Novi problemi za Facebook, pljušte optužbe oglašivača o varanju s oglasima

Novi problemi za Facebook, pljušte optužbe oglašivača o varanju s oglasima

Foto: DepositPhotos

Čini se kako niz problema najveće društvene mreže na svijetu sve više raste. Uz brojne skandale, tužbe i optužbe čini se kako im leđa pomalo okreću i oglašivači. Neminovno je bilo da će pod brojnim pritiscima Facebook imati manje podataka o korisnicima, u međuvremenu su mlađi počeli odustajati od platforme koju smatraju prikladnom za njihove roditelje, bake i djedove, pa je postalo jasno da će to utjecati na prikazivanje oglasa.

Kako prenosi Deutsche Welle, američke oglašivačke tvrtke pokrenule su tužbu protiv internetskog giganta zbog lažiranja dužine prikazivanja video zapisa. Oni su u tužbi ustvrdili kako se ta praksa događa već dulje vrijeme te da je Facebook to činio svjesno i tako prevario oglašivače. Osim toga, naveli su kako sumnjaju i u podatke o tomu koliko su dugo korisnici u prosjeku gledali reklamne video materijale.

Još polovinom 2016. godine Facebook je priznao kako su zamijetili pogrešku zahvaljujući kojoj je krivo obračunavana jedna od brojki vezana uz prikazivanje videa, a priznanje je uslijedilo tek nakon što je cijeli slučaj došao u medije. Tada se radilo o prosječnom trajanju gledanja promidžbenih video materijala, a ta je brojka bila za 60 do 80 posto veća od realne.

Facebook se tada ispričao te su objavili kako je propust uklonjen i da se brojke realno obračunavaju. Čini se kako marketinške tvrtke tomu nisu povjerovale te su zbog toga i podigle spomenutu tužbu. Dapače, tvrde kako je uprava društvene mreže za propust znala više od godinu dana prije objave te da se radilo o čak 150 do 900 postotnom uvećavanju brojki. Facebosk je na sudu u Kaliforniji zatražio odbacivanje nove tužbe. Pozitivna je za njih činjenica da se među tužiteljima ne nalazi niti jedna velika i značajna oglašivačka tvrtka, ali sama činjenica da je došlo do ovakve tužbe daje naslutiti da se Facebook neće tako skoro maknuti od velikih problema i skandala.

Još iz kategorije

Prosječne plaće Quality Assurance zaposlenika

Prosječne plaće Quality Assurance zaposlenika

20.02.2019. komentiraj

Prosječna plaća za zaposlenike koji rade na osiguranju kvalitete softvera iznosi 8.592,00 kune neto, pokazuje istraživanje tvrtke Lemax provedeno krajem prošle godine godine s ciljem prikupljanja informacija o prosječnim plaćama na pozicijama osiguranja kvalitete (Quality Assurance) te podizanja svijesti o važnosti uloge osiguranja kvalitete softvera. Prosječna neto plaća za middle menadžment iznosi 8.711,00 kuna, za senior menadžment 11,144,00 kuna dok za voditeljske pozicije 11.826,00 kuna.

Umjetna inteligencija ne može dosegnuti zrelost samo igrajući igrice

Umjetna inteligencija ne može dosegnuti zrelost samo igrajući igrice

19.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija (UI) od 1997. godine i šahovskih partija s Garijem Kasparovim uspješno pobjeđuje ljude u igrama. Kroz dva desetljeća to se potvrdilo u igrama kao Go ili Dota 2, što je svakako hvalevrijedno no jednostavno nije dovoljno i umjetna inteligencija ne može dosegnuti zrelost ako po cijele dane igra igre i uči kako u njima pobijediti ljude.

Do 2023. u upotrebi će biti 8 milijardi glasovnih asistenata

Do 2023. u upotrebi će biti 8 milijardi glasovnih asistenata

19.02.2019. komentiraj

Virtualni asistenti, kojima se u pravilu upravlja glasom, glavni su pokretač tržišta Interneta stvari (IoT) i prema prognozama bi ih se do 2023. godine diljem svijeta trebalo koristiti njih čak osam milijardi, osjetno više od aktualne 2,5 milijarde. To će biti dvostruko više od ukupnih korisnika interneta i imat će vrijednost od oko 80 milijardi američkih dolara.