Obrazovanje budućnosti dolazi u Hrvatsku

Obrazovanje budućnosti dolazi u Hrvatsku
Microsoft

Microsoft je u Hrvatskoj po prvi put započeo s provođenjem treninga učitelja Teacher Internship Program (TIP), čija je svrha pripremiti nastavnike osnovnih škola za polaganje ispita Microsoft Certified Educator (MCE). Certifikatom MCE potvrđuje se kako je nastavnik stekao globalne kompetencije tehničke pismenosti potrebne kako bi učenicima pružio bogato i prilagođeno iskustvo učenja.

Ovim ispitom nastavnici će dokazati tehničku pismenost i demonstrirati kako su sposobni implementirati vještine 21. stoljeća definirane u programu „21st Century Learning Design“ u svakodnevnu nastavu pomoću Microsoftovih alata za obrazovanje. Uporabom Microsoft tehnologije posebno prilagođene obrazovanju, nastavnik će lakše organizirati svoj sat, poboljšati komunikaciju s učenicima i drugim nastavnicima te omogućiti svakom učeniku da ostvari svoj pravi potencijal.

Predviđeno trajanje TIP treninga je 12 tjedana, a treninzi se provode putem online predavanja i predavanja uživo. U prvom treningu TIP Hrvatska sudjeluje 22 učitelja mentora.

„Pokretanje Teacher Internship Programa u Hrvatskoj za nas u Microsoftu je izrazito značajan projekt, kroz koji hrvatskom obrazovnom sustavu želimo na raspolaganje staviti svo Microsoftovo globalno znanje, alate i kompetencije u području edukacije, dakle, najbolje što postoji u svijetu. Kroz ispit MCE, nastavnik dokazuje da u nastavu, korištenjem Microsoftovih edukacijskih alata, može implementirati vještine 21st Century Learning Design (21st CLD), identificirane u istraživačkom projektu inovativnog učenja (ITL). Na ovaj način olakšava se suradnja među učenicima, doprinosi jednostavnijoj komunikaciji, samoregulaciji, rješavanju stvarnih problema, jednostavnijem putu do inovacija, a učenicima se omogućuje i uporaba raznih informacijskih i komunikacijskih alata,“ rekla je Ana Mutak, voditeljica razvoja poslovanja u obrazovanju u Microsoftovoj regiji Adriatic.

Na prvom treningu polaznici su se upoznali s Microsoftovim ciljevima u obrazovanju te dobili uvod i kratki pregled narednih 12 tjedana edukacijskog programa TIP. Također im je predstavljen i MCE ispit te postavljena grupa u alatu Teams, putem koje polaznici mogu razmjenjivati materijale, mišljenja i iskustva te postavljati pitanja.

Na drugom ciklusu predavanja, koji je održan ovog tjedna, učitelji mentori učili su o sigurnosti na internetu, STEM obrazovanju i umjetnoj inteligenciji te raspravljali o trenutnim prilikama u hrvatskom školstvu i neizbježnoj transformaciji koja je neophodna hrvatskom školstvu.

najveći dio ciklusa provodi se u raspravi, brainstormingu oko novih ideja i metoda koje bi bile primjenjive i učinkovite u daljnjoj digitalizaciji škola.

Zajedno sa sudionicima programa, Microsoft prati potrebe školstva i otkriva potencijalne probleme  i predrasude te polaznicima pomaže strateški pristupiti promjenama u sustavu školstva.

Sudionici prvog TIP-a su članovi mentorske skupine za provedbu eksperimentalnog programa „Škola za život“ koji podupire provedbu cjelovite kurikuralne reforme.

Tijekom provedbe programa, sudionici prate i webinare te prolaze „hands-on“ radionice za tehničku obuku - primjerice, uče kako koristiti OneNote Class Notebook, koji je posebno osmišljen za učitelje. Ova inačica alata OneNote, ima ugrađena obilježja i značajke koje nastavnicima omogućuju lakšu organizaciju nastave, uvid u napredak učenika i sve ostale detalje. Više informacija o ovom alatu dostupno je na https://www.onenote.com/classnotebook.

Uz to, sudionici uče i kako koristiti ostale alate programskog paketa Office 365, kao što su Sway, Forms, Flow i slični alati, a u narednim modulima obradit će i Minecraft Education Edition, kodiranje i slično.

„Teacher Intership je izvrsno osmišljen program koji polazniku omogućuje stručno usavršavanje putem kombinacije učenja na radionicama uživo, online tečajeva i individualnih razgovora. Online tečajevi sastoje se od tekstualnih i video materijala o inovativnim metodama poučavanja i predstavljaju neiscrpan izvor inspiracije, ideja i primjera dobre prakse koje jednostavno možemo prilagoditi i implementirati u vlastitu nastavu. Posebno korisnim smatram mogućnost individualnih razgovora tijekom kojih nas naše mentorice usmjeravaju, savjetuju i podupiru naš profesionalni razvoj,“ kaže Arjana Blažić, polaznica programa TIP, profesorica engleskog i njemačkog jezika u IX. gimnaziji te mentorica u Eksperimentalnom programu Škola za Život.

Po završetku programa, održat će se tzv. prezentacijski dan, u kojem će nastavnici učenicima demonstrirati korištenje inovativne metode učenja i poučavanja uz pomoć alata Office 365 i Minecraft izdanja za obrazovanje.