NSA je ponovno u akciji, prikuplja podatke kroz Dishfire program

NSA je ponovno u akciji, prikuplja podatke kroz Dishfire program
Fotolia

Još jedan dan, još jedna priča o nadzoru globalnih komunikacija od strane nacionalne agencije za sigurnost. Pojavile su se nove vijesti kako je NSA u Dishfire programu globalnog nadzora komunikacija svakog dana prikupljala više od 200 milijuna SMS poruka.

Program je poznat po svojoj veličini, te SMS poruke nisu prikupljanje ciljano, već je agencija u većem mjerilu prikupljala poruke nasumično odabranih pojedinaca.

Prema dokumentima Britanske agencije GCHQ, programom je prikupljano sve što je bilo moguće prikupiti, zbog čega je ovaj program poprilično kontroverzan. Program je toliko velik da su analitičari tražili ograničavanje pretraživanja na ne više od 1800 telefonskih brojeva u isto vrijeme .

U napomeni, koja je upućena analitičarima, navodi se da moraju biti oprezni kod pretrage, te da moraju sortirati prikupljene podatke kako im ne bi bio prikazan sadržaj britanskih SMS poruke, što bi bez prethodno zatraženih dozvola bilo protuzakonito. U napomeni se također navodi da NSA automatski miče sve SMS poruke povezane s Amerikom, kako ne bi bile dostupne za pretraživanje.

Povodom ovog kontroverznog programa, zatraženo je očitovanje od američkog predsjednika Baracka Obame, koji će odgovore na sva pitanja povezana s ovim slučajem iznijeti tijekom današnjeg dana.