Obavezni servis za Windows 7

Obavezni servis za Windows 7

Svi oni koji se dalje uzdaju u prethodnu inačicu Microsoftovog operacijskog sustava - popularne Windowse 7 - od ovog će tjedna u sklopu Windows Update sustava za provjeru i preuzimanje nadogradnji automatski zaprimiti Windows 7 servisni paket (Service Pack 1), a koji u jednom "paketu" donosi veliki broj ispravaka za uočene programske greške i sigurnosne propuste.

Navedeni paket ispravki je dostupan još od veljače 2011. godine, no, korisnici su do sada imali mogućnost zaobići njegovu instalaciju. To su u velikoj mjeri koristile tvrtke sa specijaliziranim poslovnim sustavima i softverskim rješenjima, a koje bi promjene u sustavu koje donosi servisni paket eventualno mogle učiniti nefunkcionalnima. Sada ta opcija više ne postoji te nadogradnja postaje obavezna. Microsoft će ujedno od travnja 2013. godine prestati pružati podršku korisnicima koji na svoja računala, unatoč ovoj obavezi, i dalje ne instaliraju servisni paket.

Microsoft je do danas prodao više od 630 milijuna licenci Windows 7 operacijskog sustava koji (velikim dijelom zbog kontraverznog sučelja novih Windowsa 8) i dalje uživa veliku popularnost među korisnicima stolnih i prijenosnih računala koja nemaju zaslon osjetljiv na dodir. S obzirom na količinu njegovih aktivnih korisnika i odgovornost koja iz toga proizlazi, Microsoft svim korisnicima koji instaliraju servisni paket jamči ispostavu besplatnih sigurnosnih nadogradnji čak do siječnja 2020. godine.

Drugim riječima, svi oni kojima su promjene u trenutačno aktualnim Windowsima 8 te nadolazećim inačicama ovog popularnog operacijskog sustava preradikalne, nepotrebne ili neželjene, moći će i dalje sigurno koristiti svoj postojeći sustav narednih sedam godina.