Novi problemi za Facebook, pljušte optužbe oglašivača o varanju s oglasima

Novi problemi za Facebook, pljušte optužbe oglašivača o varanju s oglasima

Foto: DepositPhotos

Čini se kako niz problema najveće društvene mreže na svijetu sve više raste. Uz brojne skandale, tužbe i optužbe čini se kako im leđa pomalo okreću i oglašivači. Neminovno je bilo da će pod brojnim pritiscima Facebook imati manje podataka o korisnicima, u međuvremenu su mlađi počeli odustajati od platforme koju smatraju prikladnom za njihove roditelje, bake i djedove, pa je postalo jasno da će to utjecati na prikazivanje oglasa.

Kako prenosi Deutsche Welle, američke oglašivačke tvrtke pokrenule su tužbu protiv internetskog giganta zbog lažiranja dužine prikazivanja video zapisa. Oni su u tužbi ustvrdili kako se ta praksa događa već dulje vrijeme te da je Facebook to činio svjesno i tako prevario oglašivače. Osim toga, naveli su kako sumnjaju i u podatke o tomu koliko su dugo korisnici u prosjeku gledali reklamne video materijale.

Još polovinom 2016. godine Facebook je priznao kako su zamijetili pogrešku zahvaljujući kojoj je krivo obračunavana jedna od brojki vezana uz prikazivanje videa, a priznanje je uslijedilo tek nakon što je cijeli slučaj došao u medije. Tada se radilo o prosječnom trajanju gledanja promidžbenih video materijala, a ta je brojka bila za 60 do 80 posto veća od realne.

Facebook se tada ispričao te su objavili kako je propust uklonjen i da se brojke realno obračunavaju. Čini se kako marketinške tvrtke tomu nisu povjerovale te su zbog toga i podigle spomenutu tužbu. Dapače, tvrde kako je uprava društvene mreže za propust znala više od godinu dana prije objave te da se radilo o čak 150 do 900 postotnom uvećavanju brojki. Facebosk je na sudu u Kaliforniji zatražio odbacivanje nove tužbe. Pozitivna je za njih činjenica da se među tužiteljima ne nalazi niti jedna velika i značajna oglašivačka tvrtka, ali sama činjenica da je došlo do ovakve tužbe daje naslutiti da se Facebook neće tako skoro maknuti od velikih problema i skandala.

Još iz kategorije

Još mjesec dana traju prijave za Sony World Photography Awards

Još mjesec dana traju prijave za Sony World Photography Awards

10.12.2018. komentiraj

Fotografi širom svijeta imaju još mjesec dana za prijavu na dvanaesti natječaj Sony World Photography Awards. Zainteresirani se mogu prijaviti u profesionalno i Otvoreno natjecanje te u natječaj za mlade. Natječaj je otvoren za sve. Dio natječaja namijenjen profesionalcima otvoren je do 11. siječnja, dok amateri i mladi fotografi imaju tjedan dana manje za prijave.

Windows 10 konačno bi mogao prijeći Windows 7

Windows 10 konačno bi mogao prijeći Windows 7

10.12.2018. komentiraj

Microsoft se pohvalio da njegov operativni sustav Windows diljem svijeta „obitava“ na 1,5 milijardi uređaja, što je za 200 milijuna više nego što postoji iOS uređaja, odnosno, oko pola milijarde manje no što ima Android uređaja. Ono što je pak kompaniji najznačajnije jest da se Windows 10 operativni sustav nalazi na otprilike 750 milijuna uređaja i polako preuzima primat jer ima 38,14 posto udjela na tržištu, dok je Windows 7 na 38,89 posto.

Raste potražnja za paketskim uslugama

Raste potražnja za paketskim uslugama

10.12.2018. komentiraj

U trećem tromjesečju 2018. na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj vidljiv je rast paketskih usluga.  Ukupno je ostvareno oko 5,4 milijuna paketskih usluga što je za oko 6 posto više u odnosu na prethodno tromjesečje te 10 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.