NSA navodno prisluškuje UN-ovo sjedište u New Yorku

NSA navodno prisluškuje UN-ovo sjedište u New Yorku
Fotolia

Iako svakodnevno rastu tenzije između SAD-a i drugih zemalja zbog NSA-ovih tajnih programa za špijuniranje, navodno NSA trenutno prisluškuje zbivanja UN-ovog sjedišta u New Yorku i to već oko godinu dana.

Radi se o mnoštvu dokumenata koji su procurili zahvaljujući Edwardu Snowdenu, čija je svrha bila, između ostaloga, curenje informacija o tome da je NSA prva uspjela provaliti u UN-ov sustav za video konferencije tijekom ljeta 2012. godine. Što je vrijeme dalje odmicalo, uslijedio je broj dešifriranih razgovora koji je skočio s 12 na 458, a iz svega se čini kako je NSA samo proširila svoj nadzor nad nacionalnim tijelima.

Kao što se i kasnije utvrdilo, UN nije bio jedina organizacija na meti NSA na ovakav način - pronađeno je još mnoštvo dokumenata koji govore o postojanju programa koji se naziva Special Collection Service koji omogućava agenciji nadzor nad 80 veleposlanstava i konzulata diljem svijeta.  Kao jedna od njih na popisu našla se i Međunarodna agencija za atomsku energiju i Europska unija, no u ovome trenutku nije sasvim jasno što je zapravo NSA uspjela pronaći u bilo kojem od ovih tijela. Možda ne iznenađuje, ali čitava SCS operacija je vrlo dobro organizirana i ima vrlo malo ili čak nimalo veze s terorističkim napadima.

Koliko god bi ovakva otkrića mogla biti uznemirujuća, ne radi se o tome da je UN po prvi puta žrtva ovakve špijunaže. Britanski član parlamenta, Clare Short, oglasio je znak uzbune britanskoj obavještajnoj službi u 2004. godini kada su uvidjeli da britanski agenti špijuniraju ondašnjeg glavnog tajnika UN-a Kofija Annana. Isto tako, Observer je objavio procureni dopis višeg dužnosnika NSA neposredno prije američkog napada na Irak 2003. godine pozivajući djelatnike da povećaju sigurnosni nadzor nad članovima i dužnosnicima UN-a.