Objavljene dosad najbolje fotografije Next Image foto natječaja u Hrvatskoj

Objavljene dosad najbolje fotografije Next Image foto natječaja u Hrvatskoj

Huawei je objavio neke od najboljih dosad prijavljenih fotografija za svoj Next Image foto natječaj na kojem njihovi korisnici imaju priliku podijeliti svoje radove i osvojiti vrijedne nagrade. Prijave će ocjenjivati renomirani fotografi, a ove se godine paralelno uz globalno, održava i lokalno natjecanje tako da hrvatski korisnici imaju duplo više razloga za prijavu svojih radova. Rok za prijavu je 31. srpnja u 23:59, dok je prijave moguće izvršiti preko lokalne Huawei forum stranice – kategorija Galerija.

Na lokalnoj verziji natječaja će poznati domaći fotografi Domagoj Sever, Petar Krešimir Furjan i Tomislav Može, uz podršku Huaweijevog direktora marketinga za hrvatsko i slovensko tržište, Normana Muellera, od 1. do 15. kolovoza pregledavati pristigle radove. Najbolja fotografija prema njihovom izboru osvojit će pametni telefon Huawei P40, dok će pobjedničke fotografije u preostalim kategorijama osvojiti Huawei Wireless Tripod.

Kreativnost nema granica. Sudionici Huawei Next Image natječaja svojim dosadašnjim prijavama pokazali su da se ona nalazi u svakome od njih, a za vrhunske rezultate potrebno je samo malo volje i truda. Foto-natječaj je ove godine već privukao preko 1.800 prijava iz Hrvatske i preko 700.000 iz cijelog svijeta. Sjajne fotografije Huaweijevih korisnika iz Hrvatske moguće je pogledati na lokalnoj web stranici Next Image natječaja.

Raznolikost okruženja nevjerojatno je poticajna. Iz perspektive fotografije zato vrijedi pažljivo promatrati raznolikost i zabilježiti ono što je u njoj najljepše. Kontrasti se odnose i na tehniku - obično su slike, uključujući fotografije, ljudima privlačnije kada imaju snažniji kontrast.

Kontrast se može temeljiti na naglašavanju razlike između dvije komponente kadra, razlike dvaju sastavnih elemenata fotografije ili pojava koje se odnose na boju, oblik i teksturu. Cilj kontrasta je istaknuti i naglasiti sadržaj fotografije. Ista će se snimka smatrati privlačnijom kada je kontrast naglašeniji, a efekti ponekad mogu biti iznenađujući.

Fotografije prirode uvijek iznova zadivljuju promatrače. Ono što stoji iza njih je hvatanje jedinstvenog trenutka korištenjem zanimljivih tehnika. Ključ uspješnih fotografija je oslobađanje kreativnosti u pojedincu, a kada se tome dodaju sofisticirane mogućnosti Huawei pametnih telefona, snimanje vrhunskih fotografija postaje još lakše.

Savjet koji poznati fotografi ističu je da se pri snimanju prirodnih ljepota ostavi malo prostora za "model". Bilo da se radi o jelenu u trku ili ptici u letu, važno je pozicionirati ih u „snažnu“ točku na fotografiji, ostavljajući više prostora ispred sebe nego iza. Na taj se način naglašava dinamika kretanja i zadržava sklad kompozicije.

Fotografije predstavljaju više od zamrznutog trenutka. Jedna fotografija dovoljna je da pokaže šarm nekog trenutka. Naravno, taj trenutak nije lako uhvatiti, ali vrijedi probati, jer će postati nezaboravan suvenir za dugi niz godina.

Treba imati na umu da je svjetlost presudni element u fotografiji. Često je najbolje vrijeme za fotografiranje tzv. zlatni i plavi sat. "Zlatni sat" događa se otprilike sat vremena nakon izlaska sunca i sat vremena prije zalaska sunca, kada je svjetlost vrlo topla i meka, a boje su jasnije. Nešto kasnije navečer slijedi „plavi sat“ kada je tamnoplavo nebo iste svjetline kao umjetna kućna rasvjeta i ulične svjetiljke. Za to vrijeme moguće je fotografirati osvijetljene zgrade i ulične svjetiljke u posebnim atmosferskim uvjetima.

Fotografije s bogatim detaljima mogu biti impresivne. Međutim, višak elemenata nekada rezultira nestajanjem poruke iza fotografije, a koncept postaje nejasan. Prilikom fotografiranja vrijedi razmotriti što se želi reći s njom i usredotočiti se na otkrivanje ključnih elemenata.

Osnovna komponenta uspješne fotografije je kompozicija kadra. Ljudi su obično skloni odabrati središnji kadar jer su kamere napravljene na način da središnja točka najčešće "u fokusu". Međutim, vrijedi i sjetiti se nepogrešivog principa trostrane podjele koja kadar dijeli na tri jednaka dijela – vodoravno i okomito. Na mjestima gdje se presijecaju okomite i vodoravne crte, stvaraju se takozvane "jake točke" i tu bi trebalo postaviti glavne motive fotografija, one koji bi trebali privući pažnju gledatelja i dati osjećaj sklada u percepciji.

Kao što je rekao Pablo Picasso, "akcija je temeljni ključ svakog uspjeha." Fotografije brojnih natjecatelja već su dostupne na web stranici Next Image natječaja, a još uvijek je moguće prijaviti svoje radove. Možda baš oni postanu inspiracija za sudionike iz cijelog svijeta. Prijave je moguće predati do 31. srpnja u 23:59 preko lokalne Huawei forum stranice – kategorija Galerija.

Vlasnici Huaweijevih uređaja pozvani su da kroz razne perspektive otkriju vizualnu ljepotu oko sebe kroz pet različitih kategorija:

 • Blizu daleko: Koristite kameru svog pametnog telefona za snimanje skrivenih dragulja i različitih perspektiva – bilo da ste u zatvorenom prostoru ili na otvorenom.
 • Laku noć: Snimite zabavne trenutke noću ili pri slabom svjetlu. Odrazite atmosferu trenutka i budite kreativni.
 • Zdravo, živote!: Slika vrijedi tisuću riječi - zato zabilježite i podijelite emociju ili inspiraciju koju crpite iz svoje svakodnevice.
 • Lica: Eksperimentirajte s identitetom i snagom portretne fotografije. Snimite lica vama dragih osoba.
 • Pripovjedač: Iskoristite niz fotografija koje odražavaju emociju kako bi ispričali svoju osobnu priču. Priča mora sadržavati 3-9 fotografija.

Svaki natjecatelj ima priliku osvojiti sljedeće nagrade na globalnom natjecanju:

 1. Velika nagrada: Fotograf godine (3 pobjednika)
  • 10.000 dolara iz Next Image fonda
  • Huawei P40 Pro
  • Elektronički certifikat o nagradi
 2. Pobjednici kategorija (15 pobjednika)
  • 1.000 dolara iz Next Image fonda
  • Huawei P40 Pro
  • Elektronički certifikat o nagradi
 3. Prvi pratitelji (50 pobjednika)
  • Huawei P40 Pro
  • Elektronički certifikat o nagradi
 4. Treće mjesto (5 pobjednika)
  • Huawei P40 Pro

Još iz kategorije

Izložba 'Trenutak' okupila poznate i nagrađivane fotografije snimljene Huawei pametnim telefonima

Izložba 'Trenutak' okupila poznate i nagrađivane fotografije snimljene Huawei pametnim telefonima

07.08.2020. komentiraj

U današnje vrijeme brojne vrhunske fotografije snimljene su pametnim telefonima koji su svojom dostupnošću podržali popularizaciju fotografije. Pametne telefone danas često koriste i vrhunski fotografi, a Huawei je zato odlučio okupiti radove poznatih hrvatskih i slovenskih fotografa raznih profila na izložbi nazvanoj 'Trenutak'.

Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

05.08.2020. komentiraj

Završetkom pregovora o proračunu i financijskoj budućnosti EU Hrvatska je dobila 22 milijarde eura što je dvostruko više u odnosu na prošli financijski okvir. Ukupan iznos od 22 milijarde eura za narednu financijsku perspektivu gotovo je dvostruko veći od iznosa u prethodnoj financijskoj perspektivi, u kojoj je na raspolaganju bilo 10,7 milijardi eura.

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

04.08.2020. komentiraj

Poziciju novog direktora Bolta u Hrvatskoj, vodeće europske platforme za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, preuzeo je Tomislav Lukačević. Svoju karijeru u Boltu započeo je na poziciji specijalista za operativne poslove 2018. godine, odmah na samom početku kada je tvrtka tek ulazila na tržište i bila poznata pod tadašnjim imenom Taxify. Pokrenuo je poslovanje u Hrvatskoj s još dvoje specijalista, a nakon vrlo kratko vremenskog perioda promoviran je na poziciju menadžera za operativne poslove. A danas će na novoj poziciji upravljati cjelokupnim poslovanjem vožnji na zahtjev i koordinirati aktivnosti sa središnjicom u Estoniji.