Nvidijine GeForce kartice nastavljaju s dominacijom na tržištu grafičkih kartica

Nvidijine GeForce kartice nastavljaju s dominacijom na tržištu grafičkih kartica

Na tržištu diskretnih grafičkih upravljačkih jedinica (GPU) ili jednostavnije rečeno, grafičkih kartica, Nvidia GeForce “obitelj“ nastavlja s dominacijom i zadržavanjem prednosti na tržištu ispred glavnog i jedinog konkurenta AMD-a.

Naime, prema podacima kojima barata Jon Peddie Research (JPR), u drugom kvartalu ove godine isporučeno je grafičkih kartica "koje se dodaju na matičnu ploču" (AIB - Add-in-boards) u vrijednosti 11,8 milijardi američkih dolara. To je rast od čak 179 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Naravno, prije godinu dana u drugom kvartalu proizvodnja je ili stala ili bila usporena zbog goruće pandemije koronavirusa, a kroz 12 mjeseci tržište se podosta oporavilo pa su oni spremni čekati bolje trenutke u 2021. odlučili kupiti što se nudi. I većinom birali ono šti nudi Nvidia.

Konkretnije, Nvidia GeForce je na 83 posto udjela i to je za dva posto bolje no tijekom prvog kvartala ove godine. Istovremeno, AMD Radeon je na 17 posto, odnosno, dva posto slabije no što je bio tijekom prva tri mjeseca ove godine.

Ako se pak gledaju samo grafičke kartice, Nvidia je ostala na 80 posto udjela, a AMD na 20 posto. I dok bi se moglo pomisliti kako je sve ovo tako kako jest zbog osjetne razlike u kvaliteti, nije.

Naime, Nvidia je uspjela u trenucima krize osigurati proizvodnju na bolji način no AMD, koji je previše ovisio o TSMC-u, koji je pak imao problema s proizvodnjom 7nm dijelova potrebnih za AMD-ove grafičke kartice.

Stoga, prema svemu sudeći, Nvidia će do kraja ove i s počecima iduće godine zabilježiti još izraženiju dominaciju, a u najgorem slučaju neće ispustiti prednost koju ima u ovim trenucima...

Također, ako se gleda tržište grafičkih kartica s računalima i mobilnim uređajima koja ih imaju unaprijed postavljene, tad je u vodstvu, kao i uvijek, Intel. Ima udibio od 68,3 posto tijekom drugog kvartala, odnosno, 84 milijuna isporučenih jedinica. Slijedi AMD s ukupno 16,5 posto i Nvidia s 15,2 posto udjela.