Objavljen natječaj za najbolji televizijski scenarij

Objavljen natječaj za najbolji televizijski scenarij

Otvorene su prijave za TV Writing Contest 2020, natječaj za najbolji scenarij koji će se održati u sklopu NEM Dubrovnik Meets Zagreb. Ovo središnje događanje Adria regije fokusirano na TV industriju održat će se od 9. do 11. prosinca 2020. u Zagrebu.

Za sudjelovanje na TV Writing Contestu iskustvo u pisanju scenarija nema presudnu ulogu - dobrodošle su prijave bez obzira na to je li riječ o autoru s dugogodišnjim iskustvom ili kreativcu koji prvi put raspisuje svoju ideju. Važna je samo motivacija za predstavljanje svojih zamisli, i to vodećim ljudima TV industrije koji su u potrazi za svježim idejama.

Tijekom premijernog prošlogodišnjeg izdanja natječaja istaknuli su se brojni kreativci kao što su zagrebački producent Matej Merlić i scenaristica Daria Keršić, ujedno pobjednici TV Writing Contesta, ali i finalisti AgnÄ— ŠerpytytÄ— iz Litve, Martichka Bozhilova iz Bugarske te polufinalist Aron Horvath Botka iz Slovenije čiji su projekti zainteresirali njemačku produkcijsku tvrtku Beta Film.

Jedna od prošlogodišnjih članica žirija Anna Rohde-Seyfried, Creative Executive u Beta Filmu, impresionirana je natječajem: „TV Writing Contest pruža rijetku priliku u kojoj pisci mogu direktno i u opuštenoj atmosferi upoznati producente, distributere i agente, što nije uvijek tako jednostavno. Njihove će scenarije ocjenjivati iskusni profesionalci koji svojom povratnom informacijom projekt mogu odvesti na novu razinu.“

Zainteresiranost kuće Beta Film za hrvatsku produkciju, projekte i kreativce pokazuje partnerstvo, predstavljeno na ovogodišnjem Berlinale International Film Festivalu, sa zagrebačkom produkcijskom kućom Drugi plan poznatoj po serijama Novine i Uspjeh.

Prijava je moguća u jednoj kategoriji, svoj scenarij možete prijaviti pod Scripted series (drama, triler, kriminalistika, komedija, fantasy i znanstvena fantastika) ili Unscripted format (nagradna igra, factual reality, reality show ili dokumentarna serija).

Anna Rohde-Seyfried prošlogodišnje je radove opisala kao zabavne za čitanje, ali teške za ocjenjivanje: „Prijave su bile na visokoj razini, relevantnih tema te snažnih i autentičnih likova, s cjelovitim pristupom prepunim kreativne energije.“

Uz Beta Film prošle su godine pristigle radove ocjenjivali Hrvatska radiotelevizija, Nova TV, RTL, Rai, Keshet International, ZigZag Productions, CineLink Industry Days, Joyrider, Midpoint, Rocliffe, Screencraft i Black Nights Film Festival, a mnogi od njih ponovno će biti u ulozi žirija i ove godine.

Prilikom ocjenjivanja, žiri je usredotočen na tri kriterija: ideja, pisanje i monetizacija. Uz povratnu informaciju, vrijedne kontakte i priliku za daljnji razvoj ideje, ovogodišnja najbolja tri natjecatelja osvojit će i novčanu nagradu: nagrada za treće mjesto je 1000 €, drugoplasirani osvaja 2000 €, a pobjednik čak 5000 €.