Objavljeni novi podaci o fragmentaciji Androida, KitKat narastao na 8,5 posto

Objavljeni novi podaci o fragmentaciji Androida, KitKat narastao na 8,5 posto
Google

Android 4.4. KitKat nastavio je rast, dok distribucija Gingerbread nastavlja gubiti svoj udio, pokazali su to najnoviji podaci o fragmentaciji mobilnog operativnog sustava Android koje je objavio Google. Gledajući na sve uređaje koji su pristupili Google Play trgovini aplikacijama, KitKat je u proteklih mjesec dana dobio 3,2 posto novih korisnika, pa je tako sa prošlomjesečnih 5,3 posto skočio na 8,5 posto. Zaslugu za ovaj rast možemo pripisati nadogradnjama koje je Samsung lansirao za svoje uređaje Galaxy S4 i Galaxy Note 3.

Jelly Bean 4.2. također je lagano rastao za 0,7 posto, dok su sve ostale verzije Androida zabilježile pad udjela među distribucijama. Ako se sve bude odvijalo prema planu, do kraja godine bi sve verzije prije Androida 4.0 Ice Cream Sandwich trebale imati manje od 10 posto udjela.

Od ostalih mogućnosti koje su rasle u Android zajednici je podrška za OpenGL ES 3.0, koja bilježi konstantan rast, što omogućava sve većem broju mobilnih korisnika bolje uživanje u 3D igrama na mobilnim uređajima.

Za pretpostaviti je kako će KitKat nastaviti daljnji rast s obzirom da će u narednim mjesecima gotovo svi proizvođači lansirati nadogradnje za uređaje koje trenutno pogoni Androidova distribucija Jelly Bean, ali i lansiranja nekih novih uređaja koji bi u startu trebala dolaziti za predinstaliranom najnovijom verzijom KitKata.