Novi problemi za Facebook, pljušte optužbe oglašivača o varanju s oglasima

Novi problemi za Facebook, pljušte optužbe oglašivača o varanju s oglasima

Foto: DepositPhotos

Čini se kako niz problema najveće društvene mreže na svijetu sve više raste. Uz brojne skandale, tužbe i optužbe čini se kako im leđa pomalo okreću i oglašivači. Neminovno je bilo da će pod brojnim pritiscima Facebook imati manje podataka o korisnicima, u međuvremenu su mlađi počeli odustajati od platforme koju smatraju prikladnom za njihove roditelje, bake i djedove, pa je postalo jasno da će to utjecati na prikazivanje oglasa.

Kako prenosi Deutsche Welle, američke oglašivačke tvrtke pokrenule su tužbu protiv internetskog giganta zbog lažiranja dužine prikazivanja video zapisa. Oni su u tužbi ustvrdili kako se ta praksa događa već dulje vrijeme te da je Facebook to činio svjesno i tako prevario oglašivače. Osim toga, naveli su kako sumnjaju i u podatke o tomu koliko su dugo korisnici u prosjeku gledali reklamne video materijale.

Još polovinom 2016. godine Facebook je priznao kako su zamijetili pogrešku zahvaljujući kojoj je krivo obračunavana jedna od brojki vezana uz prikazivanje videa, a priznanje je uslijedilo tek nakon što je cijeli slučaj došao u medije. Tada se radilo o prosječnom trajanju gledanja promidžbenih video materijala, a ta je brojka bila za 60 do 80 posto veća od realne.

Facebook se tada ispričao te su objavili kako je propust uklonjen i da se brojke realno obračunavaju. Čini se kako marketinške tvrtke tomu nisu povjerovale te su zbog toga i podigle spomenutu tužbu. Dapače, tvrde kako je uprava društvene mreže za propust znala više od godinu dana prije objave te da se radilo o čak 150 do 900 postotnom uvećavanju brojki. Facebosk je na sudu u Kaliforniji zatražio odbacivanje nove tužbe. Pozitivna je za njih činjenica da se među tužiteljima ne nalazi niti jedna velika i značajna oglašivačka tvrtka, ali sama činjenica da je došlo do ovakve tužbe daje naslutiti da se Facebook neće tako skoro maknuti od velikih problema i skandala.

Još iz kategorije

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

26.05.2019. komentiraj

U zagrebačkom Studentskom centru održan je okrugli stol pod nazivom „Postani i TI, djevojka IT!“ Tom prigodom, djevojkama viših razreda srednjih škola, za koje je taj događaj organiziran, o svom radnom iskustvu i položaju žena u IT industriji iskustva su prenosile govornice iz raznih javnih i privatnih institucija.

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

25.05.2019. komentiraj

Približava se osmo izdanje Shift konferencije – Powered by ICT Županija koja će na dva dana, 30. i 31. svibnja, Split pretvoriti u središte IT industrije te na jednom mjestu okupiti vodeće svjetske stručnjake iz renomiranih tvrtki kao što su Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox, Minecraft, Slack i mnoge druge. Očekuje se da će ovogodišnja, najveća IT konferencija na području Jugoistočne Europe, imati čak 1500 sudionika.

Holografska tehnologija je mogući ključ za budućnost kvantnog računarstva

Holografska tehnologija je mogući ključ za budućnost kvantnog računarstva

24.05.2019. komentiraj

Budućnost kvantnog računalstva moglo bi biti svjetlo, odnosno, uspjeh koji se u tehnološkom smislu postigao na holografskom području. Sve skupa zvuči kao znanstvena fantastika, ali zbog načina na koji se emitira svjetlost, odnosno ponašaju iza granica valnih duljina, otvaraju se vrata za rad s podacima kvantnog računalstva.