Objavljen popis najgorih lozinki u 2013. godini

Objavljen popis najgorih lozinki u 2013. godini
Fotolia

Prema najnovijem popisu najgorih lozinki u 2013. godini, „123456“ je najčešća i nova najgora lozinka na internetu, smijenivši tako lozinku „password“, koja je bila na vrhu prošlogodišnjeg popisa.

Popis je sastavljen od podataka o ukradenim lozinkama koji su objavljeni na internetu, a tvrtka SplashData navodi da su najviše utjecaja na ovaj popis imali milijuni Adobe korisničkih računa koji su ove jeseni kompromitirani. Kompanija Stricture Consulting Group je pokušala dešifrirati ukradene Adobe lozinke, te su objavili rezultate svog rada u kojima procjenjuju da je gotovo 2 milijuna, od više od 130 milijuna Adobe korisnika koji su obuhvaćeni napadom, koristilo „123456“ kao lozinku na svom računu.

Lozinke poput „ adobe123 “ i „photoshop“ također su se našle na listi 25 najgorih lozinki, a sve zahvaljujući širini napada na Adobe račune.

Popis također otkriva da lozinke kao što su „ letmein “ i „ trustno1 “ nisu ni približno toliko jake i jedinstvene koliko njihovi vlasnici misle da jesu.

Da bi bolje zaštitili svoje podatke, bez nepotrebnog pamćenja bezbroj brojeva, simbola i slova, SplashData preporučuje korištenje lozinki koje su sastavljene od nasumičnih i ne povezanih riječi koje su odvojene razmakom ili nekim drugim simbolom.