Novi Linux Kernel 5.8 donosi mnoge novitete

Novi Linux Kernel 5.8 donosi mnoge novitete

Linus Torvalds najavio je novi Linux Kernel 5.8 i to će se itekako zapamtiti jer riječ je o jednom od najvećih kernela po pitanju hardvera, grafike i drugih nadopuna. Zainteresirani ga mogu preuzeti s Kernel buildsa.

Što se tiče veličine kernela 5.8, otprilike je onolik kao 4.9 iz 2016., kojeg je u to vrijeme Torvalds "okrunio" kao najveći ikad. Dakle, sad je ista priča, nasljednik je stigao. Ipak, vratimo se malo na 4.9 i te izjave, koje se četiri godine kasnije gledaju iz drugačije perspektive.

Naime, iako je 4.9 imao 22 milijuna linija koda, Torvalds danas tvrdi da je bio "umjetno velik", dijelom zbog Greybus driver podsustava, koji je trebao podržavati Googleov projekt Ara, koji nikad nije zaživio, niti se projekt nastavio.

"S 5.8 nema naznaka takvih problema, zbog kojih bi kernel bio veći no što treba biti. Ovaj put se, jednostavno, radi o mnogo utrošenog vremena na razvoj", naglasio je prije nešto više od mjesec dana Torvalds.

Ukratko, svaki put dosad je postojao neki podsustav zbog kojeg bi ukupna veličina kernela bila značajnija no planirano. Ali, kod 5.8 nema ništa slično, zbog čega se ta nadolazeća verzija ne ističe previše. Poanta te verzije je ispraviti što treba ispraviti ili nadopuniti.

Prema svemu što govori Torvalds, čini se da neće ovo biti samo najveći kernel nego i "najispoliraniji" u povijesti Linuxa.

Nije djelovalo kad će sve skupa ispasti baš tako kad je Torvalds u žustrom lipanjskom e-mailu odbio sigurnosnu zakrpu načinjenu od strane inženjerea Amazon Web Servicesa jer je uvidio da bi ona mogla umanjiti performanse nekih aplikacija. Očito je takav e-mail pomogao i Torvalds je na svoj način pronašao bolja rješenja, koja su očito upalila. A sad bismo mogli dobiti kernel koji će biti prekretnica za Linux, u raznim smjerovima.

Detaljnije o odlikama i novitetima vezanima za kernel 5.8 možete proučiti OVDJE.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Ove godine na mobilne aplikacije ćemo potrošiti više od 100 milijardi dolara

INFOGRAFIKA: Ove godine na mobilne aplikacije ćemo potrošiti više od 100 milijardi dolara

19.09.2020. komentiraj

Apple je kroz prvu polovicu ove godine uprihodio oko deset milijardi američkih dolara samo od naknada za aplikacije preuzete kroz App Store, odnosno, kroz transakcije u istim tim aplikacijama. A previše ne zaostaje ni Google sa svojim Play Storeom.

Bolt i estonsko Sveučilište Tartu prvi su u svijetu autonomnim automobilom odvozili reli

Bolt i estonsko Sveučilište Tartu prvi su u svijetu autonomnim automobilom odvozili reli

19.09.2020. komentiraj

Testni automobil iz Autonomnog vozačkog laboratorija Sveučilišta Tartu i Bolt sudjelovali su u testnoj fazi Relija Estonija, najvećeg i najpoznatijeg moto događaja u Estoniji. Sudjelovanjem u Reliju Estonija, 4. rujna Bolt i Sveučilište Tartu prvi su u svijetu autonomnim automobilom odvozili službenu World Rally Championship reli stazu te zaokupili pažnju svjetske reli zajednice.

Huawei tvrdi da je Harmony OS trenutno na 70-80 posto nivoa Androida

Huawei tvrdi da je Harmony OS trenutno na 70-80 posto nivoa Androida

18.09.2020. komentiraj

Američke sankcije Huaweiju uvedene su u svibnju prošle godine i lideri kineskog giganta odlučili su ubrzati razvoj svog operativnog sustava pod nazivom HarmonyOS, svjesni da bi jako brzo mogli ostati bez Androida u obliku kakav je potreban za nadmetanje na tržištu. No, nisu očekivali da bi razvoj alternative mogao potrajati, toliko da su trenutni na 70 do 80 posto razine koju ima Android.