NPOO za digitalizaciju donosi 97 projekata i 9,7 milijardi kuna

NPOO za digitalizaciju donosi 97 projekata i 9,7 milijardi kuna
Dražen Tomić / Tomich Productions

Vrlo veliki iznos bit će na raspolaganju prije svega javnom, ali i privatnom sektoru iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i to za 97 projekata koji imaju komponentnu digitalizacije i digitalne transformacije čija se ukupna vrijednost penje na preko 9,7 milijardi kuna.

Kako ističe Bernard Gršić državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva za očekivati je da će ovi projekti potaknuti razvoj i drugih rješenja i usluga. Najveći iznos ide za nadogradnju Centra dijeljenih usluga (CDU) koji će dobiti 259,95 milijuna kuna, nakon toga slijedi ulaganje u mreže državne informacijske infrastrukture i to 236,3 milijuna kuna.

Vrlo važan dio ukupnog projekta kojeg ističu iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva je Uspostava centralnog data lake repozitorija i sustava poslovne analitike koji će dobiti 125,09 milijuna kuna, a tu je prema Gršiću i uspostava središnjeg sustava interoperabilnosti koji će dobiti 105,12 milijuna kuna.

Prema Gršićevim riječima važan projekt je i konsolidacija sustava zdravstvene informacijske infrastrukture CEZIH koji vrijedi 100,5 milijuna kuna čime će se poboljšati digitalizacija javno-zdravstvenog sustava.