Objavljeni novi podaci o fragmentaciji Androida, KitKat narastao na 8,5 posto

Objavljeni novi podaci o fragmentaciji Androida, KitKat narastao na 8,5 posto

Foto: Google

Android 4.4. KitKat nastavio je rast, dok distribucija Gingerbread nastavlja gubiti svoj udio, pokazali su to najnoviji podaci o fragmentaciji mobilnog operativnog sustava Android koje je objavio Google. Gledajući na sve uređaje koji su pristupili Google Play trgovini aplikacijama, KitKat je u proteklih mjesec dana dobio 3,2 posto novih korisnika, pa je tako sa prošlomjesečnih 5,3 posto skočio na 8,5 posto. Zaslugu za ovaj rast možemo pripisati nadogradnjama koje je Samsung lansirao za svoje uređaje Galaxy S4 i Galaxy Note 3.

Jelly Bean 4.2. također je lagano rastao za 0,7 posto, dok su sve ostale verzije Androida zabilježile pad udjela među distribucijama. Ako se sve bude odvijalo prema planu, do kraja godine bi sve verzije prije Androida 4.0 Ice Cream Sandwich trebale imati manje od 10 posto udjela.

Od ostalih mogućnosti koje su rasle u Android zajednici je podrška za OpenGL ES 3.0, koja bilježi konstantan rast, što omogućava sve većem broju mobilnih korisnika bolje uživanje u 3D igrama na mobilnim uređajima.

Za pretpostaviti je kako će KitKat nastaviti daljnji rast s obzirom da će u narednim mjesecima gotovo svi proizvođači lansirati nadogradnje za uređaje koje trenutno pogoni Androidova distribucija Jelly Bean, ali i lansiranja nekih novih uređaja koji bi u startu trebala dolaziti za predinstaliranom najnovijom verzijom KitKata.

Još iz kategorije

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

23.04.2019. komentiraj

Odmah nakon što je počeo ograničavati koje Android aplikacije mogu dobiti dopuštenja za uvid u SMS poruke i listu poziva korisnika koji ih postavlja na svoje uređaje, stigla je nova regulativa kojom će se novi developeri nešto duže pregledavati prije nego uspiju postaviti svoj softver na Play Store e-trgovinu aplikacijama.

EU: Nema dokaza da Kaspersky špjunira

EU: Nema dokaza da Kaspersky špjunira

23.04.2019. komentiraj

Kaspersky se u lipnju prošle godine našao u problemima na području Europske unije jer je optužen za špijunažu, baš kao u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom 2017., no sve je ipak ispalo dobro jer Europska komisija nije pronašla dokaze za takve poteze.

Održana finalna natjecanja Hrvatske informatičke olimpijade i juniorske olimpijade

Održana finalna natjecanja Hrvatske informatičke olimpijade i juniorske olimpijade

21.04.2019. komentiraj

Tijekom prošlog vikenda održana su finalna natjecanja u sklopu ovogodišnje Hrvatske informatičke olimpijade te Juniorske hrvatske informatičke olimpijade u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara i uz organizacijsku te pokroviteljsku podršku Algebre. Učenici osnovnih i srednjih škola natjecali su se, nakon brojnih izlučnih natjecanja, u konkurenciji najboljih iz cijele države.