Novi problemi za Facebook, pljušte optužbe oglašivača o varanju s oglasima

Novi problemi za Facebook, pljušte optužbe oglašivača o varanju s oglasima
DepositPhotos

Čini se kako niz problema najveće društvene mreže na svijetu sve više raste. Uz brojne skandale, tužbe i optužbe čini se kako im leđa pomalo okreću i oglašivači. Neminovno je bilo da će pod brojnim pritiscima Facebook imati manje podataka o korisnicima, u međuvremenu su mlađi počeli odustajati od platforme koju smatraju prikladnom za njihove roditelje, bake i djedove, pa je postalo jasno da će to utjecati na prikazivanje oglasa.

Kako prenosi Deutsche Welle, američke oglašivačke tvrtke pokrenule su tužbu protiv internetskog giganta zbog lažiranja dužine prikazivanja video zapisa. Oni su u tužbi ustvrdili kako se ta praksa događa već dulje vrijeme te da je Facebook to činio svjesno i tako prevario oglašivače. Osim toga, naveli su kako sumnjaju i u podatke o tomu koliko su dugo korisnici u prosjeku gledali reklamne video materijale.

Još polovinom 2016. godine Facebook je priznao kako su zamijetili pogrešku zahvaljujući kojoj je krivo obračunavana jedna od brojki vezana uz prikazivanje videa, a priznanje je uslijedilo tek nakon što je cijeli slučaj došao u medije. Tada se radilo o prosječnom trajanju gledanja promidžbenih video materijala, a ta je brojka bila za 60 do 80 posto veća od realne.

Facebook se tada ispričao te su objavili kako je propust uklonjen i da se brojke realno obračunavaju. Čini se kako marketinške tvrtke tomu nisu povjerovale te su zbog toga i podigle spomenutu tužbu. Dapače, tvrde kako je uprava društvene mreže za propust znala više od godinu dana prije objave te da se radilo o čak 150 do 900 postotnom uvećavanju brojki. Facebosk je na sudu u Kaliforniji zatražio odbacivanje nove tužbe. Pozitivna je za njih činjenica da se među tužiteljima ne nalazi niti jedna velika i značajna oglašivačka tvrtka, ali sama činjenica da je došlo do ovakve tužbe daje naslutiti da se Facebook neće tako skoro maknuti od velikih problema i skandala.