Objavljen popis najgorih lozinki u 2013. godini

Objavljen popis najgorih lozinki u 2013. godini

Foto: Fotolia

Prema najnovijem popisu najgorih lozinki u 2013. godini, „123456“ je najčešća i nova najgora lozinka na internetu, smijenivši tako lozinku „password“, koja je bila na vrhu prošlogodišnjeg popisa.

Popis je sastavljen od podataka o ukradenim lozinkama koji su objavljeni na internetu, a tvrtka SplashData navodi da su najviše utjecaja na ovaj popis imali milijuni Adobe korisničkih računa koji su ove jeseni kompromitirani. Kompanija Stricture Consulting Group je pokušala dešifrirati ukradene Adobe lozinke, te su objavili rezultate svog rada u kojima procjenjuju da je gotovo 2 milijuna, od više od 130 milijuna Adobe korisnika koji su obuhvaćeni napadom, koristilo „123456“ kao lozinku na svom računu.

Lozinke poput „ adobe123 “ i „photoshop“ također su se našle na listi 25 najgorih lozinki, a sve zahvaljujući širini napada na Adobe račune.

Popis također otkriva da lozinke kao što su „ letmein “ i „ trustno1 “ nisu ni približno toliko jake i jedinstvene koliko njihovi vlasnici misle da jesu.

Da bi bolje zaštitili svoje podatke, bez nepotrebnog pamćenja bezbroj brojeva, simbola i slova, SplashData preporučuje korištenje lozinki koje su sastavljene od nasumičnih i ne povezanih riječi koje su odvojene razmakom ili nekim drugim simbolom.

Još iz kategorije

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

15.11.2019. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.

Uvođenje eura tek prvi korak, izazov dolazi poslije

Uvođenje eura tek prvi korak, izazov dolazi poslije

15.11.2019. komentiraj

„HGK podupire uvođenje eura jer smo svjesni da pozitivne strane značajno nadmašuju one moguće negativne. Ali s preduvjetom da se cijeli posao odradi kvalitetno, detaljno i s velikom razinom ozbiljnosti i pozornosti. O pripremi, razvoju naših kapaciteta i uključivanju svih naših resursa u ovom području ovisi i uspjeh uvođenja eura i postizanje maksimalnih pozitivnih učinaka. Jer nemojmo se zavaravati, čin uvođenja eura tek je prvi korak, a uspjeh ovisi i o svemu što dolazi nakon toga. Izazov dolazi poslije“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na današnjem otvaranju konferencije Dan hrvatskih financijskih institucija – Utjecaj uvođenja eura na kreta¬nja u gospodarstvu u organizaciji HGK.

GALERIJA: Infogamer 2019

GALERIJA: Infogamer 2019

14.11.2019. komentiraj

U tijeku je ovogodišnji gaming sajam Reboot InfoGamer na Zagrebačkom velesajmu, najveći dosad te se prostire na čak 7 paviljona. Ovogodišnji Reboot InfoGamer trajat će do 17. studenoga, a posjetiteljima će nuditi priliku da zaigraju najnovije videoigre na tržištu te isprobaju raznovrsne igre od regionalnih proizvođača videoigara.