; pojava drugih tehnologija kao što je generativna umjetna inteligencija; i niz makroekonomskih faktora.

IDC očekuje da će tržište kvantnog računalstva nastaviti bilježiti sporiji rast sve dok se ne objavi veliki razvoj kvantnog hardvera koji će dovesti do kvantne prednosti. Do tada, veći dio rasta bit će vođen sazrijevanjem kvantnog računalstva kao servisne infrastrukture i platformi te rastom radnih opterećenja intenzivnih performansi prikladnih za kvantnu tehnologiju.

Ulaganja u tržište kvantnog računalstva rasti će po CAGR-u od 11,5 posto tijekom predviđenog razdoblja od 2023. do 2027., dosežući gotovo 16,4 milijarde USD do kraja 2027. To uključuje ulaganja javnih i privatno financiranih institucija, internu raspodjelu dobavljača tehnologije i usluga , te vanjsko financiranje od rizičnih kapitalista i privatnih kapitalnih tvrtki. Posebno treba istaknuti sve veći interes za kvantno računalstvo od strane globalnih vladinih agencija od kojih je 14 (13 zemalja plus Europska unija) najavilo kvantne inicijative koje se protežu na više godina i koje će generirati milijarde dolara za istraživanje kvantnog računalstva.

Milijarde dolara koje se izdvajaju za istraživanje i razvoj kvantnog računalstva dovele su do nedavnog napretka hardvera i softvera kvantnog računalstva, kao i novih tehnika za ublažavanje i suzbijanje pogrešaka. Ova poboljšanja potiču nagađanja da bi postizanje kratkoročne kvantne prednosti moglo biti moguće korištenjem današnjih bučnih kvantnih sustava srednje razine (NISQ). Dugoročno se očekuje da će ova ulaganja rezultirati isporukom kvantnih sustava velikih razmjera sposobnih riješiti neke od najsloženijih problema koji predstavljaju izazov današnjim znanstvenicima i inženjerima, uzrokujući porast potrošnje kupaca prema kraju predviđenog razdoblja.

IDC vidi 2022. kao godinu punu događaja u industriji kvantnog računalstva. Strateški pristupi implementirani kako bi se postigla kratkoročna kvantna prednost korištenjem NISQ sustava postali su jasnije definirani kako su dobavljači objavili mape puta za kvantno računalstvo naglašavajući metode za poboljšanje skaliranja qubita, kao i nove tehnike za ublažavanje i suzbijanje pogrešaka. Kako bi se poboljšala pristupačnost i upotrebljivost kvantnih sustava, prethodno nedostupni kvantni modaliteti postali su dostupni za eksperimentiranje krajnjih korisnika, dok su drugi dobavljači kvantnog hardvera najavili partnerstva za lokalnu implementaciju kvantnih sustava, a dobavljači kvantnog softvera pružili su softverske ponude bez trenja za nekvantne stručnjake. Konačno, proizvođači kvantnog hardvera i softvera najavili su očekivano lansiranje novih platformi za znanstveno akceleratore koje će pomoći u integraciji kvantne tehnologije, umjetne inteligencije i HPC-a.

"Bilo je mnogo pompe oko kvantnog računalstva i kada će kvantno računalstvo moći pružiti kvantnu prednost, za koje slučajeve upotrebe i kada", rekla je Heather West, voditeljica istraživanja unutar IDC-ove Enterprise Infrastructure Practice.

"Današnji kvantni računalni sustavi mogu biti prikladni samo za eksperimentiranje u malim razmjerima, ali napredak se nastavlja s vremenom kao bubanj. Organizacije se ne bi trebale odvraćati od ulaganja u kvantne inicijative sada kako bi bile spremne za kvantne mjere u budućnosti“, zaključuje Heather West.