Nuklearne elektrane nisu pripremljene za cyber napade

Nuklearne elektrane nisu pripremljene za cyber napade
Wikipedia / Avda

Većina nuklearnih elektrana nije pripremljena za eventualne cyber napade, ističe Chatmam House. Prijetnje se odnose na razne kritične infrastrukture, naglašava stručnjak za računalnu sigurnost Alan Woodward te dodaje da mnogi sustavi nisu dobro zaštićeni, uključujući i one u Velikoj Britaniji.

Izvješće koje se pojavilo u medijima temelji se na osnovu 18-mjesečnog istraživanja cyber obrane u nuklearnim elektranama širom svijeta, a Velika Britanija slovi kao zemlja koja je vodeća po pitanju cyber sigurnosti.

David Willacy, menadžer i voditelj digitalnog rizika i sigurnosti (National Grid), izjavio je na Cyber Security summitu u Londonu ove godine kako je Velika Britanija vrlo ozbiljno shvatila opasnosti koje prijete od strane zlonamjernih hakera, no što se tiče nuklearnih postrojenja, sigurnost je na vrlo niskom nivou.

„Treba promijeniti način razmišljanja u energetskom sektoru Velike Britanije i u drugim dijelovima svijeta. Ljudi koji rade u energetskom sektoru moraju shvatiti kako je sigurnost najslabija karika u ovom trenutku.“, bio je jasan David Willacy.

Incidenti se mogu pojaviti u svakom trenutku te su mnoga nuklearna postrojenja u iluziji da ih je nemoguće hakirati. Taj lažni osjećaj sigurnosti sigurno nije dobar te se takva klima u energetskom sektoru mora što prije promijeniti.

Digitalizacija sustava i oslanjanje na komercijalni softver povećava rizik za nuklearnu industriju, a više od dvije trećine svih naprednih cyber napada u Velikoj Britaniji su usmjereni na energetski, obrazovni i financijski sektor.