Novi rekordi Dana komunikacija

Novi rekordi Dana komunikacija
Vedran Sabljak / Tomich Productions

Svoja je vrata kreativcima, digitalcima, komunikatorima, dizajnerima i svim zaljubljenicima u kreativnost i tržišne komunikacije 20. travnja otvorio veliki festival tržišnih komunikacija, koji će u svom devetom izdanju tijekom tri festivalska dana rovinjskom hotelu Lone okupiti veliku međunarodnu komunikacijsku zajednicu i to više od 2,5 tisuće sudionika. 

„Ovogodišnji je fokus Dana komunikacija na skaliranju kreativnosti i tehnologijama koje nas svakim danom zadivljuju i zastrašuju“, poručila je direktorica festivala Dunja Ivana Ballon.

Uz predavače glavne dvorane, sudionici se u još dvije festivalske dvorane mogu uključiti u cijeli niz zanimljivih diskusija o temama od velikog značaja za industriju, od digitalnih tema i kriptovaluta pa sve do kreativnosti i odnosa s javnošću. Domaćim stručnjacima u tim će se razgovorima pridružiti i regionalni, čime će biti ponuđen kvalitetan pregled kreativne i komunikacijske scene. Osim dnevnoga programa, tijekom sve tri festivalske večeri dodjeljuju se i nagrade najkvalitetnijim ostvarenjima struke.

„Ove godine imali smo sjajne rezultate na natjecanjima, oborili smo puno vlastitih rekorda. Ponosni smo što se na pet natjecanja okupilo 600 projekata u izboru za nagrade, a na odabiru najboljih radilo je čak 98 članova žirija i odbora natjecanja. Natjecanja ukazuju na rast zajednice, i, što je možda još važnije, daju nam priliku da vidimo što je moglo bolje, a u čemu smo sjajni, što je odlična smjernica za daljnje razvijanje kvalitete rada“, ističe Anđela Buljan Šiber, predsjednica uprave HURA-e i IAB-a Croatia te članica Organizacijskog odbora festivala.

Podsjećamo, prvi dan festivala zabilježio je velik interes publike, a glavna festivalska dvorana već je u svom prvom terminu postala mjesto zanimljivih razgovora, koje je pokrenuo domaći filozof svjetskoga glasa Srećko Horvat, prvo u svom predavanju o implikacijama promišljanja o kataklizmičkom završetku svijeta, a potom mu se videolinkom na ekranima glavne pozornice pridružio Edward Snowden, održavši predavanje na temu Restoring Trust – How To Solve The Next Generation of Privacy & Security Dilemmas. Nakon predavanja uslijedila su britka Horvatova pitanja o privatnosti, koja su ključna za budućnost interneta i digitalnog komuniciranja, a u postavljanju pitanja pridružili su se i sudionici festivala.

„Do 2013. mislili smo da je internet veliki tamni prostor, nismo ga razumjeli kao fizički predmet – da su naša računala povezana sa središnjim sustavom pomoću nekog signala koji i drugi mogu čuti. Tada su skupljali podatke, ali nisu mogli povezati sve baze, a danas znamo da će se saznati sve što se može saznati. Iz perspektive sigurnosti, cilj je postaviti limite na institucionalnu moć. Budućnost nosi bolje zakone o privatnosti, a tek kad budu jasne posljedice njihovih kršenja, pitanje privatnosti shvaćat će se ozbiljnije“, poručio je Snowden nakon što je iz publike stigao upit o povezanosti privatnosti, marketinga i oglašavanja te o tome što nam nosi budućnost u kontekstu ovih industrija, što je ovo predavanje učinilo važnom prilikom da gledatelji preispitaju sve što su dosad znali i kritički donesu vlastite zaključke. „Nada je ono što imamo – i ono što trebamo. Mi imamo moć promjene, za to ne trebamo vlasti.“

Nakon uzbudljivoga prvog festivalskoga dana, sudionike u petak, 21. travnja očekuju predavanja Main Monka Media.Monksa, najveće globalne platforme za digitalnu produkciju, Victora Knaapa; Munise Can, strateške stručnjakinje i direktorice Highsnobietyja koja brendovima pomaže zacrtati put do sigurnog uspjeha; vodećeg kreativca dalekog Japana Toshihika Tanabea; vodećeg futurista za kreativne tehnologije Iana Beacrafta powered by Hrvatski Telekom; mischief-makera – stratega svjetskoga glasa Roba Campbella; nadrealističkog redateljskog dvojca Vallée Duhamel; Roryja Sutherlanda, jednoga od najoriginalnijih mislilaca u oglašivačkoj sferi, a i šire, te globalnog kreativnog direktora Ogilvya.