NSA je ponovno u akciji, prikuplja podatke kroz Dishfire program

NSA je ponovno u akciji, prikuplja podatke kroz Dishfire program

Foto: Fotolia

Još jedan dan, još jedna priča o nadzoru globalnih komunikacija od strane nacionalne agencije za sigurnost. Pojavile su se nove vijesti kako je NSA u Dishfire programu globalnog nadzora komunikacija svakog dana prikupljala više od 200 milijuna SMS poruka.

Program je poznat po svojoj veličini, te SMS poruke nisu prikupljanje ciljano, već je agencija u većem mjerilu prikupljala poruke nasumično odabranih pojedinaca.

Prema dokumentima Britanske agencije GCHQ, programom je prikupljano sve što je bilo moguće prikupiti, zbog čega je ovaj program poprilično kontroverzan. Program je toliko velik da su analitičari tražili ograničavanje pretraživanja na ne više od 1800 telefonskih brojeva u isto vrijeme .

U napomeni, koja je upućena analitičarima, navodi se da moraju biti oprezni kod pretrage, te da moraju sortirati prikupljene podatke kako im ne bi bio prikazan sadržaj britanskih SMS poruke, što bi bez prethodno zatraženih dozvola bilo protuzakonito. U napomeni se također navodi da NSA automatski miče sve SMS poruke povezane s Amerikom, kako ne bi bile dostupne za pretraživanje.

Povodom ovog kontroverznog programa, zatraženo je očitovanje od američkog predsjednika Baracka Obame, koji će odgovore na sva pitanja povezana s ovim slučajem iznijeti tijekom današnjeg dana.

Još iz kategorije

Skoro smo pet sati dnevno na mobitelu, 67 posto nas bi njime plaćalo

Skoro smo pet sati dnevno na mobitelu, 67 posto nas bi njime plaćalo

16.11.2019. komentiraj

Gotovo svi koristimo mobitele, i to prosječno skoro pet sati dnevno, a uz sve za što nam služe koristili bismo ih i za plaćanje, pokazuju rezultati redovnog istraživanja MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve. Istraživanje je pokazalo da korisnici bankarskih usluga u Hrvatskoj idu u korak s trendom digitalizacije te da su zadovoljni njenom razinom u zemlji, no bez obzira na to žele više inovacija, digitalnih rješenja i usluga u gotovo svim sferama svakodnevnog života.

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

16.11.2019. komentiraj

Električni automobili pravi su hit, trend i sve ono najpozitivnij u automobilskoj industriji jer doprinose zaštiti okoliša, no prava je istina da sve to vrijedi samo za najbogatije europske zemlje. Barem kad govorimo na razini Europske unije.

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

15.11.2019. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.