NSA je navodno imala pristup podacima sa smartphone uređaja

NSA je navodno imala pristup podacima sa smartphone uređaja
Fotolia

Saga o NSA koju je pokrenuo Edward Snowden nastavlja se s novim epilozima. Novinari njemačkog Spiegela dobili su uvid u tajne dokumente američke agencije za nacionalnu sigurnost, u kojima stoji da je NSA imala mogućnost prikupljanja podataka s većine pametnih telefona, uključujući iPhone, Android i BlackBerry uređaje. NSA navodno ima skripte za prikupljanje podataka s pametnih telefona koji se prvo sinkroniziraju s računalom, a zatim ih  prikuplja NSA.

Spiegel neprestano koristi riječ „tap“, ali nejasno je znači li to da zapravo NSA može pristupiti podacima na daljinu ili im je potreban fizički pristup, što ne zvuči baš komplicirano pošto su im potrebne samo lozinke.

Međutim, ono što je još zanimljivije jest informacija da je NSA navodno imala pristup i BlackBerry e-mail sustavu, koji je ujedno šifriran i osiguran na tvrtkinim poslužiteljima, kao i na samim mobilnim telefonima. No, kanadska tvrtka je opovrgnula tvrdnje da je agenciji dala pristup na svoje poslužitelje. NSA je još 2010 godine istaknula svoj uspjeh i pohvalila se kako je uspjela probiti BlackBerry kod.