NSK otvorila novi prostor Digitalnoga laboratorija

NSK otvorila novi prostor Digitalnoga laboratorija

Pod motom Digitalne tehnologije dostupne svima, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvoren je novi prostor Digitalnoga laboratorija NSK u kojem će se provoditi edukacije, radionice i predavanja iz STEM i srodnih područja, usluge 3D skeniranja i printanja te usluge korištenja računalne i druge opreme i softvera za potrebe studiranja, kreativnog i stručnog ili znanstvenog rada.

Prostor i usluge Digitalnoga laboratorija NSK namijenjeni su akademskoj zajednici, zaposlenicima i korisnicima knjižničarskog sustava, nastavnom osoblju i svoj zainteresiranoj javnosti, a u okviru njegova rada provodit će se i razvojni projekti iz područja digitalnih tehnologija, kulturnih i kreativnih industrija i održivog razvoja.

Jedan od prvih projekata Digitalnoga laboratorija NSK predstavljen na današnjem otvorenju je projekt Smart Library – prototip primjene loT tehnologije u knjižnici u sklopu kojeg je nastala mobilna aplikacija Smart Library NSK – virtualni vodič kroz prostore i usluge Knjižnice. Aplikacija je dostupna na Google playu i besplatna za korištenje.

„Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu osnovala je Digitalni laboratorij NSK kako bi poticala kulturu inovacija te novim generacijama korisnika i knjižničara osigurala siguran prostor za upoznavanje i eksperimentiranje s novim tehnologijama. Radit ćemo na projektima i ostalim razvojnim djelatnostima, konstantno poboljšavajući uslugu za krajnje korisnike ali i omogućavajući zaposlenicima i ostalim kolegama iz knjižničarske zajednice da razvijaju svoja znanja i vještine u digitalnom svijetu", rekla je voditeljica Digitalnoga laboratorija NSK Dragana Koljenik predstavljajući danas njegove usluge i aktivnosti.

Osnivanjem Digitalnoga laboratorija Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružila se tako značajnim knjižnicama u svijetu poput Kongresne knjižnice u Washingtonu, Britanske nacionalne knjižnice i Knjižnice sveučilišta Harvard u kojima već djeluju slični laboratoriji, a Digitalni laboratorij NSK uključen je i u globalnu mrežu GLAM Labs - International GLAM Labs Community.

„Knjižnica već godinama radi na projektima digitalizacije građe i razvoju novih digitalnih usluga bilo da je riječ o istraživačima, studentima ili široj javnosti. Posebno ističem Digitalne zbirke NSK, Hrvatski arhiv weba, virtualne izložbe, portal Glagoljica.hr, nacionalne repozitorije ocijenskih radova te EU projekte e-Izvori s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kao i projekt Digitalizacija kulturne baštine - e-kultura koji odnedavna provodimo s Ministarstvom kulture. Uspostavom digitalnoga laboratorija Knjižnica još više obogaćuje svoje usluge te se razvija zajedno sa svojim korisnicima šireći i obogaćujući svoju tradicionalnu ulogu, ali i otvarajući nove sfere za nove načine učenja, rada, igre, poslovanja i življenja. Vjerujem da je ovo samo početak nečega novog i drugačijeg te da će NSK svojim primjerom potaknuti i druge knjižnice u Hrvatskoj, ali i u regiji na slične inicijative“, istaknula je na otvorenju Digitalnoga laboratorija NSK vršiteljica dužnosti glavne ravnateljice NSK dr. sc. Tatijana Petrić.

Još iz kategorije

Rekordni rezultati Lenova, prihod dosegao 14,1 milijardu dolara uz rast u posljednjih 10 kvartala

Rekordni rezultati Lenova, prihod dosegao 14,1 milijardu dolara uz rast u posljednjih 10 kvartala

21.02.2020. komentiraj

Lenovo Group objavio je kako su prihodi grupe u trećem kvartalu dosegli rekordnih 14,1 milijardu američkih dolara, što predstavlja rast od 10 uzastopnih kvartala. Prihod prije oporezivanja u usporedbi s istim kvartalom prošle godine rastao je 11 posto, dosegavši 390 milijuna američkih dolara dok je neto prihod također rastao za 11 posto na 258 milijuna američkih dolara. Osnovna zarada po dionici za treći kvartal iznosila je 2,16 američkih centi ili 16,90 honkonških centi.

INA u procesu rješavanja problema nastalih kibernetičkim napadom i oporavkom IT sustava

INA u procesu rješavanja problema nastalih kibernetičkim napadom i oporavkom IT sustava

21.02.2020. komentiraj

INA Grupa u procesu je otklanjanja poteškoća u informatičkim sustavima na koje je utjecao kibernetički napad koji se dogodio krajem prošlog tjedna, ističe se u priopćenje hrvatske naftne kompanije. Dodaju kako su započeli s oporavkom sustava te rade na ponovnoj uspostavi svih usluga koje povremeno nisu radile.

Realan rast plaća šestu godinu zaredom

Realan rast plaća šestu godinu zaredom

21.02.2020. komentiraj

U prosincu prošle godine nastavljena je tendencija rasta plaća uz dinamičnije kretanje bruto plaće u odnosu na neto plaću tijekom cijele prošle godine. Tako je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 6.559 kuna, što je 23 kune više nego u studenom te 297 kuna ili 4,7% više nego u prosincu 2018. godine. Istodobno je bruto plaća na mjesečnoj razini smanjena za tri kune, na iznos od 8.874 kune, dok je na godišnjoj razini ona porasla za 405 kuna ili za 4,8%. Pri rastu potrošačkih cijena od 1,4% realan godišnji rast plaća bio je nešto niži i iznosio je 3,3% kod neto i 3,4% kod bruto plaće.