NSA ilegalno prikupila na tisuće e-mailova

NSA ilegalno prikupila na tisuće e-mailova
Fotolia

Dužnosnici su otkrili kako je sudac na Sudu za strani obavještajni nadzor presudio NSA program kao ilegalan u 2011. godini. Komunikacija se odvijala između ljudi koji nisu imali veze s terorističkim radnjama.

Sud, čije se presude obično drže u tajnosti, drži kako je NSA prekršila američki zakon prikupljanjem 56,000 e-mailova na godišnjoj razini između 2008. i 2011. godine. Obavještajni službenici u razgovoru s novinarima anonimno su izjavili kako provala u e-mail sandučiće nije bila namjerna, te su za to okrivili tehničke probleme.

U sudskim se dokumentima navodi kako je agencija prikupljala na desetke tisuća domaćih razgovora svake godine. U presudi, sudac John Bates kritizira NSA zbog kršenja privatnosti, te je utvrđeno kako se ovakvim činom prikupljanja podataka izravno povrijedio Četvrti amandman ustava S.A.D-a kojime se zabranjuju nerazumna pretraživanja i napadi.

Mišljenje suda, koje se inače drži u tajnosti, otkriveno je od strane vlade kao odgovor na zahtjev o pravu na slobodu informiranja. Vladini službenici navode kako su sudske presude bile poništene kako bi se pokazalo da su programi za prisluškivanje pronađeni i ispravljeni, naglašavajući svoje mjere nadzora.

Opseg NSAovih masivnih nadzora programa, kojime se brišu internetski promet i telefonske snimke, bila je izložena u lipnju curenjem informacija u medijima od strane NSA-ovog Edwarda Snowdena.

Američka vlada suočava se sa sve većim brojem kritika svojih operacija nakon curenja informacija od strane Edwarda Snowdena. Nešto ranije ovoga mjeseca, američki predsjednik, Barack Obama obećao je više transparentnosti što se tiče američkih špijunskih programa uz odgovarajuće reforme koje bi se pri tome trebale provesti kako bi se osigurao bolji nadzor.