Objavljeni intervjui sa Edwardom Snowdenom, predviđanja bila točna

Objavljeni intervjui sa Edwardom Snowdenom, predviđanja bila točna

Bivši obavještajac Nacionalne agencije za sigurnost Edward Snowden, koliko je javnosti poznato, ostaje zaglavljen u tranzitnom prostoru zračne luke u Moskvi. No, dva nedavno objavljena razgovora otkrivaju više o tome zašto je odlučio izaći u javnost s dokumentima koji potvrđuju da je NSA provodila nadzor nad stanovništvom Amerike.

Intervjui, koje su objavili Guardian i Spiegel Online, napravljeni su prije mjesec dana, još dok identitet najpoznatijeg zviždača iz NSA nije bio javan. U intervjuima je Snowden predvidio kako će Washington reagirati na objavu tajnih dokumenata i informacija. Te je tako predvidio da će vlada pokrenuti istragu u kojoj će ga optužiti za špijunažu i pomaganje neprijateljima.

Snowdenova predviđanja su bila točna. Američka vlada je potvrdila da je Snowden prekršio zakon o špijunaži, a Washington Post ga je prozvao za pomaganje Američkim neprijateljima. Državni tajnik John Kerry je čak otišao korak dalje i Snowdena nazvao izdajicom svog naroda.

Snowden tvrdi da nije bio spreman stajati i samo promatrati dok NSA masovno prisluškuje svoje građane. U intervjuu navodi kako se na objavu podataka i tajni odlučio zato što nije spreman živjeti u svijetu gdje je sve što kaže, učini, izrazi svoju kreativnost, ljubav ili prijateljstvo bude snimljeno i zabilježeno. To nije nešto što je spreman podržati, graditi i živjeti pod time. Te smatra kako svatko tko se tome protivi ima obvezu djelovati na način na koji može.

U objavljenim dokumentima vidljivo je da NSA prati pozive, evidencije poziva i internet promet. Na kongresnom saslušanju direktor NSA Keith Alexander bio je suočen s pitanjem da li su u prisluškivanje uključeni i e-mail kontakti, na što je on odgovorio da se o tome može raspravljati na tajnoj sjednici.

Zajedno sa svojim partnerima poput Britanske špijunske agencije General Communications Headquarters (GCHQ), NSA prikuplja telefonske pozive, SMS poruke i ostale podatke. Snowden navodi kako broj podataka koji je prikupljen ovisi o mjestima na koja se ti podaci pohranjuju. Neki krugovi imaju veliki pristup informacijama ali imaju male sustave za zbrinjavanje tih podataka, stoga moraju biti selektivni. No, Snowdena ne zabrinjavaju inozemna mjesta za pohranu prikupljenih podataka, već mjesta za pohranu u Americi jer NSA nije ograničena energijom , prostorom i hlađenjem postrojenja za pohranu podataka.

Snowdenu su do sada azil ponudile Bolivija, Nikaragva i Venezuela.